Με ισχνη στελεχωση λειτουργει η νεα εφορεια της Ξανθης

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που αφορά τη σημερινή Θράκη σε όλο το εύρος της, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ι.Θ.Τ.Π. σε συνεργασία με τις ΙΘ΄ και ΛΑ΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με θέμα την αρχαιολογική έρευνα στη Θράκη κατά την τελευταία πενταετία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον κοινού και επιστημόνων που κατέκλυσαν την αίθουσα. Οι δύο Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχουν ως χώρο ευθύνης τους τα νομαρχιακά διαμερίσματα Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, παρουσίασαν το αρχαιολογικό έργο της τελευταίας πενταετίας στη Θράκη.

Η θεματολογία της συνάντησης κάλυψε ένα γεωγραφικά ευρύ χώρο, από τη Μικρή Δοξιπάρα – Ζώνη στα βορειοανατολικά της Θράκης μέχρι τα αρχαία Άβδηρα στα δυτικά της. Καταδείχτηκαν και προβλήθηκαν οι σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, έγιναν αναφορές στη δημιουργία μουσειακών και εκθεσιακών χώρων, στην προανασκαφική και ανασκαφική έρευνα, σε νέες ερευνητικές προσπάθειες σε ήδη ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ παρουσιάστηκαν και προϊόντα από τη δράση αρχαιοκαπήλων. Οι έντεκα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έγιναν με χρήση οπτικοακουστικών μέσων και διεξοδικές επεξηγήσεις από τους ομιλητές, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο προϊστάμενος της νεοσυσταθείσας ΛΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης Ζήσης Μπόνιας.

Οι έντεκα παρουσιάσεις

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν τα «ευρήματα του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης ως εκθέματα ενός ανασκαφικού μουσείου» (Δ. Τριαντάφυλλος), «Η αρχαιολογική έρευνα στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου» (Μ. Κουτσουμάνης), η «Αρχαία Ζώνη: ένα παράδειγμα ανάδειξης και αξιοποίησης αρχαιολογικού χώρου» (Π. Τσατσοπούλου, «Μια Μικρασιατικού τύπου σαρκοφάγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής: το χρονικό μιας κατάσχεσης και μια πρώτη παρουσίαση» (Ν. Κοκκοτάκη), το «Αρχοντικό Ταβανιώτη» (Δ. Μάτσας), οι «Εργασίες προβολής των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου Μαρώνειας – σημερινή κατάσταση και μελλοντική προοπτική (Χ. Καραδήμα), «Αρχαία Στρύμη: εικόνες του χθες και του σήμερα» (Α. Τσόκα), «Δίκαια παρ’ Άβδερα: μια νέα ματιά στα παλιά ευρήματα» (Μ. Τασακλάκη), «Άνθρωπος και αρχαιολογικό περιβάλλον: σχέση και αλληλεπίδραση στα Άβδηρα κατά την τελευταία πενταετία» (Κ. Καλλιντζή), «Κτιριακό συγκρότημα του 4ου αι. μ.Χ. στην ύπαιθρο των Αβδήρων» (Μ. Χρυσάφη) και «Το προϊόν μιας παράνομης δραστηριότητας στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων – σκέψεις και προβληματισμοί» (Κ. Χατζηπροκοπίου).

Αξίζει να σημειωθεί το έκδηλο ενδιαφέρον του κοινού, καθώς και ο άψογος και διεξοδικός τρόπος παρουσίασης των θεμάτων από πλευράς εισηγητών. Μιλώντας για την εκδήλωση, ο κ. Μπόνιας εξηγεί: «Διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων της Κομοτηνής, αφού ο συγκεκριμένος χώρος που παρουσιάζεται ήταν μέχρι την αρχή του χρόνου στην ευθύνη της παραπάνω εφορείας. Παρουσιάζεται το αρχαιολογικό έργο της τελευταίας πενταετίας στη Θράκη σε μια συνέχεια εκδηλώσεων που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Αρχίζουμε από την ανασκαφή του κ. Τριαντάφυλλου που χρονολογείται εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια και παρουσιάζουμε το αρκετά ενδιαφέρον έργο που έχει παραχθεί στην περιοχή της Θράκης. Καλύπτοντας όλη τη σημερινή Θράκη, καθώς η αρχαία επεκτεινόταν λίγο περισσότερο».

«Η εφορεία της Ξάνθης βρίσκεται ουσιαστικά στα πρώτα βήματα»

Αφορμής δοθείσης, ζητήσαμε από τον κ. Μπόνια την αποτύπωση της κατάστασης στη νεοσύστατη εφορεία της Ξάνθης: «Είναι νέα υπηρεσία που άρχισε να λειτουργεί από τον Μάρτιο και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί πλέον να απευθύνεται στο γραφείο της Ξάνθης» λέει ο προσωρινός επικεφαλής της, καθώς παράλληλα προΐσταται και της υπηρεσίας της Καβάλας: «Ουσιαστικά είμαι αναπληρωτής ελλείποντος προϊσταμένου στην ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Ήδη αυτές τις μέρες γίνονται τοποθετήσεις αλλά δεν ξέρω αν θα λυθεί το ζήτημα» διευκρινίζει.

 

Όσον αφορά στη στελέχωση και λειτουργία της υπηρεσίας, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν από το γενικότερο τοπίο: «Τα γραφεία βρίσκονται στο μουσείο των Αβδήρων και η στελέχωση είναι περιορισμένη, με ολιγάριθμο προσωπικό. Τρεις αρχαιολόγοι, δύο φύλακες, δύο διοικητικοί… Η εφορεία βρίσκεται ουσιαστικά στα πρώτα βήματα» λέει ο κ. Μπόνιας, προσθέτοντας: «Δεν ξέρω αν πρέπει να κοινοποιηθεί, αλλά στα σχέδια του υπουργείου είναι να γίνουν εφορείες στην έδρα κάθε νομού ή περιφέρειας. Και θα είναι συνενωμένες οι εφορείες προϊστορικών αρχαιοτήτων, βυζαντινών και νεότερες, για να ξέρει ο κόσμος ότι θα πηγαίνει σε μια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και θα λύνεται το πρόβλημά του»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.