Μεταφορα τεχνογνωσιας απο το Πανεπιστημιο προς επιχειρησεις και φορεις

«Ημέρα μεταφοράς τεχνογνωσίας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο Arcadia από το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με σκοπό τη συσπείρωση των φορέων και των επιχειρήσεων της περιφέρειας ΑΜ-Θ, ώστε ν’ αποκτήσουν μόνιμη δίοδο επικοινωνίας και να συμβάλλουν στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των υπηρεσιών των Εργαστηρίων του ΔΠΘ. Συνδιοργανωτές ήταν η περιφέρεια ΑΜ-Θ, η Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ ΑΜ-Θ, ο ΔΕΣΜ- ΟΣ ΑΜΘ, οι Αναπτυξιακές Εταιρίες Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, όπως και η Εταιρία Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, στέλεχος καινοτομίας από το Γραφείο Διαμεσολάβησης στην Ξάνθη Λεωνίδας Καρακατσάνης μίλησε για το στόχο της επικοινωνίας που επιχειρείται, όπως και για το περιεχόμενό της. «Έχει σαν στόχο τη μεταφορά καινοτομίας, ν’ αναπτύξει τη δίοδο για συνεργασία των Εργαστηρίων του Πανεπιστημίου με επιχειρήσεις και φορείς από την περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Στο πρώτο μέρος έγιναν παρουσιάσεις όπου καταδείχθηκε η ανάγκη για τεχνογνωσία από την πλευρά των επιχειρήσεων και των φορέων και στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν ενδεικτικά ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία διαθέτουμε προς αξιοποίηση, αλλά και οι εξειδικευμένες τεχνολογικές υπηρεσίες που παρέχουν τα εργαστήρια του ΔΠΘ σε αποδέκτες που μπορεί να είναι εταιρίες από την περιοχή, φορείς ή νομαρχίες. Σκοπός είναι να έρθουν κοντά αυτά τα δύο μέρη, τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου με τους αποδέκτες από την περιφέρεια. Μιλάμε για αποτελέσματα τα οποία με μια σειρά διαδικασιών μπορούν να δοθούν στον επιχειρηματικό χώρο προς αξιοποίηση, αλλά ας μην ξεχνάμε και την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν εδώ και αρκετά χρόνια τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου προς τους φορείς της περιοχής.

Σκοπός μας είναι να εκμαιεύουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από το χώρο των επιχειρήσεων και των φορέων, εφαρμόζοντας καινοτόμα εργαλεία τεχνοδιάγνωσης, κριτικής αξιολόγησης και τελικά να φτάνουμε στη δομή ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου. Από την άλλη, ψάχνουμε για χρηματοδότηση τόσο από επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου όσο και από ιδιώτες και πρωτοβουλίες από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

Για να υλοποιηθεί μια συγκεκριμένη ιδέα και η καινοτόμος τεχνολογία να περάσει στην παραγωγή χρειάζονται μια σειρά βημάτων τα οποία το Γραφείο Διαμεσολάβησης μπορεί να παρακολουθήσει και να τα φέρει εις πέρας».


Σε σχέση με το κατά πόσο ενδιαφέρονται οι φοιτητές για τη σύνδεση πανεπιστημίου κι επιχειρήσεων στον τομέα της παροχής τεχνογνωσίας, ο κ. Καρακατσάνης έδωσε το προφίλ των φοιτητών που κινητοποιήθηκαν.«Οι φοιτητές, σε ανάλογες δράσεις που αφορούσαν βραβεία για ιδέες – και στα οποία συμμετείχαν και μεταπτυχιακοί – επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ουσιαστικά κάποιες συγκεκριμένες ιδέες τους περάσανε στο στάδιο αξιοποίησης.

Είναι κύρια τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι βρήκαν μια καλή διέξοδο και μπήκαν στη διαδικασία του πώς μια συγκεκριμένη ιδέα που έχουν μπορούν να τη φέρουν σε στάδιο χρηματοδότησης και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τον περασμένο Μάιο διεξήχθη ο σχετικός διαγωνισμός και είμαστε ακόμη στη διαδικασία εξέλιξης. Μιλάμε κυρίως με επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου καθώς και με ιδιώτες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αυτές τις ιδέες. Το κομμάτι που υλοποιήσαμε έγινε με συμβόλαιο που είχε το Γραφείο με την περιφέρεια ΑΜ-Θ, από το πρόγραμμα «Τεχνογένεσις»»
εξήγησε.

Ο κ. Καρακατσάνης σημείωσε ότι αν μια ιδέα είναι καινοτόμος και μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τότε έχει διέξοδο χρηματοδότησης. «Με βάση τις διεθνείς μελέτες κι έρευνες είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει 2 με 4 χρόνια» ανέφερε.

Σ. Κεφαλίδης: «Το καλύτερο στον καλύτερο χρόνο, με τον καλύτερο τρόπο καινοτομώντας»

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Αναπτυξιακών Εταιριών ΑΜ-Θ, Στάθης Κεφαλίδης εξήγησε το ρόλο γέφυρας που διαδραματίζουν οι Αναπτυξιακές στη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της περιοχής.

«Για τις Αναπτυξιακές το Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φορέα στον τομέα της μεταφοράς τεχνογνωσίας, η έλλειψη της οποίας έχει εντοπιστεί στο τελευταίο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του 2005, του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι Αναπτυξιακές Εταιρίες σαν ενδιάμεσοι φορείς έρχονται να γεφυρώσουν την ανάγκη ζήτησης με την προσφορά γνώσης που παρέχει το Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν πολλά Τμήματα που διαθέτουν πολύ εξειδικευμένα εργαλεία και αντικείμενα, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για την τοπική κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά, οι Αναπτυξιακές και ειδικότερα η Αναπτυξιακή Ροδόπης σαν ενδιάμεσος φορέας της τοπικής κοινωνίας, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες του πανεπιστημίου, μέσα από χρηματοδοτικά μοντέλα και προγράμματα, κατάφερε να προσαρμόσει, να βελτιώσει τη γνώση, με στόχο να είναι χρήσιμη για τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής».

Από την πλευρά της Αναπτυξιακής Ροδόπης εξήγησε ποια προγράμματα που σχετίζονται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.«Το ένα είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στις φυσικές καταστροφές που έγινε μεταξύ των δήμων Κομοτηνής και Γιάλοβα, το δεύτερο είναι το Hydranet που έχει να κάνει με τη διαχείριση του νερού, την υφαλμύρωση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το τρίτο έχει να κάνει με τη λυματολάσπη που προκύπτει από τους βιολογικούς καθαρισμούς και γίνεται με τη ΔΕΥΑΚ του Δήμου Κομοτηνής και το τελευταίο αφορά σε μια καινοτόμο παρέμβαση που αποφάσισε να κάνει η Νομαρχία Ροδόπης, η ΤΕΔΚ Ροδόπης και η Διευρυμένη Ν.Α. Ροδόπης – Έβρου, δημιουργώντας ένα στρατηγικό σχέδιο με τη βοήθεια της πανεπιστημιακής γνώσης και μιας σειράς πανεπιστημιακών.

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης ως ενδιάμεσος φορέας μπορεί και βοηθάει τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα γραφειοκρατίας, να μεταφέρουν την άποψή τους τυποποιημένη με στόχο αυτός που προσφέρει να προσφέρει αυτά που χρειάζεται αυτός που τα ζητάει χωρίς να ταλαιπωρηθούν μέσα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που φέρνει πολλές φορές η δημόσια διοίκηση και να έχουμε το καλύτερο στον καλύτερο χρόνο, με τον καλύτερο τρόπο καινοτομώντας»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.