Με επιδειξη στο λιμανι του Αγιου Χαραλαμπους εκλεισε το Φεστιβαλ Θρακικου Πελαγους
Με μια επίδειξη σκαφών στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, μαζί με τη γιορτή τοπικής Γαστρονομίας, με την συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων υπό τον ήχο του καλλιτεχνικού σχήματος «Λαλητάδες Ροδόπης» σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μουσικής «Νότα» ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου το πρώτο «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους», που ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου.
Στο χώρο του λιμανιού λοιπόν αρκετοί κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Μαρώνειας έδωσαν το παρών, για να παρακολουθήσουν αυτό το νεότευκτο φεστιβάλ το οποίο οι διοργανωτές τους ελπίζουν πως θα μεγαλώσει και θα αποτελέσει θεσμό για την περιοχή μας.
Στην έκθεση γαστρονομίας συμμετείχαν μια σειρά από Συλλόγους οικισμών, όπως ο Σύλλογος Μαρώνειας «Ιππαρχία», ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρωβύλης, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Απανταχού Πελαγιωτών και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών.
Ανάδειξη του Θρακικού πελάγους
Τη σημασία του γεγονότος ότι μία από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ γίνονται στο λιμάνι της Μαρώνειας, ένα από τα εμπορικότερα λιμάνια της αρχαιότητας στην περιοχή μας, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος επισήμανε πως είναι πολύ σημαντική η παρουσία του κόσμου, μιας και σκοπός της Περιφέρειας είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός ώστε να αναδειχθεί η περιοχή και το Θρακικό πέλαγος. «Να δώσουμε την ευκαιρία, σε αυτό το φυσικό πλούτο της περιοχής μας, να γίνει πόλος έλξης ώστε να ενισχύσουμε την οικονομία αλλά και να δώσουμε μια άλλη πνοή σε όλη την περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα αναδειχθούν τα διάφορά σημεία της Θράκης.
Για αυτό και το φεστιβάλ θα πραγματοποιείται σε διαφορετικά σημεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Ροδόπης, όπως το Φανάρι, η Μολυβωτή και άλλα σημεία, με στόχο το φεστιβάλ να γίνει θεσμός για το καλό του τόπου. «Είναι σημαντικό ώστε το Θρακικό πέλαγος, η θάλασσά μας, να γίνει ευρέως γνωστή, και να δοθεί η ευκαιρία να το χαρούν και πολίτες από όλη την Ελλάδα αλλά και γειτονικές χώρες» επεσήμανε ο κ. Τσαλικίδης.
Θετικό βήμα για την ανάδειξη της περιοχής
Η ιδέα έχει σημαντική δυνατότητα για την ανάδειξη του τόπου, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαρώνειας Ιππαρχία κ. Βασιλική Περβανά, που τόνισε πως θα ήταν θετικό να πραγματοποιηθεί πιο οργανωμένα και να γίνει θεσμός.
Για αυτό και ελπίζει πως θα συνεχιστεί, γιατί ο τόπος θέλει ανάδειξη, όπως και η Μαρώνεια, η οποία θεωρεί πως αποτελεί την αρχή της αλυσίδας ώστε να αναδειχτούν και οι υπόλοιποι οικισμοί της περιοχής. Έτσι στην έκθεση γαστρονομίας έφεραν χαλβά, παξιμάδια, ελιές και λάδι Μαρώνειας, καθώς και πίτες με λάχανο ή τυρί.
Θετικά είδε την οργάνωση και ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Κρωβύλης κ. Νικόλαος Σαντενούδης, που σημείωσε πως όλοι οι σύλλογοι που συμμετέχουν έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, παρουσιάζοντας κάτι ξεχωριστό από κάθε χωριό, προβάλλοντάς τα και εξυψώνοντας το φρόνημα των κατοίκων.
Στον χώρο έτσι έφεραν επίκαιρα και τοπικά προϊόντα, όπως το σταφύλι, το ρεβίθι, τον καπνό, την μπάμια, μήλα, κρασί, καθώς και νέες καλλιέργειες που προωθούν στον οικισμό όπως το Γκότζι Μπέρι, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την γεωργία, ακόμα και στους νέους.
Βέβαια αυτό που τους προβληματίζει είναι η ερήμωση των οικισμών, καθώς πολλά χωριά δεν έχουν νέους, μιας και από τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην Κρωβύλη μόλις δύο είναι νέοι αγρότες.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.