Με «λουκετο» αντιδρουν οι εργαζομενοι του ΟΤΕ στην εκποιηση

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ εξήγγειλαν οκταήμερες περιφερειακές κυλιόμενες απεργίες οι οποίες ξεκίνησαν χθες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, θα συνεχιστούν σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και θα κορυφωθούν σε μια πανελλαδική απεργία που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα συμμετάσχουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το «μαγαζί» είναι γωνιακό και με πελατεία. Ο λόγος για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό Όμιλο των Βαλκανίων, τον ΟΤΕ, με αξία άνω των 14,5 δισ. ευρώ, ο οποίος πωλείται σε άγνωστη τιμή σε επενδυτή αγνώστου προέλευσης. Πιθανοί αγοραστές εμφανίζονται η ισπανική Telefonica, η γερμανική Deutsche Telecom και η γαλλική Telefrance.

H COSMOTE
και οι θυγατρικές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας των Βαλκανίων, ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat, το πρόγραμμα επενδύσεων στα ευρυζωνικά δίκτυα είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της αγοραπωλησίας που προετοιμάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά την κίνηση.

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση άνω τού 20% των μετοχών του Ομίλου ΟΤΕ στον στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θ’ αναλάβει και το μάνατζμεντ.

Το Δημόσιο ελέγχει το 38,6% του ΟΤΕ και για να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού αυτού κάτω από το 33%, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει εργαζόμενους και λοιπούς πολίτες λέγοντας ότι θα κρατήσει το 10% (!) ό,τι κι αν γίνει.

Β. Λάμπρου: «Ενθαρρυντική η συμμετοχή στην απεργία»

Ο πρόεδρος της ΠΕΤ – ΟΤΕ Βασίλης Λάμπρου μίλησε στον ΠτΘ από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. Εκτίμησε ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ καλή, είναι στο 60% με τα επίσημα στοιχεία, αλλά φτάνει μέχρι και το 80% αν συνυπολογιστούν οι έχοντες άδεια κανονική ή αναρρωτική καθώς και ρεπό. «Είναι μια επιχείρηση με τεράστια έσοδα κι επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, από τα βόρεια σύνορά μας μέχρι την Αρμενία, άρα θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου».

Ο κ. Λάμπρου, στέλεχος της ΔΑΚΕ, αν και η απόφαση έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, δε θεωρεί μάταιο τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. «Ποτέ σ’ έναν αγώνα από την αρχή δε μπορούμε να καθορίσουμε την έκβασή του. Οφείλουμε, όμως, ν’ αγωνιστούμε. Ακόμη κι αν ανήκουμε πολιτικά σ’ ένα χώρο, δε μπορούμε να συμφωνούμε με ό,τι κι αν λέει. Είμαστε εργαζόμενοι κι εκπροσωπούμε εργαζόμενους που έχουν προβλήματα και μάλιστα είναι σε μια επιχείρηση που έχει ταλαιπωρηθεί και από τις προηγούμενες διοικήσεις».

Μετά τη Βόρεια Ελλάδα ακολουθούν κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην περιφέρεια Ηπείρου και την Κέρκυρα τη Δευτέρα, την Τρίτη γίνεται στη Στερεά Ελλάδα, την Τετάρτη στην Πελοπόννησο, την Πέμπτη στην Κρήτη και το Αιγαίο, την Παρασκευή στη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα, τη Δευτέρα ακολουθεί η Αττική και την Τρίτη είναι η πανελλαδική.

Ζ. Κουγιουμτζόγλου: «Τι θα γίνει με τη συντήρηση και την ασφάλεια του δικτύου;»

Ο συνταξιούχος του ΟΤΕ Ζαφείρης Κουγιουμτζόγλου μίλησε στον ΠτΘ για τις εντυπώσεις του από την επιχειρούμενη αγοραπωλησία και τους γενικότερους κινδύνους που εκτιμά ότι ενέχει. Ο ίδιος βγήκε στη σύνταξη πριν από τέσσερις μήνες, ένα χρόνο πριν την κανονική ημερομηνία συνταξιοδότησης, με την εθελουσία έξοδο, όπως και πολλοί συνάδελφοί του. «Αρκετοί συνάδελφοι επέλεξαν την εθελουσία, για την ακρίβεια, όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις, έφυγαν». Όσοι βγήκαν στη σύνταξη το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη πήραν τη σύνταξή τους τον Ιούλιο, ενώ ο ίδιος δεν έχει πάρει ακόμη τη σύνταξή του.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνάδελφοι πήραν μόνο την κύρια σύνταξη ενώ την επικουρική θα την λάβουν, όπως τούς ενημέρωσαν, στο τέλος του χρόνου ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα λάβουν το επικουρικό τμήμα από το εφάπαξ. Το Επικουρικό είναι ένα ταμείο των εργαζομένων στο οποίο δίναμε εισφορές για να αποταμιεύουμε τα χρήματά μας και τα χρησιμοποιούσε ο ΟΤΕ. Λόγω της μαζικής εξόδου των εργαζομένων, το ταμείο αδυνατεί να δώσει όλο το ποσό, γι’ αυτό και ζήτησε δάνειο από τον ΟΤΕ, ο οποίος ζητά από την πλευρά του το δάνειο να είναι έντοκο, αλλά το ταμείο αδυνατεί να πληρώσει τόκους».

Για την επικουρική σύνταξη εξήγησε ότι προέρχεται από εισφορές των εργαζομένων. «Για να μπορέσουμε να πάρουμε το 100% του μισθού μας, το 80% προέρχεται από την κύρια σύνταξη και για το υπόλοιπο 20%, το οποίο δεν μάς δίνεται ολόκληρο, παρέχεται μέσα από μια δυνατότητα να πληρώσουμε».

Δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο θα συρρικνωθούν οι συντάξεις των εργαζομένων που θα βγουν από εδώ κι έπειτα στη σύνταξη, αλλά ο κ. Κουγιουμτζόγλου σημείωσε ότι θα επηρεάσει όσους συνταξιοδοτούνται από το 2007 κι έπειτα. Στους υπάρχοντες συνταξιούχους εκτιμάται ότι δε θα υπάρχουν συνέπειες, γιατί έχουν κατοχυρώσει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Σχολιάζοντας την εκποίηση του ΟΤΕ ο κ. Κουγιουμτζόγλου είπε: «Πιστεύω ότι τα χειρότερα ακολουθούν, γιατί με το να δοθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτη ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις μέσα στον ΟΤΕ. Ενδεχομένως να χάσουμε κάποια προνόμια, όπως είναι η έκπτωση στις μονάδες».

Για το κατά πόσο η παρουσία του ιδιώτη μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή το δίκτυο του ΟΤΕ χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρίες και ο ΟΤΕ είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την ασφάλειά του. Πιστεύω ότι με το που θ’ αναλάβει ο ιδιώτης δε θα έχουμε την ασφάλεια και τη συντήρηση. Πώς, όμως, θα την αναλάβει, ο ιδιώτης;

Θα πληρώνουν και οι υπόλοιπες εταιρίες στον ιδιώτη ή θ’ αναλάβει το κράτος το κομμάτι του ελέγχου και της συντήρησης;»

Και βέβαια, τι θα συμβεί με τη συντήρηση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων που έχουν σχέση με κυκλώματα στρατιωτικά, με το τμήμα διαβιβάσεων;


Το επιχείρημα του κ. Αλογοσκούφη για φθηνότερα τιμολόγια μάλλον μοιάζει με χάπι που προσπαθεί να χρυσώσει η κυβέρνηση. Ο κ. Κουγιουμτζόγλου επί των λεγομένων του υπουργού Οικονομίας απάντησε: «Θα δούμε τι θα γίνει με την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Μέχρι τώρα όλες οι ιδιωτικές εταιρίες είχαν να κάνουν με τον ΟΤΕ. Τώρα με ποιον;» αναρωτήθηκε.

Π. Τσίτσιος: «Ολέθριο λάθος, σε βάρος της εθνικής οικονομίας»

Ο Παναγιώτης Τσίτσιος είναι μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΤ – ΟΤΕ και συμμετείχε στη συγκέντρωση – κατάληψη που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι χθες στη Θεσσαλονίκη.

Σχολίασε στον ΠτΘ τις κινήσεις του κ. Βουρλούμη, επιρρίπτοντάς του ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης: «Δεν υπήρχε καμία απόφαση για επιχειρησιακή κίνηση του προέδρου του ΟΤΕ κ. Βουρλούμη που να μη δημιούργησε πολιτικό, επιχειρησιακό, συνδικαλιστικό ή και νομικό ζήτημα, όπως είναι για παράδειγμα αυτές για την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, το διαδίκτυο, την εθελουσία έξοδο, την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρωγής. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου διορισμένος διοικητής επιχείρησης καταπατά με τόσο ευκολία το Σύνταγμα, τους νόμους, τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και αποφάσεις της δικαιοσύνης και της Επιθεώρησης Εργασίας. Η χορήγηση, με προσωπική απόφαση στις 29/8/2006, της ετήσιας αύξησης στο προσωπικό συνιστά ευθεία παραβίαση του νόμου περί ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδήγησε την ΟΜΕ –ΟΤΕ σε ευθεία ρήξη μαζί του». Ο κ. Τσίτσιος εξήγησε ότι το Δ.Σ. της ΟΜΕ –ΟΤΕ στις 31/8/2006 εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Βουρλούμη εντάσσεται στη δημιουργία τετελεσμένου που σαν στόχο έχει να προετοιμάσει τον Όμιλο για μια πλήρη ιδιωτικοποίηση. «Ξεκινώντας όλοι μαζί από τη Θεσσαλονίκη βάζουμε τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, επιδιώκουμε τη νομιμότητα στον ΟΤΕ, διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας» είπε ο κ. Τσίτσιος, προσθέτοντας ότι χθες στην 11.00 έγινε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη (Ερμού και Καρόλου Ντηλ) και στην κεντρική είσοδο συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα.

Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι λένε «ναι» στις κινητοποιήσεις, καθώς και διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2006. «Υποστηρίζουμε τη μη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, την τακτοποίηση των συμβασιούχων. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση του ΟΤΕ. Η απόφαση για την περαιτέρω μετοχοποίηση αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων μετοχοποιήσεων και γίνεται για καθαρά εισπρακτικούς λόγους και είναι σοβαρό πολιτικό και οικονομικά ολίσθημα.

Εκποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως είναι ο ΟΤΕ, είναι ολέθριο λάθος και γίνεται σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας. Ο ΟΤΕ είναι ο ισχυρότερος τηλεπικοινωνιακός βαλκανικός φορέας και πρέπει να ενισχυθεί κι όχι να εκχωρηθεί σε ξένους, σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Πρέπει να παραμείνει εθνικός ο τηλεπικοινωνιακός φορέας που θα εγγυάται την εθνική άμυνα και ασφάλεια, καθώς και την προσφορά καθολικών υπηρεσιών σε όλους τους έλληνες πολίτες με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές και με διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο κ. Τσίτσιος
θύμισε ότι το 2000, με παρέμβασή του όπως είπε στη διοίκηση του ΟΤΕ, είχε γίνει η τηλεφωνοδότηση του ορεινού όγκου της Ροδόπης.

Ο ΟΤΕ είναι η μοναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που επενδύει ακόμα και στο πιο μικρό χωριό, όπως είναι γνωστό, διασφαλίζοντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην επικοινωνία, ευαισθησία που δεν αφορά έναν ιδιώτη, ξένο επενδυτή ή έναν μάνατζερ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.