«Μεσα στο 2009 η δημοπρατηση της νεας πτερυγας του Νοσοκομειου Κομοτηνης»

Επίσκεψη σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και προνοιακά ιδρύματα στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησε αυτές τις μέρες ο Διοικητής της 4ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Ιωακείμ Σιγάλας, ενώ την Παρασκευή βρέθηκε στο νομό Ροδόπης όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Στις 2:30 το μεσημέρι ο κ. Σιγάλας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενώ απήντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούσαν στις εξελίξεις σχετικά με την ανέγερση νέας πτέρυγας στο Σισμανόγλειο αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ιωακείμ Σιγάλας, Διοικητής της 4ης Δ.Υ.Π.Ε. Μακεδονίας – Θράκης

«Οι υποδομές του Σισμανογλείου δεν είναι ικανοποιητικές»

Προλογίζοντας τη συνέντευξη, ο κ. Σιγάλας συνεχάρη το προσωπικό των μονάδων υγείας της ευρύτερης περιοχής για τις προσπάθειες που καταβάλλει αλλά παράλληλα γνωστοποίησε τη διαπίστωσή του σχετικά με την ανεπάρκεια υποδομών του Σισμανογλείου: «Στόχος της επίσκεψής μας είναι να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα ξεκίνησα τις επισκέψεις μου στις μονάδες του νομού Ροδόπης ενώ χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις μου στις μονάδες του ν. Ξάνθης. Μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται και βεβαίως αυτό το πράγμα οφείλεται στους εργαζόμενους, στο προσωπικό των μονάδων στους οποίους οφείλουμε πολλές ευχαριστίες. Θεωρώ ότι οι υποδομές του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής δεν είναι ικανοποιητικές, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και η προσπάθειά μας εστιάζεται στη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών ώστε να παρέχονται καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες, όσον αφορά στις συνθήκες διαμονής και φιλοξενίας των ασθενών».

«Θέμα 1-2 μηνών η προκήρυξη Διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας πτέρυγας»



Στη συνέχεια, έπειτα από σχετική ερώτηση, προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με τις εξελίξεις για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αυτή εντάσσεται: «Στις 29 Ιουλίου 2008 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υγείας με τη συμμετοχή του διοικητή του νοσοκομείου αλλά ταυτόχρονα και του νομάρχη Ροδόπης και του τότε υπουργού Παιδείας, του κ. Στυλιανίδη. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν αντί να γίνει ανακατασκευή των χώρων του παλαιού νοσοκομείου λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τη στατική επάρκειά του, να γίνει μία νέα πτέρυγα η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει το νέο νοσοκομείο της περιοχής, χωρητικότητας 204 κλινών όπου εκεί θα μεταφερθούν οι περισσότερες κλινικές, τμήματα και μονάδες του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή η εκπόνηση προμελέτης βρίσκεται στο τέλος της και με την ολοκλήρωση της που εκτιμώ ότι είναι θέμα 1-2 μηνών, θα πρέπει στη συνέχεια να προκηρυχθεί διαγωνισμός που θα αφορά στη μελέτη και κατασκευή της νέας πτέρυγας».

«Πρόσληψη επί πλέον προσωπικού σε Ξάνθη και Κομοτηνή»

Έπειτα, ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε στα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πολυδιάσπασης των ιατρικών υπηρεσιών σε Ξάνθη και Κομοτηνή: «Το πρόβλημα της Ξάνθης πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την προκήρυξη για την πρόσληψη επιπλέον γιατρών που έχει εγκριθεί, το δε πρόβλημα της Κομοτηνής οφείλεται κυρίως στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, και πρόκειται να λυθεί με μικρή αύξηση στον αριθμό του προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν και οι 5 κλινικές. Υπάρχει εξάλλου και το νέο νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στη βουλή και αφορά στο θέμα των προσλήψεων και προβλέπει μια πιο σύντομη διαδικασία».

«Οι μονάδες της περιφέρειάς μας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεως

υλικού»

Σε ερώτηση σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό θανάτου ασθενούς σε ασθενοφόρο αλλά και τη δυσλειτουργικότητα συγκεκριμένου νοσοκομείου, ο κ. Σιγάλας είπε τα εξής: «Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, αυτό αφορά το ΕΚΑΒ, μια τελείως ανεξάρτητη υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Υγείας. Έχω πληροφορηθεί ότι διενεργείται Ε.Δ.Ε. προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, φαντάζομαι ότι αναφέρεστε σε κάποιο δημοσίευμα που αφορά στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» και το οποίο δεν υπάγεται στη δική μας περιφέρεια, μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι μονάδες της 4ης υγειονομικής περιφέρειας, μου δήλωσαν εγγράφως προχθές το μεσημέρι ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεως υλικού», ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πρόβλημα έλλειψης παιδιάτρου στη Σαμοθράκη, τόνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα: «Η εντολή που έχει δοθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης είναι να φροντίσει να καλύπτει με παιδίατρο το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης. Στις επόμενες 10-15 μέρες θα επισκεφτώ και το ν. Αλεξανδρούπολης για να δω από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας και οι προνοιακές μονάδες».

«Κατασκευάζονται νέα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας στην περιοχή»

Το αντικείμενο της επόμενης ερώτησης ήταν η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων για τα οποία ο κ. Σιγάλας είπε ότι πλέον στελεχώνονται πλήρως ενώ ήδη κατασκευάζονται και νέα: «Τα Περιφερειακά ιατρεία στελεχώνονται από αγροτικούς γιατρούς ή από μόνιμους γιατρούς πλέον οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις που νωρίτερα καλύπτονταν. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μόνιμοι γιατροί. Η στελέχωσή τους με υπόλοιπο προσωπικό δεν προβλέπεται. Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ιατρεία δεν έχω ενημερωθεί για κάποιο πρόβλημα που υπάρχει ώστε να παρέμβω.

Ήδη η δημιουργία αρκετών περιφερειακών ιατρείων και νέων κέντρων υγείας – και μάλιστα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και την Τοπική Αυτοδιοίκηση-, έχει δρομολογηθεί έπειτα από απόφαση του υπουργού υγείας κ. Αβραμόπουλου».

«Θα βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές του Κέντρου Υγείας Σαπών»

Τέλος, ο κ. Σιγάλας τόνισε τη σημασία του Κέντρου Υγείας Σαπών για την περιοχή αλλά και την ανάγκη βελτίωσης των κτιριακών του υποδομών: «Μόλις επέστρεψα από τις Σάπες όπου επισκέφθηκα το Κέντρο Υγείας. Θεωρώ ότι η λειτουργία του είναι πάρα πολύ σημαντική για την περιοχή, ότι προσφέρονται πολύτιμες υπηρεσίες και ότι το προσωπικό καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες που προκύπτουν. Εκείνο το οποίο διαπίστωσα και βέβαια ενημερώθηκα και από τον διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας είναι ότι χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις στις κτιριακές του υποδομές οι οποίες δεν επαρκούν. Έχει γίνει συζήτηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και αποφασίστηκε να δρομολογηθούν άμεσα. Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου θα μεταβεί τις αμέσως επόμενες μέρες να μελετήσει τις αλλαγές που χρειάζονται και έπειτα θα προχωρήσουμε στην εκτέλεσή τους».

ΟΜ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.