«Μειωνονται δραματικα τα αλιευτικα αποθεματα»

Ο Στέλιος Μωραϊτης είναι πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Μιλά σήμερα στον «Κόσμο» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 2000 συνάδελφοί του. Σχολιάζει τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ψαριών, τις κακές «συνήθειες» Ελλήνων και Τούρκων συναδέλφων του, αλλά και δεν κρύβει το φόβο του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημιουργία και λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Τι σας προβληματίζει περισσότερο στο χώρο σας;

Η κατάσταση στα λιμάνια και το φυτοπλαγκτόν που σταμάτησε κάθε αλιευτική δραστηριότητα για τους παράκτιους αλιείς.

Σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή;

Από τον Έβρο, τη Σαμοθράκη μέχρι και την Καβάλα. Υπάρχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Καθημερινά ο ψαράς χάνει ένα εισόδημα που το εξασφάλιζε άλλες χρονιές.

Νομίζω ότι στην περίπτωση των αλιέων ισχύει το «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται», δεν λείπουν τα προβλήματα…;

Δίκαιο έχετε. Φυσικές καταστροφές και μεγάλα θηλαστικά σταθερά στέκονται αφορμή για να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές, για τις οποίες σπάνια αποζημιωνόμαστε.

Τι προτείνετε να γίνει ως πρώτο βήμα στον κλάδο σας;

Να συνεχιστεί η προστασία των θαλάσσιων λειμώνων. Οι «ποσειδώνιες» και οι «τραγάνες» προστατεύονται από τα συρόμενα εργαλεία βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών.. Εμείς ξέρουμε πού υπάρχουν, το κράτος δεν έχει κάνει τις ανάλογες ενέργειες, ώστε να καταγραφούν, να στιγματιστούν και να απαγορευτούν τα συρόμενα εργαλεία εκεί και όποια άλλα κάνουν ζημιά, για να έχουμε καλύτερο θαλάσσιο πλούτο.

Πόσα σκάφη δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη της περιοχής μας;

Έχουμε περίπου 2000 σκάφη στην περιφέρειά μας. Είναι 2000 οικογένειες που ζουν από αυτή τη δουλειά.

Τι γίνεται με τα αλιευτικά αποθέματα του Θρακικού Πελάγους; Πόση δόση αλήθειας έχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για μείωση του θαλάσσιου πλούτου;

Μειώνονται δραματικά τα αλιευτικά αποθέματα. Το Θρακικό Πέλαγος ήταν ένα από τα πλουσιότερα πελάγη. Εξαιτίας, όμως, της παράνομης αλιείας και της μη συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, μειώνονται δραματικά τα αποθέματα.

Με τους Τούρκους αλιείς εσείς έχετε προβλήματα;

Όταν αφαιρείται απόθεμα από την περιοχή, και μάλιστα από τα εθνικά μας ύδατα, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εθνικό πρόβλημα. Δεν τολμούμε να επεκτείνουμε τα εθνικά μας ύδατα στα δώδεκα μίλια και οι γείτονές μας το εκμεταλλεύονται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κανονισμοί που ισχύουν και για τα υπό ένταξη κράτη. Η χώρα μας δεν την καταγγέλλει την Τουρκία και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη μέση αλιεία.

Για τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη τι σκέφτεστε οι αλιείς;

Οι μόνοι που είναι ενάντια στη δημιουργία αυτού του αγωγού είναι οι παράκτιοι αλιείς, διότι γνωρίζουν τι είδους δυσμενείς επιπτώσεις θα έχει. Όλα αυτά που λέγονται ότι θα λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, δεν μας καλύπτουν, διότι ξέρουμε ότι θα υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και στις ακτές.

Υπάρχει κάποια «κόντρα» με τους ιδιοκτήτες των μηχανοτράτων; Το ρωτώ γιατί ακούω συνέχεια παράπονα και από την πλευρά τους και από τη δική σας την πλευρά…

Δεν υπάρχει «κόντρα» με τις μηχανότρατες, υπάρχουν κάποιοι που μονίμως παρανομούν σε βάρος των παράκτιων, αλλά και σε βάρος των συναδέλφων τους. Η πλειοψηφία των συναδέλφων της Μέσης Αλιείας κάνουν σωστά τη δουλειά τους, υπάρχει μια μικρή μειοψηφία η οποία καταστρέφει τον άλιο πλούτο και κυρίως τα εργαλεία παράκτιων αλιέων.

Και οι «ελληνοποιήσεις» ψαριών που καταγγέλλουν άλλοι συνάδελφοί σας, πόση δόση αλήθειας έχουν;

Είναι αλήθεια, εξαιτίας της αδιαφορίας του ελληνικού δημοσίου. Θα έπρεπε σε κάθε τελάρο με ψάρια που έρχεται απ’ έξω να αναγράφεται και η χώρα προέλευσης. Ο Έλληνας καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι τρώει ψάρια Τουρκίας, Μαρόκου ή Σενεγάλης, τα αγοράζει για ελληνικά.

Στην περιοχή μας από πού εισάγονται ψάρια;

Από Τουρκία, από Μαρόκο, από Σενεγάλη και από άλλες χώρες, όλων των ειδών τα ψάρια. Όσοι έμποροι σέβονται τον καταναλωτή βάζουν ταμπελίτσες, οι υπόλοιποι κοροϊδεύουν και τα πουλάνε για ελληνικά, δηλαδή τα «ελληνοποιούν».

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.