Μετα το Πασχα, ευρεια συσκεψη για το Κτηματολογιο

Τα γνωστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε σχέση με το Κτηματολόγιο στην περιοχή του νομού Ροδόπης , βρέθηκαν στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης της Διοίκησης του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου με τον Γενικό Διευθυντή, τεχνικούς και νομικούς συμβούλους της εταιρείας «Κτηματολόγιο» στην Αθήνα.

Κλιμάκιο της ίδιας εταιρείας με επικεφαλής το Γενικό Δ/ντή πρόκειται να επισκεφθεί την Κομοτηνή, μετά το Πάσχα, ύστερα κι από πρόταση του Συλλόγου, προκειμένου να μετάσχει σε ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζεται με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σφάλματα, λάθη και παραλείψεις συνόδευσαν τις αντίστοιχες διαδικασίες που δρομολογήθηκαν στην κατάρτιση του Κτηματολογίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες οι οποίοι κατέφυγαν σε νομικούς, αναζητώντας λύσεις.

Οι δικηγόροι -εξ αντικειμένου- της Ροδόπης εισέπραξαν πρώτοι το κλίμα αναστάτωσης που προκλήθηκε στην κοινωνία, καθώς κλήθηκαν να προωθήσουν ενστάσεις εκ μέρους πολλών πολιτών.


Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Πεταλωτής παραδέχεται ότι «το σώμα των νομικών που χειρίζεται κατά μεγάλο μέρος το κτηματολόγιο, δεν ενημερώθηκε ποτέ ουσιαστικά, για αυτές τις διαδικασίες. Μας αφήσανε λίγο στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να είμαστε ουσιαστικά χωρίς λύσεις στα προβλήματα».

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ακόμη πως θα έπρεπε να ενημερωθούν τόσο οι συμβολαιογράφοι όσο και η Υποθηκοφύλακας που πλέον είναι και προϊστάμενος του κτηματολογίου.

Αναφερόμενος στην συνάντηση με την εταιρεία, ο ίδιος τόνισε ότι, τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν σήμερα τους ιδιοκτήτες αλλά και κάποια που ενδέχεται να προκύψουν, με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του κτηματολογίου στις πρώην Κοινότητες Μέσης και Αιγείρου. Οι ίδιες διαδικασίες που αφορούν στην Κομοτηνή, αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα.

«Εάν δεν υπάρξει λύση, θα μπλοκαριστούν οι μεταβιβάσεις και πολλές άλλες πράξεις που γίνονται από τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τις ιδιοκτησίες τους, τυπικά και νομικά να είναι στον αέρα» επισήμανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Πάνω από όλα το περιβάλλον»

Σε εγρήγορση- παρά τη φημολογία περί αναβολής- βρίσκεται εξάλλου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, με αφορμή την εκδίκαση στις 31 Μαρτίου, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της προσφυγής των «Χρυσωρυχείων Θράκης» κατά του Νομάρχη, ο οποίος δεν υπέγραψε για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης προς την εταιρεία.

«Μια τέτοια άδεια εκμετάλλευσης δεν θα δοθεί, εύκολα τουλάχιστον, προς την εταιρεία αυτή, όσο περνάει από το χέρι του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης» δήλωσε σχετικά ο κ. Πεταλωτής εκφράζοντας την κοινή πεποίθηση πως «η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι πάνω από όλα»..

Όπως είναι γνωστό την ίδια ημέρα με πρωτοβουλία του Συλλόγου και της Οικολογικής Ομάδας, θα οργανωθεί εκδήλωση κατά της εξόρυξης χρυσού στην κεντρική πλατεία.

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως θα γίνει και πρόσθετη παρέμβαση των τοπικών φορέων υπέρ του Νομάρχη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες του νομού Ροδόπης ίσως για πρώτη φορά θα διαδηλώσουν έντονα την αντίθεση τους στα σχέδια των εταιρειών χρυσού

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.