Μεγαλες ελλειψεις στα αντιγριπικα εμβολια

Οι πρώτες ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως και τα πρώτα αντιγριπικά εμβόλια, η έλλειψη των οποίων είχε οδηγήσει πέρυσι σε ντόρο αλλά όχι και το υπουργείο Υγείας στην απόφαση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Οι ελλείψεις είναι φέτος σημαντικότερες, τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί μόνο το 25% του περσινού αριθμού εμβολίων και είναι ορατός ο κίνδυνος οι ομάδες που έχουν ανάγκη το εμβόλιο να μην το βρουν, παρά το ότι οι ασθενείς θα έχουν ιατρική συνταγή.

Η ειδικός παθολόγος Βούλα Ελευθεριάδου εξήγησε ότι οι πρώτες ιώσεις του αναπνευστικού, όπως είναι οι ρινίτιδες και οι φαρυγγίτιδες έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται. «Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επισκεφθούμε το γιατρό, γιατί από τις απλές ιώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο σε κάποια άτομα που έχουν ευπάθεια να αναπτυχθούν ιγμορίτιδα ή βρογχίτιδα, που είναι σοβαρότερες λοιμώξεις και απαιτούν θεραπεία με αντιβίωση».

Η κ. Ελευθεριάδου
δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για προφυλακτικά μέτρα: «Θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα πολυσύχναστα μέρη γιατί ευνοούν τη μετάδοση των ιώσεων μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος. Στα προφυλακτικά μέτρα κατατάσσεται και η κατανάλωση χυμών που έχουν βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αλλά και υγρών».

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του εμβολιασμού με το διάσημο πλέον ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο και με το εμβόλιο του πνευμονιοκόκου που γίνεται κάθε πέντε χρόνια. «Το αντιγριπικό είναι ειδικό μόνο για τα στελέχη της γρίπης τα οποία θεωρούμε ότι θα δημιουργήσουν επιδημία την επόμενη χρονιά και καλύπτει μόνο τον ιό της γρίπης, κι όχι τους υπόλοιπους, αν και πολλές φορές κλινικά διαπιστώνουμε κάποια διασταυρούμενη αντίδραση του οργανισμού, δηλαδή κάποια αύξηση της άμυνας έναντι των ιώσεων γενικότερα».

Η κ. Ελευθεριάδου
εξήγησε ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, συνιστώντας ψυχραιμία για να μην επικρατήσει ο περσινός πανικός.

«Τον εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μπορούν να προμηθευτούν το εμβόλιο αυτοί που το χρειάζονται και να μην έχουμε ελλείψεις. Είναι τα άτομα που υποφέρουν από παθήσεις των πνευμόνων, από καρδιοπάθειες, αλλά και τα μικρά παιδιά που έχουν προβλήματα πνευμόνων και καρδιάς, τα άτομα που είναι άνω των 65 ετών και το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των νοσοκομείων ή και των γηροκομείων, όπως και τα άτομα που έχουν μειωμένη άμυνα, δηλαδή όσοι πάσχουν από νεοπλάσματα ή από σακχαρώδη διαβήτη κι έχουν μειωμένη ικανότητα αντίστασης στις λοιμώξεις». Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για εμβολιασμό, με την προϋπόθεση το άτομο να είναι υγιές και να μην έχει ενεργό λοίμωξη.

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Το φετινό καλοκαίρι παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία συνεχίζονται και τώρα. «Η γαστρεντερίτιδα συνήθως είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, διαρκεί 2- 3 μέρες κι ενδέχεται να κάνει και υψηλό πυρετό. Αν παραταθεί πέραν των 3 ημερών θα πρέπει να γίνεται επίσκεψη στο γιατρό για το ενδεχόμενο να είναι γαστρεντερίτιδα μικροβιακής αιτιολογίας.

Στη γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να φροντίζουμε τους κανόνες υγιεινής όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, για να μην εκδηλωθεί το μικρόβιο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Χρειάζεται καλή ενυδάτωση και σωστή διατροφή». Η κ. Ελευθεριάδου
επισημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα η μικροβιακή γαστρεντερίτιδα να προέρχεται από σαλμονέλα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Μειώθηκαν οι εισαγωγές εμβολίων

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Αλέκος Τσαπέκος μίλησε στον ΠτΘ για τις μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια. «Έχουν έρθει πάρα πολύ λίγα εμβόλια. Δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός και να γίνει η προμήθεια των απαραίτητων και αναγκαίων εμβολίων για την εγχώρια αγορά. Τα φαρμακεία διαθέτουν περίπου το 15-20% της περσινής ποσότητας των εμβολίων. Μάς έχουν υποσχεθεί ότι μέχρι το τέλος της περιόδου θα έρθουν άλλα τόσα». Ο κ. Τσαπέκος τηλεφώνησε στην εταιρία ΒΙΑΝΕΞ, της οποίας ο κύριος μέτοχος είναι ο κ. Γιαννακόπουλος και ο κ. Τσαπέκος μίλησε μαζί του προσωπικά. «Μού δήλωσε πολύ δυναμικά ότι για όλα ευθύνεται το ότι σε άλλα κράτη το εμβόλιο κοστίζει 10 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ο εισαγωγέας το πουλάει 3 ευρώ. Από τις 4 εταιρίες που εισήγαγαν κάθε χρόνο το εμβόλιο φέτος το φέρνει μόνο η ΒΙΑΝΕΞ, οι δύο δεν έφεραν καθόλου και η τέταρτη έφερε μια μικρή ποσότητα. Ο κ. Γιαννακόπουλος μού μετέφερε ότι φέτος έφερε 25% περισσότερα εμβόλια από πέρυσι, αλλά η αγορά έχει λιγότερα από τα μισά».

Για τον κ. Τσαπέκο, το υπουργείο Υγείας όφειλε να φροντίσει για την προμήθεια των εμβολίων για να μην εμφανιστούν ελλείψεις στην αγορά. Μετέφερε ότι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, στις οποίες πρόσθεσε και τους συνοριοφύλακες. Επανέλαβε με τη σειρά του ότι οι υπόλοιποι δε θα πρέπει ν’ ανησυχούν και ότι δε θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. «Αν κάνουμε έναν απλό υπολογισμό θ’ αναζητήσουν το εμβόλιο στην Ελλάδα περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Εάν όμως υπάρχουν 500.000 ή 1.000.000 εμβόλια κάποιοι άνθρωποι θα μείνουν ανεμβολίαστοι». Ο κ. Τσαπέκος εξήγησε ότι σχεδιάζουν να ενημερώσουν το κοινό για το τι συμβαίνει και συμβουλεύει να μην τρέξουν όλοι να προμηθευτούν εμβόλια. «Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει και να κάνει εισαγωγή του εμβολίου μέσω της κρατικής φαρμακαποθήκης έστω και με 10 ευρώ, διότι είναι ευθύνη της πολιτείας να καλύψει τον ασθενή και το άτομο που ανήκει σε εταιρία υψηλού κινδύνου».

Ο κ. Τσαπέκος
θέλησε να τονίσει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει παρά μόνο από τα στελέχη για τα οποία έγινε. «Αυτά τα στελέχη δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να έρθουν φέτος ή και ποτέ. Το εμβόλιο προφυλάσσει στο μέλλον. Δε θα πρέπει να συγχέουμε άλλες ασθένειες μ’ αυτό το εμβόλιο.

Αν συμβεί, μία στο εκατομμύριο, κι έχουμε φέτος μια επιδημία με τα στελέχη που έχει το εμβόλιο και δεν έχει καλυφθεί κάποιος που το έχει ανάγκη ποιος θ’ αναλάβει την ευθύνη αν πάθει κάτι;»


Πολλοί πελάτες των φαρμακείων ζητούν εμβόλια και η πίεση είναι έντονη, γιατί ο αριθμός των εμβολίων έχει φέτος μειωθεί σημαντικά. «Όποιος έρχεται τού εξηγούμε ότι πρέπει να βγάλει ιατρική συνταγή την οποία θα την κρατήσουμε (σε αντίγραφο) ως φαρμακοποιοί για τρία χρόνια, για να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί ότι τα εμβόλια δίνονται με συνταγή. Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ελέγξει ότι πρόκειται για ομάδα υψηλού κινδύνου και να το χορηγήσει».

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα

Ο κ. Τσαπέκος μίλησε στον ΠτΘ και για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά τις οποίες αποδίδει στις παράλληλες εξαγωγές που γίνονται από κάποιες φαρμακαποθήκες. Αποδίδει ευθύνη στα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης, τα οποία δεν θέτουν ένα πρόγραμμα κι ένα όριο στις εξαγωγές. «Εξάγονται φάρμακα από την Ελλάδα στο εξωτερικό, τα οποία είναι απαραίτητα για τον εδώ πληθυσμό αλλά δε φτάνουν. Μάς στέλνουν, για παράδειγμα, μειωμένα φάρμακα για την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες. Ζητούμε 10 και μας στέλνουν 1. Είχαν υποσχεθεί ότι μόνο το 20% των αποθεμάτων θα μπορούσε να εξαχθεί αφού πρώτα καλυπτόταν οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς, κάτι που δεν έγινε, όπως και τα απογραφικά δελτία που είχαν υποσχεθεί. Είμαστε διαρκώς σε αναζήτηση φαρμάκων για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών.

Υπάρχουν φάρμακα στα οποία χωρίζουμε το περιεχόμενο για να το μοιράσουμε. Αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή ν’ αντιμετωπιστεί και η πολιτεία πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Οι ελλείψεις αφορούν σε χρόνιες παθήσεις, καρδιοπάθειες, πίεση, ζάχαρο».


Η συνταγογράφηση για τα χρόνια νοσήματα έχει χρονικό ορίζοντα ενός μήνα, επομένως κάθε μήνα επαναλαμβάνεται η ίδια περίπλοκη ιστορία. Ο κ. Τσαπέκος θέλει να περάσει το μήνυμα ότι για τις τυχόν ελλείψεις φαρμάκων δεν έχουν ευθύνη τα φαρμακεία, αλλά οι αυξημένες κι ανεξέλεγκτες εξαγωγές. Σχολιάζει χαρακτηριστικά «όταν κάποιος δεν μπορεί να βρει ένα φάρμακο ακόμη κι αν είναι φθηνό γίνεται ακριβό. Επομένως, η έννοια «ακριβό» και «φθηνό» σχετίζεται με το κατά πόσο υπάρχει στην αγορά». Ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι είναι κατά των αυξήσεων στα φάρμακα, αλλά σημειώνει ότι ίσως η αύξηση κάποιες φορές να είναι προς όφελος των ασθενών για να μπορέσουν να παραμείνουν φάρμακα στην Ελλάδα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.