Μελετη για την ολοκληρωμενη αγροτικη αναπτυξη της περιφερειας ΑΜ-Θ

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός εγκαινίασε το βράδυ της Πέμπτης την 15η έκθεση «ΘΡΑΚΗ» παρουσία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βουλγαρίας, Μichalefski Timcho, του γ.γ. του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκά Ανανίκα, του γ.γ. του Υπουργείου Εμπορίου-Ανάπτυξης, Μανούσου Βουλουδάκη, του πρώην υφυπουργού –εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Απόστολου Φωτιάδη, του γ.γ. της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., Μιχάλη Αγγελόπουλου, του γ.γ. της Περιφέρειας Κίρτζαλι, κ. Γκοτζαμάνοφ, βουλευτών, του προέδρου της ΔΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλου, του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη, του δημάρχου Κομοτηνής Τάσου Βαβατσικλή, άλλων δημάρχων, εκπροσώπων αρχών και προξενικών αρχών.

Υ. Πέππα: «Στόχος η αναβάθμιση της έκθεσης»

H πρόεδρος του Δ.Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ Υβόννη Στόικου-Πέππα μετέφερε τις ευχές της για αποτελεσματικότητα της έκθεσης «ΘΡΑΚΗ», μιλώντας για «ανοίγματα προς τις βαλκανικές χώρες, προς την χερσαία και νησιωτική Ελλάδα, προς κάθε δραστήριο και δυναμικό επιχειρηματία που πιστεύει στην παρουσία και τον χαρακτήρα της» και συνέχισε: «Η «Θράκη» είναι ένας θεσμός ανάπτυξης και προόδου εδώ και 15 χρόνια. Οφείλει όμως να δει το διεθνές περιβάλλον, να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να μας έχει όλους δίπλα της. Στην εποχή του σκληρού ανταγωνισμού και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, οι εκθέσεις είναι το καλύτερο εργαλείο για την προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών, περιοχών. Μπορούν να προσφέρουν πολλά και κυρίως με την στήριξη των τοπικών φορέων που αφουγκράζονται το κλίμα και το πνεύμα της εποχής.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου πρέπει να γίνει αίτημα πρώτης γραμμής, γιατί αυτό θα ανοίξει τους ορίζοντες σε νέες κατευθύνσεις.

Με την αφορμή όμως των σημερινών εγκαινίων, που έχουν επετειακό χαρακτήρα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκθέτες που παρίστανται και σε λίγο θα θαυμάσουμε τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τη δουλειά τους και όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης».


Κλείνοντας, υποσχέθηκε ότι όλοι από κοινού κάθε χρόνο θα συμβάλουν «στην αναβάθμιση της έκθεσης, δουλεύοντας συλλογικά, ώστε να αποκτήσει μέσα από στοχευμένη προσπάθεια, δυναμισμό, γιατί η Θράκη, στο σύνολό της, μας αφορά όλους».

Τ. Βαβατσικλής: «Επίτευγμα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής, αναπτυξιακής παρέμβασης»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής
έκανε λόγο για αισιόδοξη προοπτική λόγω της διαρκούς λειτουργίας της από το 1991, αλλά και για ενδυνάμωση του θεσμού, παραπέμποντας σ’ ένα τρίπτυχο στόχων: «Η συμβολή στην τοπική ανάπτυξη. Η προσέγγιση των θρακικών προϊόντων και η διασύνδεσή τους με την ευρύτερη εσωτερική ελληνική αγορά. Και ακόμη η αποτελεσματική επαφή με τις αγορές της Βαλκανικής, αλλά και η προώθηση όχι μόνο εμπορικών σχέσεων, αλλά και σχέσεων πολιτισμού και πνευματικών γνωριμιών.

Με βάση αυτές τις επαληθεύσεις, η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2006» εξακολουθεί να αποτελεί επίτευγμα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής, αναπτυξιακής παρέμβασης στο γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα από το οποίο ξεκινά και στο οποίο καταλήγει η χώρα μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο Δήμος Κομοτηνής, από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της έκθεσης, αγκάλιασε την δημιουργία και την λειτουργία της, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει, στην εξέλιξή της, ένα σπουδαιότατο πόλο βιομηχανικής, βιοτεχνικής, εμπορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αρχική εκείνη προσδοκία μας δεν διαψεύστηκε.


Ήδη, η «Θράκη 2006», παράλληλα με την επιτυχή έκβαση της λειτουργίας της, ως εκθεσιακού θεσμού, αναδεικνύει και την δυναμική της πόλης και της περιοχής που την φιλοξενεί και την στηρίζει. Αναδεικνύει την δυναμική της Κομοτηνής που ως έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ξεκινήσει και πορεύεται με αποφασιστικά βήματα προς τις στρατηγικές προοπτικές ενός Εθνικού γεωοικονομικού και πολιτιστικού αναπτυξιακού ορίζοντα.

Έχουμε την βεβαιότητα ότι και με την συμβολή τού θεσμού της Έκθεσης «Θράκη», η τοπική επιχειρηματικότητα και η παραγωγικότητα, πλουτισμένες με φαντασία και καινοτόμες τεχνολογίες, σημειώνουν μεγάλα βήματα απεγκλωβισμού από τοπικούς φόβους και δισταγμούς. Ξεφεύγουν από τον εγκλεισμό των στενών ορίων μιας επαρχιακής εδαφικής περιοχής και ξανοίγονται με αισιοδοξία στους ορίζοντες της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, αλλά και με αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρουν να εδραιωθούν στις μεγάλες αγορές που προβάλλει η σημερινή οικονομική παγκοσμιοποίηση.

Ο Δήμος Κομοτηνής πιστεύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμός από την φύση του λαϊκός και αναπτυξιακός, στηρίζοντας παρόμοιες δραστηριότητες όπως η αδιάλειπτη συνέχιση της ζωής της έκθεσης αυτής, συμβάλλει στην αναπτυξιακή εξέλιξη, η επιτυχής κατάληξη της οποίας δημιουργεί οικονομική και πνευματική ευημερία και παράγει δράσεις και έργα ειρήνης, ανάπτυξης και πολιτισμού».

Μ. Αγγελόπουλος: «Στο 98% οι εντάξεις έργων»

Ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Μ. Αγγελόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του χαριτολογώντας καθώς απευθυνόμενος στο νομάρχη Ροδόπης του είπε ότι τον είδε την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο και πρόσθεσε «δυστυχώς ο Πανθρακικός δεν μπόρεσε ν’ ανέβει παρ’ όλη την προσπάθεια των 2.500 οπαδών και των παικτών».

Ανέφερε ως συντελεστές επιτυχίας της έκθεσης την Εγνατία Α.Ε., τα Επιμελητήρια και τους φορείς που συμβάλλουν στην εκδήλωση μιας συλλογικής επιχειρηματικής προσπάθειας. «Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης κάποιοι αριθμοί είναι σημαντικοί γιατί προσφέρουν μια πρώτη επαφή με το πού έχουμε πάει. Στον αναπτυξιακό νόμο 80 επενδυτικά της τάξης των 77,7 εκ. ευρώ σχέδια έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα και άλλα 30 της τάξης των 41,5 εκ. ευρώ περιμένουν τις γνωμοδοτικές επιτροπές.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχουμε ένα πολύ δύσκολο επιχειρησιακό πρόγραμμα, πολύ μεγάλο σε έκταση το οποίο έχει καλύψει αυτή τη στιγμή από πλευράς εντάξεων το 98%. Από πλευράς συμβάσεων είμαστε στο 70% κι εκεί χρειάζεται προσπάθεια για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέχρι το τέλος του χρόνου το κενό που μένει και ν’ ανεβάσουμε την απορροφητικότητα στο 60%.

Πάνω απ’ όλα είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αποφασίζουμε, να προτείνουμε και να εντάσσουμε έργα γιατί έχουμε επιλεξιμότητα δαπανών από την 1η Ιανουαρίου του 2007 για την τέταρτη προγραμματική περίοδο. Ήδη οι νομαρχίες και οι δήμοι έχουν τις προτάσεις τους. Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με τους γραμματείς περιφερειών Β. Ελλάδος έχει αποκρυσταλλώσει άποψη για το τι πρέπει να γίνει».


Ο κ. Αγγελόπουλος ανάφερε ότι στις 31η Μάη γίνεται η επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος στην Κομοτηνή. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της περιφέρειας στην έκθεση «ΘΡΑΚΗ» μέσα από το πρόγραμμα «SEEDS» που αφορά ένα σχέδιο αειφόρου και αποτελεσματικής επιχειρηματικότητας.

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης έδωσε έμφαση στην ενότητα της περιοχής: «Αλλάξαμε τη Θράκη, αλλάξαμε τη ζωή μας και σ’ αυτή την αλλαγή και το σχεδιασμό για μια κοινωνία καλύτερη για τα παιδιά μας είμαστε όλοι μαζί, ανώνυμοι κι επώνυμοι, τεχνικοί και κοινωνικοοικονομικοί φορείς, δεξιοί κι αριστεροί. Αφήστε μας να ζήσουμε και να κάνουμε το σχεδιασμό για τη ζωή μας. Όλοι εμείς σήμερα εγκαινιάζουμε τη 15η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση. Όλοι εμείς σε συνεργασία με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο της περιοχής μας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκπονούμε το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και σχεδιάζουμε το αύριο».

Ο γ.γ. του υπουργείου Εμπορίου-Ανάπτυξης, Μανούσος Βουλουδάκης
πήρε στη συνέχεια το λόγο για ν’ αναφερθεί στην έμφαση που δίνει το υπουργείο στην ελληνική περιφέρεια κατά το σχεδιασμό του. Σχολίασε ότι ο δυναμισμός των επιχειρηματιών μπορεί να φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα κι ενημέρωσε ότι 426 πολύ μικρές, οικογενειακές κυρίως, επιχειρήσεις στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης χρηματοδοτούνται από τα δύο αναπτυξιακά προγράμματα για το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Θέλοντας μάλιστα να υπογραμμίσει τους καρπούς των κυβερνητικών προσπαθειών στο μέτωπο της περιφερειακής ανάπτυξης, επισήμανε πως στη Θράκη η ανεργία έχει μειωθεί κατά 3,5%. Αναφερόμενος στη διοργάνωση, ο κ. Βολουδάκης σημείωσε πως η «Θράκη 2006» έχει ειδική σημασία και αποτελεί σημαντικό θεσμό για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα εγκαινιασθούν πολλές περισσότερες από την 15η διοργάνωση.

Ο γ.γ. του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκάς Ανανίκας χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την 15η διοργάνωση της έκθεσης «ΘΡΑΚΗ», η οποία επιδιώκει τη στήριξη της περιφέρειας.

Α. Κοντός: «Η περιφερειακή ανάπτυξη βασικός στόχος της κυβέρνησης»

Τη συμβολή της Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «Θράκη» στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός. «Σήμερα είναι ευκολότερο να παράγεις από το να πουλάς και να προβάλλεις τα προϊόντα σου. Σ’ αυτό το σημείο έρχεται η συμβολή της «ΘΡΑΚΗΣ», που δίνει τη δυνατότητα στους ντόπιους παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με αγοραστές τόσο εγχώριους όσο και ξένους» σημείωσε ο κ. Κοντός, χαρακτηρίζοντας τη διοργάνωση από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές δράσεις της περιοχής.

Ο κ. Κοντός, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την περιοχή, κάνοντας γνωστό πως σε διάστημα τριών μηνών θα είναι έτοιμη η μελέτη για την ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. «Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες έτσι ώστε να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται – η Θράκη παράγει παραδοσιακά προϊόντα – να περάσουμε όμως και σε νέες καλλιέργειες, που μπορεί να δώσουν κάποιες εναλλακτικές αναπτυξιακές προοπτικές και κάποιες μεγαλύτερες δυνατότητες αύξησης του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή μας».

Τέσσερα βραβεία

Στην προτεραιότητα της ΔΕΘ ΑΕ για την ανάπτυξη περιφερειακών εκθεσιακών κέντρων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος έκανε λόγο για μια σαφώς αναβαθμισμένη έκθεση σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε τέσσερις επιχειρήσεις που επί 15 έτη, αδιάλειπτα, συμμετέχουν στην «Θράκη». Πρόκειται για τις «Θρακομεταλλική», «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ροδόπης», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» και «Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντός συνοδευόμενος από τα κυβερνητικά στελέχη, τον κ. Φωτιάδη, τον κ. Αγγελόπουλο, την κ. Πέππα εγκαινίασε την έκθεση «ΘΡΑΚΗ».

Χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί να ξεναγηθεί στους εκθεσιακούς χώρους και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τη «Θράκη 2006» επισκέπτονται επίσης δύο επιχειρηματικές αποστολές 30 ατόμων, από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι οποίες μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιούν συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.