Μεχρι τις 14 Σεπτεμβριου οι εξετασεις των μετεξεταστεων

Την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη ξεκίνησαν οι εξετάσεις των μετεξεταστέων της Β΄ Λυκείου στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής. Είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι για τη φετινή χρονιά δεν θα ίσχυε ο θεσμός των μετεξεταστέων.

Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τους γονείς προς το υπουργείο, το υπουργείο αποφάσισε να ξαναδώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβριο οι μαθητές οι οποίοι υστέρησαν, δηλαδή να ξαναδώσουν εξετάσεις σε όσα μαθήματα είχαν κάτω από 9,5.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μαθητών, γύρω στα 16% πανελλαδικά, έχαναν χρονιά.

Συγκεκριμένα το 3ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής ορίστηκε ως Κέντρο Εξετάσεων στο Ν. Ροδόπης.

Σήμερα ο ΠτΘ συνομίλησε με τον Διευθυντή του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής κ. Χατζόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι «οι εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο των μετεξεταστέων άρχισαν από την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί οι μαθητές σε τρία μαθήματα: δύο μαθήματα γενικής παιδείας και σήμερα σε μαθήματα κατεύθυνσης. Η θεωρητική κατεύθυνση έδωσε Φιλοσοφία, η Θετική – Χημεία και η Τεχνολογική – Τεχνολογία Επικοινωνιών»
.

Αναφερόμενος στον αριθμό των μαθητών που παίρνουν μέρος στις εξετάσεις, ο κ. Χατζόπουλος σημείωσε ότι «σ’ όλο τον Ν. Ροδόπης είναι 67, δύο απ’ αυτούς εξετάζονται προφορικά διότι υπάγονται στην κατηγορία των δυσλεξικών και οι υπόλοιποι γραπτά. Από αυτούς τους μαθητές, κατά κανόνα στα πιο πολλά μαθήματα είναι οι 64 που χρωστάνε όλα τα μαθήματα. Έχουμε και 4 απόντες».

Κατά τη συνομιλία με τον ΠτΘ ο κ. Χατζόπουλος διετύπωσε και την άποψή του σχετικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να υπάρχει ο θεσμός των μετεξεταστέων: «Από τη στιγμή που ήδη η πολιτεία το έχει αποφασίσει και το επανέφερε ως θεσμό όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή για όσο θα ισχύει αυτή η νομοθεσία, καλώς έγινε» και συμπλήρωσε «υπάρχει μια γενικότερη εκτίμηση ότι του χρόνου οι απόφοιτοι των Λυκείων θα είναι τόσοι, ίσως και λιγότεροι, απ’ όσες θα είναι οι θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα καλύτερα είναι όσοι γίνεται περισσότεροι να παίρνουν απολυτήριο. Όμως αν αυτό είναι εις βάρος της ποιότητας, θα πρέπει να το εξετάσουμε, γιατί θα φτάσουμε στο φαινόμενο να έχουμε εισακτέους σε κάποια ΤΕΙ με βεβαίωση πρόσβασης 5 ή 6»
.

Όσον αφορά τους μεταξεταστέους μαθητές, ο κ. Χατζόπουλος εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση: «Οι μισοί απ’ αυτούς αναμένεται να προαχθούν, γιατί ήταν μαθητές που προσπαθούσαν και όμως για κάποιους λόγους υστέρησαν στα μαθήματα και έχασαν τη χρονιά τους. Οι υπόλοιποι, κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορέσουν να περάσουν και πάλι. Αν κάποιοι μαθητές επωφελούνται και κερδίζουν, ο θεσμός αυτός είναι καλός».

«Προβλήματα στη λειτουργία του Σχολείου δεν δημιουργούνται», σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, «διότι παράλληλα οι εξετάσεις με την έλευση των μαθητών της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι για τρεις μέρες».

Σχετικά με το ωράριο εξετάσεων ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε το εξής: «Το πρωί οι μεταξεταστέοι μαθητές πρέπει να είναι στο σχολείο στις 8.00. Στις 8.30 αρχίζει η εκπομπή των θεμάτων. Μέχρι στιγμής το ωράριο τηρείται απαρέγκλιτα, δεν παρατηρήθηκε καμία καθυστέρηση σε θέματα».

Αρκετοί από αυτούς τους μαθητές έχουν να εξεταστούν και σε μαθήματα ενδοσχολικά, δηλαδή σε επίπεδο σχολείου. Γι’ αυτό αναγκαστικά σε μια μέρα γράφουν δύο μαθήματα.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.