Με περισσοτερες απο 70 συμμετοχες ξεκινα σημερα το 1ο Thraki Agility Championship

Θεμιστοκλής Ορκόπουλος, ιδιοκτήτης του “Doggy Park Sports Center” «Το Agility έχει μέλλον στην Ελλάδα, διότι απευθύνεται σε όλους»

Τo 1o Thraki Agility Championship ξεκινά σήμερα στην Κομοτηνή, η οποία είναι και η τρίτη πόλη σε όλη την Ελλάδα, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει αγώνες agility.
 
Οι αγώνες, που θα διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του γυμναστηρίου Fair Play και αναμένεται να προσελκύσουν πλήθος θεατών, αν κρίνει κανείς από τις συμμετοχές, οι οποίες ξεπέρασαν τις 70 από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
 
Οι αγώνες διοργανώνονται για πρώτη φορά στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον Κυνοφιλικό Όμιλο Σκύλων Εργασίας Κομοτηνής (Κ.Ο.Σ.Ε.Κ.) σε συνεργασία με το εκπαιδευτήριο σκύλων Doggy Park Sports Center και την ομάδα του Agility Dog Sport Komotini και πρόκειται, στην ουσία, για προκριματικούς αγώνες που θα αναδείξουν τις ελληνικές συμμετοχές στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και την Εθνική Ελλάδος.
 
Εκ μέρους της διοργανωτικής επιτροπής ο κ. Θεμιστοκλής Ορκόπουλος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το πρόγραμμα της διοργάνωσης, το όλο εγχείρημα αλλά και τους στόχους της, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος είναι η προώθηση της σωστής κυνοφιλίας.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: κ. Ορκόπουλε ήγγικεν η ώρα για την πραγματοποίηση του 1ου Thraki Agility Championship στην Κομοτηνή. Μία διοργάνωση την οποία οραματιζόσασταν και σχεδιάζατε για μεγάλο διάστημα και πλέον είναι γεγονός.
Θ.Ο.:
Είναι κάτι που το θέλαμε πολύ καιρό και πλέον πραγματοποιείται και μάλιστα με μεγαλύτερες προσδοκίες από ό,τι περιμέναμε. Έχουμε ξεπεράσει τις 70 συμμετοχές. Είναι ο πρώτος προκριματικός για το παγκόσμιο κύπελλο και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για το 2017 ώστε να αναδειχθεί η Εθνική Ελλάδος. Έχουμε συμμετοχές από πέντε κράτη, από την Ελλάδα, από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.
 
ΠτΘ: Οι 70 και πλέον συμμετοχές είναι πάρα πολλές για την πρώτη αυτή διοργάνωση αν σκεφτεί κανείς ότι το Agility, είναι ένα αγώνισμα που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και στην Κομοτηνή ξεκίνησε από σας. Πώς ακριβώς είναι δομημένη η όλη διοργάνωση;
Θ.Ο.:
Πρακτικά μπαίνουμε μαζί με τον σκύλο μας σε ένα οριοθετημένο χρόνο και πρέπει να τον καθοδηγήσουμε χωρίς λουρί στα εμπόδια που θέλουμε. Ο σκύλος θα πρέπει να έχει καλή σχέση με εμάς, να νοιώθει καλά με εμάς, και όλο αυτό χτίζεται μέσα από την προπόνηση, από το χρόνο που αφιερώνουμε στο σκύλο μας. Το Agility είναι αγώνες ταχύτητας και ευκινησίας, είναι αναγνωρισμένο άθλημα από το Διεθνή Κυνολογικό Όμιλο και πρακτικά ο ιδιοκτήτης ή ο χειριστής μπαίνει μαζί με το σκύλο σε μια διαδρομή, και προσπαθούν να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τα λιγότερα λάθη. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα, Α0,Α1,Α2,Α3. Προφανώς όσο ανεβαίνει το επίπεδο, τόσο ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας στο χειρισμό και στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. 

«Η Κομοτηνή, η τρίτη πόλη στην Ελλάδα που πραγματοποιείτε τέτοια διοργάνωση» 

ΠτΘ: Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα που υλοποιείται σε επίπεδο Κομοτηνής και περιφέρειας. Ποια είναι η σημασία του διαγωνισμού σε σχέση με διαγωνισμούς που γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Θ.Ο.:
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα αγώνες έχουν διοργανωθεί στην Αθήνα, κατά κύριο λόγο, στη Θεσσαλονίκη και πρώτη φορά εδώ στην Κομοτηνή. Το σπορ είναι πολύ αναγνωρισμένο στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε να αποκτά τους δικούς του fans τα τελευταία δύο χρόνια. Προσωπικά πιστεύω πως έχει αρκετό μέλλον, διότι απευθύνεται πρακτικά σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

«Μέρος των εσόδων θα δοθούν στη Φιλοζωική Κομοτηνής» 

ΠτΘ: Πείτε μας και για το πρακτικό κομμάτι του όλου διημέρου.
Θ.Ο.:
Οι αγώνες θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ώρα έναρξης είναι 10 το πρωί και τις δυο ημέρες και η είσοδος για τον κόσμο είναι δωρεάν. Μας ενδιαφέρει να δει ο κόσμος κάτι διαφορετικό, να δει τι μπορεί να κάνει με τον σκύλο του και ταυτόχρονα να ενημερωθεί για πράγματα που αφορούν τους καλύτερούς μας φίλους μέσα από την έκθεση που έχουμε δημιουργήσει και θα λειτουργεί παράλληλα στον χώρο με τη συμμετοχή επαγγελματιών. Πέρα λοιπόν του αγωνιστικού κομματιού, ο κόσμος θα δει κάτι το διαφορετικό, μπορεί να συμμετάσχει και φυσικά θα υπάρχουν κληρώσεις και δώρα. Στο χώρο θα παρευρίσκεται επίσης και η Φιλοζωική, στην οποία μάλιστα θα δοθούν κάποια από τα έσοδα της διοργάνωσης για την ενίσχυση της προσπάθειας που κάνουν.
 
ΠτΘ.: Θα έχετε κι έναν καλεσμένο κριτή, πρόκειται για τον κ. Rene Blank, από τη Γερμανία.
Θ.Ο.:
Ο κ. Blank προέρχεται από τη Γερμανία και έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο καθώς από το 1990 ασχολείται με το Agility. Είναι καλεσμένος μας, θα κρίνει τον αγώνα, πρακτικά θα χρεώσει τα λάθη, τις ποινές, ώστε να υπάρξει ανάλογη κατάταξη και έτσι να υπάρχει και μια ομαλή ροή στον αγώνα. 

«Περισσότεροι από 100 επισκέπτες στην Κομοτηνή κατά το διήμερο της διοργάνωσης» 

ΠτΘ.: Και μόνο από τον αριθμό των συμμετεχόντων, που ξεπερνά τις 70 κατανοούμε ότι πρόκειται για μία διοργάνωση με πολλαπλά τα οφέλη και για την περιοχή. Καθώς θα θελήσουν να γνωρίσουν την πόλη, θα μείνουν σε αυτή, θα επισκεφθούν τα καταστήματά της…
Θ.Ο.:
Ο αριθμός των ανθρώπων που θα έρθουν είναι μεγαλύτερος, γιατί όλοι θα πάρουν γνωστούς, φίλους κ.ο.κ. οπότε θα ξεπεράσει σίγουρα τους 100, πολλοί εκ των οποίων, εξ όσων γνωρίζω, θα κάτσουν για περισσότερες από 4 μέρες στην πόλη. 

«Σκοπός της διοργάνωσης η προαγωγή της σωστής κυνοφιλίας» 

ΠτΘ: Ο βασικός σας στόχος της όλης διοργάνωσης ποιος είναι;
Θ.Ο.:
Παρόλο που είναι ο πρώτο αγώνας που διοργανώνεται, θα πρέπει να επισημάνουμε πως έχουμε πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία από τους αγώνες και έχουμε φροντίσει να είναι όλα όπως πρέπει για να υποδεχθούμε και τους αθλητές και τα σκυλιά και τον κόσμο, με πλήρη ασφάλεια. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Σκοπός μας μέσα από την εκδήλωση είναι να προάγουμε την κυνοφιλία, τη σωστή κυνοφιλία, και να δει ο κόσμος κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει στο μυαλό του για το σκύλο.

«Αρχής γενομένης από το 2017 έχουμε σκοπό να καθιερώσουμε μια φορά το χρόνο, εξετάσεις υπακοής» 

ΠτΘ: Ήσασταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Κυνοφιλικού Ομίλου Σκύλων Εργασίας Κομοτηνής, που μετρά περίπου τρεις μήνες ζωής. Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μελών του και των δράσεων του;
Θ.Ο.:
Τα μέλη είναι περίπου 30 αυτή τη στιγμή. Ο στόχος που έχουμε στο μυαλό μας και έτσι δώσαμε και τον τίτλο Thraki Agility Championship, είναι να καθιερώσουμε την διοργάνωση δύο αγώνων Agility τη χρονιά, έναν προκριματικό για το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό και έναν απλό αλλά πάντα επίσημο, ο οποίος θα μετρά επίσης στο πρωτάθλημα της Ελλάδας.
 
Επίσης, αρχής γενομένης από το 2017, έχουμε σκοπό να καθιερώσουμε μια φορά το χρόνο, εξετάσεις υπακοής. Πρόκειται για ένα τεστ χαρακτήρα κι συμπεριφοράς που κάνουν στο σκύλο και μάλιστα σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία είναι υποχρεωτικές. Είναι κι αυτές επίσημες εξετάσεις, θα έρθει κριτής και κρίνει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του σκύλου. Για μένα όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, που ασχολούνται με την εκπαίδευση του σκύλου, θα έπρεπε να ενημερώνονται για αυτό το κομμάτι, γιατί είναι παράλληλα και εξετάσεις καλού πολίτη. Είναι εξετάσεις που πρέπει να τις κάνει ο οποιοσδήποτε, που θέλει να κυκλοφορεί το σκύλο τους στην πόλη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.