Με «συννεφα» ξεκινα το φετινο καλοκαιρι για τους ξενοδοχους

Αύξηση του ΦΠΑ, τέλος διανυκτερεύσεων και «μαύρα καταλύματα» απειλούν τις επιχειρήσεις του κλάδου - Στους Βούλγαρους και Ρουμάνους οι προσδοκίες, αρνητικά τα μηνύματα από το εσωτερικό και από την Τουρκία

«Χαμηλή πτήση» καταγράφηκε στην τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου στο νομό Ροδόπης. Οι προσδοκίες ότι κάποιοι βούλγαροι και τούρκοι επισκέπτες θα προτιμούσαν την περιοχή μας αυτήν την περίοδο, τελικά έπεσαν στο κενό και κράτησαν την πληρότητα των ξενοδοχείων στα ίδια, χαμηλά επίπεδα με εκείνα των προηγούμενων χρόνων. 

Νίκος Γιουφτσιάδης «Γενικότερα η περίοδος του Πάσχα δε θεωρείται περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας για την πόλη της Κομοτηνής»

«Η Κομοτηνή ως προορισμός για την περίοδο του Πάσχα ποτέ δεν είχε κάποια ιδιαίτερη ζήτηση από επισκέπτες από το εσωτερικό της χώρας μας», σημείωσε αρχικά, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κ. Νίκος Γιουφτσιάδης. «Αναμέναμε κάποια κίνηση και κάποια αύξηση των διανυκτερεύσεων από τη Βουλγαρία και από την Τουρκία», επισήμανε, «δυστυχώς όμως στην πόλη της Κομοτηνής δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο». «Οπότε η κίνηση στα ξενοδοχεία κυμάνθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα με παλαιότερες χρονιές», συμπλήρωσε, για να επισημάνει ότι «γενικότερα η περίοδος του Πάσχα δε θεωρείται περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας για την πόλη της Κομοτηνής, καθώς δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη δραστηριότητα ή κάποιο event το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, ώστε να περάσει εδώ τις ημέρες των γιορτών».
 
«Αυτό δε σημαίνει πως η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κάποια γεγονότα», έσπευσε να επισημάνει ο κ. Γιουφτσιάδης, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να υπάρξει οργανωμένη προβολή και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για νέους προορισμούς», διέκρινε, «οπότε το θετικό στοιχείο είναι ότι αν οργανωθούμε και προβάλλουμε σωστά την περιοχή, παρέχοντας ταυτόχρονα σωστές υπηρεσίες, θα μπορούσε να αποτελέσουμε έναν νέο προορισμό για κάποιον που θέλει να επισκεφτεί την περιοχή». «Αυτό προϋποθέτει σοβαρή οργάνωση», επισήμανε, «και παροχή ποιοτικής υπηρεσίας από τους ξενοδόχους και όχι μόνο, η οποία υπάρχει».
 
Το βλέμμα των ξενοδόχων στρέφεται πλέον στην καλοκαιρινή περίοδο και στις αφίξεις επισκεπτών κυρίως από τα βόρεια σύνορα του νομού, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου προσδοκούν τόνωση της τουριστικής κίνησης παρόμοια με αυτήν που εμφανίστηκε την τελευταία διετία, μετά από το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στη Νυμφαία. Αποδέκτες του μεγαλύτερου μέρους αυτού του κύματος επισκεπτών ήταν φυσικά οι ξενοδοχειακές μονάδες της παραλιακής ζώνης, αλλά πολύτιμες «ανάσες» απέκτησαν και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στην Κομοτηνή. Όπως διέκρινε ο κ. Γιουφτσιάδης, στα ξενοδοχεία της πόλης απευθύνονται αυτήν την περίοδο κυρίως ρουμάνοι επισκέπτες, που διανυκτερεύουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλους προορισμούς της Ελλάδας. 

Μειώθηκαν κατά 20-25% οι κλίνες στην Κομοτηνή την τελευταία διετία


Η εντύπωση ότι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας γενικά στην περιοχή μας έχει προκαλέσει αύξηση των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Κομοτηνής, καθιστώντας αυτά οικονομικά εύρωστα, όχι μόνο είναι εσφαλμένη, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, όπως επισήμανε. «Ας λάβουμε υπόψιν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί κατά 20-25% οι κλίνες», σημείωσε, «δηλαδή έχουν κλείσει κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σίγουρα δεν έκλεισαν γιατί είχαν κίνηση και αυξημένη πληρότητα». Αυτό συμβαίνει, διότι, όπως εξήγησε ο κ. Γιουφτσιάδης, από τη μια έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι επισκέψεις ελλήνων τουριστών και ταυτόχρονα έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό τα ταξίδια των επαγγελματιών-αντιπροσώπων, που έρχονταν για εμπορικό σκοπό στην Κομοτηνή, καθώς οι επισκέψεις που συνδέονται με την παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου στην πόλη μας, είτε πρόκειται για την περίοδο εγγραφών των φοιτητών, είτε για τις τελετές ορκωμοσίας, είτε με αφορμή κάποιες άλλες εκδηλώσεις ή συνέδρια. «Ο κόσμος που αποφασίζει να έρθει στην Κομοτηνή για να συμμετάσχει σε αυτά είναι πια ελάχιστος», παρατήρησε με απογοήτευση ο κ. Γιουφτσιάδης. «Γενικά η κίνηση στα ξενοδοχεία της πόλης είναι μειωμένη», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι η αντιστροφή αυτής της εικόνας για ένα διάστημα δύο περίπου μηνών τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι ικανή να προσδώσει θετικό πρόσημο στη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων. «Αύξηση παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, για δύο μήνες, και αφορά σε διανυκτερεύσεις από ξένους επισκέπτες», σημείωσε. «Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστούν οι τεράστιες απώλειες που έχουμε την υπόλοιπη χρονική περίοδο», προσέθεσε.
 
Σε ό,τι αφορά στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών, που προσδοκά να υποδεχτεί στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού η Ροδόπη, αυτές είναι αποκλειστικά η Βουλγαρία και η Ρουμανία, κατά τον κ. Γιουφτσιάδη. Και τούτο, διότι, όπως παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων, «δυστυχώς δεν έχουμε θετικά μηνύματα για κρατήσεις από την Τουρκία και σίγουρα είναι ελάχιστες οι κρατήσεις που θα υπάρξουν και φέτος από έλληνες τουρίστες». Ο λόγος που αναμένονται ελάχιστες αφίξεις τουριστών από το εσωτερικό της χώρας είναι φυσικά η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, κατ’ επέκταση και των δαπανών στις οποίες προβαίνουν πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά. Αναφορικά με τις χαμηλές προσδοκίες για επισκεψιμότητα από την Τουρκία, ο κ. Γιουφτσιάδης διέκρινε ότι ένα σοβαρό εμπόδιο παραμένει το θέμα της βίζας, ενώ το κλίμα αστάθειας σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο, που επικρατεί τελευταία στη γείτονα χώρα, αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο που αποθαρρύνονται οι τούρκοι πολίτες από το να πραγματοποιήσουν ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ο κ. Γιουφτσιάδης σχολίασε ότι «οι Τούρκοι οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι απαιτητικοί επισκέπτες, που θέλουν υψηλή παροχή υπηρεσιών». Σε αυτό, όπως επισήμανε, «δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμα να τους καλύψουμε και γι’ αυτό προτιμούν περισσότερο να κινηθούν σε περιοχές που θα έχουν τέτοιες υπηρεσίες». 

Η αύξηση του ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος διανυκτέρευσης και η απουσία ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας

Όπως και να ΄χει, βασική προϋπόθεση, ώστε να επιβεβαιωθούν οι όποιες προσδοκίες υπάρχει ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, είναι να μην προκύψουν δυσάρεστες εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, ήδη έχει διαμορφωθεί ένα αρνητικό κλίμα στο χώρο της αγοράς και ειδικότερα στον κλάδο του τουρισμού, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αλλά και της επιβολής του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης σε όλα τα καταλύματα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλλουν αρνητικά, προέβλεψε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή «έχει “παγώσει” αδικαιολόγητα η ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας». «Όλα αυτά μας φέρνουν σε πολύ δυσχερή θέση, σε σχέση με όλους τους άλλους ανταγωνιστές μας», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαστε μόνοι μας στο παιχνίδι του τουρισμού, αλλά έχουμε να ανταγωνιστούμε χώρες, όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Κύπρος». «Κι όταν δεν έχουμε σταθερότητα, δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε. 

«Την ώρα που αυξάνονται οι φόροι, δε γίνεται καμία προσπάθεια για πάταξη της παραξενοδοχείας»

Τέλος, ο κ. Γιουφτσιάδης κατήγγειλε την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στο επίπεδο της αντιμετώπισης ενός φαινομένου που πλήττει τις νόμιμες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, της λεγόμενης «παραξενοδοχείας». «Την ώρα που αυξάνονται οι φόροι, δε γίνεται καμία προσπάθεια για πάταξη της παραξενοδοχείας», υπογράμμισε, «με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία μας να είναι υποχρεωμένα να δίνουν τεράστια ποσά σε φόρους και τέλη, την ώρα που κάποιες επιχειρήσεις ο οποίες σχετίζονται με τον κλάδο της ξενοδοχείας να μη λειτουργούν βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει το ελληνικό κράτος». «Είναι τα λεγόμενα “μαύρα καταλύματα”, τα οποία υπάρχουν και στην περιοχή τη δική μας», προσέθεσε. «Λίγα μεν, γιατί δεν είμαστε από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο υπάρχουν», συμπλήρωσε, για να επισημάνει ότι συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι «το κράτος να χάνει πάρα πολλά έσοδα και εμείς να μην μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, γιατί υποχρεωτικά καλούμαστε να ενσωματώσουν στην τιμή που χρεώνουμε τα δωμάτια μας και αυτά τα οποία πρέπει να αποδοθούν στο κράτος». Αν και ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρα μας και επομένως κρίνεται αυτονόητη η προάσπιση της νομιμότητας για την εξασφάλιση των μέγιστων δυνατών εσόδων για τα δημόσια ταμεία, δυστυχώς, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Γιουφτσιάδης, «φτάσαμε να συζητάμε για το κατά πόσον πρέπει να εφαρμόζονται τα αυτονόητα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.