Με αφορμη την παρασταση «Ο Πουλτσινελα και το μαγεμενο δασος»

Ο Πουλτσινέλα είναι μια μικρή ξύλινη κούκλα που ονειρεύεται να κόψει τα σκοινιά της για να ζήσει ελεύθερη. Ένα μαγικό βράδυ κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και ξεκινάει όλο χαρά για την καινούργια του ζωή. Όταν όμως φτάνει στο δάσος, μια δυσάρεστη έκπληξη τον περιμένει…


Το ποια είναι η έκπληξη αυτή, θα μπορέσουν να το μάθουν όσα μικρά, αλλά και μεγάλα «παιδιά» βρεθούν την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 21:00 η ώρα, στο Θερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της πόλης μας για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ο Πουλτσινέλα και το μαγεμένο δάσος».

 

Ένα σύγχρονο παραμύθι, με έντονο οικολογικό χαρακτήρα, μία καλοδουλεμένη «συρραφή» της τέχνης του θεάτρου, της μουσικής και της κίνησης, η οποία προετοιμάζει τους πολίτες του αύριο για το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να επιβιώσουν και τους διδάσκει τις αξίες της υπευθυνότητας, της αγάπης και της φιλίας.

 

Κύριος υπεύθυνος του αποτελέσματος που θα απολαύσουν όσοι τυχεροί παρευρεθούν, είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης, γνωστός ηθοποιός και παιδαγωγός όπως προτιμάει και ο ίδιος, Θωμάς Κινδύνης, ο οποίος μίλησε στον «ΠτΘ» για την παράσταση και όχι μόνο…
 

ΠτΘ: κ.Κινδύνη καλησπέρα σας και καλωσήρθατε στην πόλη μας.
Θ. Κ.: Καλώς σας βρήκα.


ΠτΘ: Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας, μπορεί να σας αποδώσει τους τίτλους του ηθοποιού, σκηνοθέτη, μουσικοπαιδαγωγού, κινησιολόγου κτλ. Ποιος είναι ο επαγγελματικός τίτλος που υπερτερεί για εσάς απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και γιατί;

Θ. Κ.: Ο επαγγελματικός τίτλος που για χρόνια λειτουργώ είναι παιδαγωγός και σκοπό έχω να αναμορφώσω τις συνειδήσεις των ανθρώπων για να μπορούν πλέον να έχουν ελπίδα, αισθητική και να οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο.

 

«Στόχος μου να μεταλαμπαδεύσω τις αρχές, τις αξίες και το ήθος καθώς και την τεχνική του μεγάλου θεατρανθρώπου Δημήτρη Ροντήρη»

ΠτΘ: Το 1993 ιδρύσατε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης», όπου και διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους και μη, σεμινάρια κινησιολογίας, θεάτρου, χορού κτλ. Πείτε δύο λόγια γι αυτό. Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε έναν τέτοιο οργανισμό και ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Θ. Κ.: Ο στόχος μου ήταν να μεταλαμπαδεύσω τις αρχές, τις αξίες και το ήθος καθώς και την τεχνική του μεγάλου θεατρανθρώπου Δημήτρη Ροντήρη. Επιπλέον ήθελα να δημιουργήσω στελέχη τέλεια εκπαιδευμένα πάνω στο θέατρο, στη μουσική και στην κίνηση, καθώς και ανθρώπους που να αναγνωρίζουν ότι είναι πνευματικές οντότητες και να έχουν την ανάλογη πνευματική εκπαίδευση.

 


ΠτΘ: Μαθητεύσατε, ας μου επιτραπεί ο όρος, και υπήρξατε συνεργάτης με κάποια μεγάλα ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, τον οποίο και προαναφέρατε, η Άννα Βαγενά και όχι μόνο. Θα ξεχωρίζατε κάποια από αυτές και γιατί;
Θ. Κ.: Τη μόνη μορφή που μπορώ να αναγνωρίσω ως άξια για αναφορά, γιατί αναμόρφωσε συνειδήσεις δεκάδων καλλιτεχνών είναι του Δημήτρη Ροντήρη. Τώρα όλες οι άλλες καλλιτεχνικές μορφές που συνεργάστηκα ήταν απλώς καλλιτέχνες που κάνανε τη δουλειά τους.

 

ΠτΘ: Μετράτε πολλές συμμετοχές τόσο σε θεατρικές όσο και τηλεοπτικές παραγωγές. Θεωρείτε τον εαυτό σας τηλεοπτικό ή θεατρικό ηθοποιό;
Θ.Κ.: Θεωρώ τον εαυτό μου Καλλιτέχνη και καλλιτέχνης σημαίνει το πνευματικό άτομο που έχει υψηλό καθήκον να αναμορφώσει το κοινό σε βαθμό που να μπορεί να χαίρεται και να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο

 

«Ο άνθρωπος να πάρει τη ζωή στα χέρια του, και να μην περιμένει από τις ορέξεις τρίτων να επιβιώσει»

ΠτΘ: Το παραμύθι που σκηνοθετήσατε με τον Πουλτσινέλα είναι οικολογικό ως προς τον χαρακτήρα του. Μέσα από ποιες διαδρομές καταλήξατε στην οικολογία; Γιατί θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη φύση;
Θ.Κ.: Η φύση είναι ένα σημαντικό δυναμικό για την επιβίωσή μας. Οπότε λόγω της σημαντικότητάς του πρέπει να δώσουμε ως καλλιτέχνες το βάρος μας και σ’ αυτή την εκδοχή και να μυήσουμε τους νεαρούς μας φίλους προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΠτΘ: Ο Πουλτσινέλα είναι μια κούκλα που θέλει να σπάσει τα δεσμά του, τα σκοινιά του και να ζήσει ελεύθερος… Ο άνθρωπος του 21ου μήπως πρέπει να θέλει το ίδιο;
Θ.Κ.: Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να έχει μια αξιοπρεπή επιβίωση είναι να πάρει τη ζωή στα χέρια του, και να μην περιμένει από τις ορέξεις τρίτων να επιβιώσει.


«Να φτιάξουμε το δικό μας σύμπαν απαλλαγμένο απ’ αυτούς φόβους»

 

ΠτΘ: Παιδική παράσταση, πίστη άρα στην παιδευτική αξία του θεάτρου. Τόσο χρόνια το ίδιο λέμε αλλά η παιδεία στην Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ελλείμματα και η μόρφωση να παραμένει ουτοπία… Ελπίζετε σε κάτι στο μέλλον σε καιρούς οικονομικής κρίσης ιδιαίτερα…
Θ. Κ.: Η κρίση υπάρχει γιατί κάποιοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να την επιβάλουν, φτιάχνοντας έτσι το δικό τους σύμπαν. Εμείς οφείλουμε να φτιάξουμε το δικό μας σύμπαν απαλλαγμένο απ’ αυτούς τους φόβους, έχοντας το δικό μας όραμα κι έτσι όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Το να γκρινιάζουμε συνεχώς ότι δεν υπάρχει παιδεία, ότι οι άλλοι μόνο φταίνε δε θα βρούμε ποτέ άκρη. Είναι γεγονός ότι η παιδεία μας δε θέλει διόρθωση, θέλει εξάρθρωση, κι αυτό γιατί συνεχώς, παρά τις αέναες μεταρρυθμίσεις γεννά τερατουργήματα. Όσο συμβουλεύεται και καθοδηγείται από τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους όχι μόνο άκρη δε θα βρίσκει, αλλά πολύ γρήγορα θα μας οδηγήσει στην απόλυτη απελπισία. Υπάρχει λύση. Εμείς αποτελούμε μια τέτοια. Έχουμε εντρυφήσει πάνω στο θέμα και παρέχουμε στα εργαστήριά μας σημαντικές γνώσεις για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Όπως: μεθοδολογία μελέτης για να μπορούν τα παιδιά να αγαπήσουν τα γράμματα και το σχολείο, μαθήματα επικοινωνίας, μαθήματα ηθικής και λογικής καθώς κι ένα δρόμο που οδηγεί κατευθείαν στο δρόμο προς την ευτυχία.

 

ΠτΘ: κ. Κινδύνη σας ευχαριστούμε πολύ
Θ. Κ.: Εγώ σας ευχαριστώ

 

Η περιπέτεια του Πουλτσινέλα ενθουσίασε το λιλιπούτειο κοινό

 

Στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Άκρως διδακτικό περιεχόμενο, με βιωματική συμμετοχή των παιδιών


Ενθουσίασε το λιλιπούτειο και όχι μόνο κοινό η παράσταση «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Ο Πουλτσινελα είναι μια μικρή ξύλινη κούκλα, που ονειρεύεται να κόψει τα σχοινιά της για να ζήσει ελεύθερη. Όταν τελικά τα καταφέρνει, ξεκινάει μια μεγάλη περιπέτεια για αυτόν και τους φίλους του, μέσα στο σκοτεινό δάσος, που απειλείται από τον κακό ήρωα του παραμυθιού, τον Πάποκ, ο οποίος από τη μεριά του ονειρεύεται να κάψει και να εξαφανίσει το δάσος για πάντα. Άκρως διδακτικό το περιεχόμενο της παράστασης, εμπεδώνει από νωρίς στις συνειδήσεις των αυριανών πολιτών την αναγκαιότητα στροφής προς την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παράστασης, βεβαία, ήταν η βιωματική συμμετοχή των ίδιων των μικρών θεατών, που είχαν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, επικοινωνούσαν συνεχώς με τους ήρωες του παραμυθιού και βίωναν τη δράση, ωσάν να συμμετείχαν ενεργά στην περιπέτεια του Πουλτσινέλα.

 


 

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.