Μειωμενη ως και 40% η φετινη παραγωγη βαμβακος στην Ελλαδα

Το πολυπαραγοντικό δυσχερές περιβάλλον στην καλλιέργεια αναλύθηκε στους «Μεσογειακούς Δρόμους Βαμβακιού»

Αστάθεια, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της έντασης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, τιμές που δεν ικανοποιούν κανένα σε όλη την αλυσίδα συνεπεία των συνθηκών που επικρατούν και άνοδο κρατών του Νοτίου Ημισφαιρίου σε ό,τι αφορά τη δύναμή τους στη διεθνή σκακιέρα της αγοράς βάμβακος, είναι τα κύρια συστατικά που συνθέτουν την εικόνα του κλάδου σήμερα. 

Τα προαναφερόμενα επισημάνθηκαν στη διάρκεια της έκτης ετήσιας εκδήλωσης «Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού», που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 300 συνέδρων, ενώ το 2024 θα λάβει χώρα στη Σμύρνη, όπως ανακοινώθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση, έχει λάβει χώρα στη Σμύρνη και στην Βαρκελώνη και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) που ξεκίνησε το 2014. Η φετινή εκδήλωση γίνεται με τη συνδιοργάνωση των Izmir Commodity Exchange της Τουρκίας και Centro Algodonero Nacional της Ισπανίας.   

Η βαμβακοκαλλιέργεια η πιο σημαντική βιομηχανική καλλιέργεια της χώρας

«Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς η αγορά έχει ανάγκη από περιβαλλοντικά προϊόντα και ο περιορισμός της πλαστικής ίνας “γεννά” νέο πεδίο για το ελληνικό βαμβάκι», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στην εκδήλωση, καθώς ο ίδιος λείπει στο εξωτερικό. 

Υπογραμμίζοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι το βαμβάκι να τυγχάνει της υπεραξίας που του αναλογεί, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η ανοδική πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σταθεροποιήθηκε στα 3 εκατ. στρέμματα, και αποτελεί έτσι την πιο σημαντική βιομηχανική καλλιέργεια της χώρας. 

Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα αποτελεί την κύρια χώρα βαμβακοκαλλιέργειας μεταξύ των κρατών της ΕΕ, καθώς διαθέτει το 80% των ευρωπαϊκών εκτάσεων και ακολουθούν οι Ισπανία και Βουλγαρία. Στην βαμβακοκαλλιέργεια απασχολούνται 45.000 οικογένειες, ενώ προσφέρονται θέσεις εργασίας σε περισσότερα από 100.000 άτομα, σύμφωνα με τον ίδιο. 

«Η φετινή αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη χρονιά

Στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον κλάδο του βάμβακος, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο επικεφαλής του Izmir Commodity Exchange της Τουρκίας, Baris Kocagoz, σημειώνοντας ότι «η φετινή αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη χρονιά που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσαρμογής των καλλιεργητών στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα βάμβακος πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην πληγεί η ποιότητα του προϊόντος.

Μειωμένη έως και 40% η φετινή βαμβακοπαραγωγή στην Ελλάδα 

Μειωμένη σε ποσοστό 35% με 40% αναμένεται τελικά φέτος η ελληνική παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος, αφού ενώ η χρονιά ξεκίνησε με αναμενόμενη πτώση 10% λόγω εγκατάλειψης της καλλιέργειας, η κακοκαιρία Ντάνιελ είχε ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζημίας για τον κλάδο στη χώρα μας. Αυτό σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), Αντώνης Σιάρκος, λέγοντας ότι η φετινή βαμβακοπαραγωγή αναμένεται σε 200.000 τόνους, έναντι των 320.000 τόνων πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημείωσε, οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου θα είναι συνεπείς απέναντι στα συμβόλαια με τους πελάτες τους, αφού όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά «οι συμφωνίες που κάνουμε είναι πάντα αναλογικές με τις ποσότητες που έχουμε παράξει και έχουμε για διάθεση», ενώ συμπλήρωσε ότι το 2023 ξεκίνησε με απόθεμα 20.000 τόνων. 

Βέβαια, αναφερόμενος στη ζημία που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ο κ. Σιάρκος υπογράμμισε την ανάγκη γενναίας στήριξής τους από την πολιτεία «για τη διασφάλιση της επιβίωσης και της παραμονής τους στην καλλιέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Με το κόστος παραγωγής στην βαμβακοκαλλιέργεια να κυμαίνεται σε 120-180 ευρώ ανά στρέμμα, «μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη ζημιά που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιεργητές 20 ημέρες πριν την συγκομιδή», τόνισε.  

Στον σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Σιάρκος εξήρε την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, λέγοντας ότι  συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ πιο εξαγώγιμων προελεύσεων ανά τον κόσμο. «Παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο», σημείωσε ο ίδιος και αναφερόμενος στις τιμές που επικρατούν, τόνισε ότι «δεν είναι στην καλύτερή τους φάση. Υπάρχει μια περίοδος υψηλών επιτοκίων που ασκεί μεγάλη πίεση».

Για τους Μεσογειακούς Δρόμους του Βαμβακιού, ο κ. Σιάρκος σημείωσε ότι πέραν του ότι τίθεται επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το προϊόν, η εκδήλωση έχει ως κύριο σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εμπορικές συμφωνίες και καινούριες δουλειές, αλλά και δικτύωση. 

Οι τιμές όπως διαμορφώνονται στην παρούσα φάση δεν ικανοποιούν κανέναν

Τη θέση του ότι ο κλάδος του βαμβακιού παγκοσμίως βρίσκεται σε επισφαλή ισορροπία, διατύπωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του τομέα Βάμβακος στην VITERRA, Colin Iles, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δυσαρέσκεια των ανθρώπων του κλάδου είναι έκδηλη και πολυεπίπεδη». 

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι οι τιμές όπως διαμορφώνονται στην παρούσα φάση δεν ικανοποιούν ούτε τους εμπόρους, ούτε τους βιομηχάνους, ούτε τους παραγωγούς βάμβακος, η κατανάλωση βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2021, ενώ ο κλάδος είναι σημαντικά εκτεθειμένος έναντι της κλιματικής αλλαγής. 

Τόνισε ότι οι άνθρωποι του κλάδου δεν είναι όσο προνοητικοί θα έπρεπε και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το Νότιο Ημισφαίριο διατηρεί πλέον το 50% του παγκόσμιου εμπορίου βάμβακος, με τα ποσοστά των Αυστραλία και Βραζιλία να ανέρχονται σε 17% από 8% πριν από εννέα χρόνια και με τα μερίδια αγοράς τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι να διαμορφώνονται στο 40%, από 16%. «Η Βραζιλία για πρώτη φορά στην ιστορία του βάμβακος, συναγωνίζεται φέτος στις εξαγωγές την πρώτη δύναμη των ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση, το παρών έδωσε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τσεϊλάν και βουλευτές των ελληνικών κομμάτων, ενώ συμμετείχε το σύνολο των εκπροσώπων της αλυσίδας βάμβακος-μεταξύ άλλων-παραγωγοί, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργοί, έμποροι εκκοκκισμένου βάμβακος και μεταφορείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.