Μαζικοι εμβολιασμοι απο τους «Γιατρους του Κοσμου»

Κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου» βρέθηκε χθες στο σχολείο του Δροσερού και προέβη σε εμβολιασμούς παιδιών, όπως γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο στα πλαίσια της μέριμνας για την υγεία των περισσότερο ευπαθών ομάδων και των απομακρυσμένων περιοχών.

Η γνωστή για τις δράσεις της Μη Κυβερνητική Οργάνωση βρέθηκε και πάλι στον δήμο Ξάνθης (σσ. ήταν εδώ και τον Ιούνιο) με δύο παιδιάτρους, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στον δήμο Νευροκοπίου Δράμας, προσθέτοντας στη δύναμη του κλιμακίου της καρδιολόγο και ορθοπεδικό. Οι εμβολιασμοί έγιναν σε συνεργασία με τη νομαρχία Ξάνθης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών του Κόσμου» (ΓτΚ) δημιουργήθηκε το 1990 και αποτελεί μια οργάνωση που κινείται με βάση τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία της. Ωστόσο, παραμένει μέρος του Διεθνούς Δικτύου των «ΓτΚ» που αποτελείται από δεκατέσσερα τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αργεντινή και Ελλάδα). Συμπληρώνοντας είκοσι χρόνια συνεχούς δράσης, οι «ΓτΚ» έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση που προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας. Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Περισσότεροι από εξακόσιοι εθελοντές έχουν βρεθεί σε περισσότερες από πενήντα χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πεδίο των αποστολών, οι «ΓτΚ» συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μ.Κ.Ο. με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η τριήμερη παρουσία των «ΓτΚ» στη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μετά από πρόσκληση του συλλόγου «Σαμοθράκη εν δράσει», προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κατοίκους που είχαν ανάγκη. Το ιατρικό προσωπικό της οργάνωσης εξέτασε συνολικά εκατό παιδιατρικά περιστατικά, 65 ορθοπεδικά, 74 οφθαλμολογικά, 60 οδοντιατρικά και πολλά παθολογικά, σε επισκέψεις κατ’ οίκον. «Με την επίσκεψη του κλιμακίου των “Γιατρών του Κόσμου’’ στη Σαμοθράκη, φάνηκε η αναγκαιότητα παρουσίας γιατρών ειδικοτήτων στο νησί», σχολίασε η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης Δάφνη Σταυράκη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το υπάρχον ιατρικό προσωπικό της μονάδας υγείας του νησιού, δίνει τον καλύτερο εαυτό του στην παροχή υπηρεσιών υγείας».

«Πάνω από τριακόσια εμβόλια πέρυσι και φέτος»

Συνομιλώντας με το κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου» που ήρθε στο Δροσερό από το παράρτημα της Καβάλας, οι γιατροί δήλωσαν ότι ζητήθηκε από τη νομαρχία Ξάνθης να έρθουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και είπαν: «Τα εμβόλια είναι χορηγία της “Vodafone” και περιλαμβάνουν αυτό για ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα, ένα δεύτερο για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και πολιομυελίτιδα και αυτό της ηπατίτιδας Β΄. Πρόκειται για τα εμβόλια που υπάρχουν στον βασικό εμβολιασμό και που τα κάνουν σχεδόν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα». Τα στελέχη των «ΓτΚ» θυμίζουν ότι την προηγούμενη φορά που βρέθηκαν εδώ (τον Ιούνιο) «εμβολιάστηκαν 112 παιδιά με εμβόλια της νομαρχίας και είχαμε και κινητή μονάδα που περιελάμβανε και οδοντίατρο», σημειώνοντας ότι περνούν τακτικά «από το Δροσερό αλλά και από πολλά μέρη της χώρας, όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια».

Ο διευθυντής του σχολείου, σημερινός νομαρχιακός και από 1ης Ιανουαρίου δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος, δήλωσε στον «ΠτΘ»: «Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το τμήμα Υγιεινής της νομαρχίας σε συνεργασία με τον νομαρχιακό φορέα “Στήριξη”, σε μια προσπάθεια κάλυψης κενών που υπάρχουν στο σύστημα. Το πρόγραμμα συνίσταται σε εμβολιασμούς των μαθητών του σχολείου, με το τμήμα Υγιεινής να κάνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε όλο τον νομό Ξάνθης». Όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος σ’ αυτό τον κοινωνικά ευαίσθητο χώρο, ο κ. Δημαρχόπουλος εξηγεί: «Εδώ το πρόβλημα ήταν οξυμμένο και προσπαθήσαμε να βρούμε γιατρούς, ζητώντας τη συνδρομή του νοσοκομείου Ξάνθης και του ιατροκοινωνικού κέντρου του Δροσερού. Βρέθηκαν ένας γιατρός από την Ξάνθη και ένας από τη Χρυσούπολη που συνέδραμαν στον εμβολιασμό, μαζί με τους “Γιατρούς του Κόσμου”. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο, έγιναν 260 εμβόλια πέρυσι και τώρα φιλοδοξούμε να κάνουμε άλλα 120-150 εμβόλια. Υπάρχουν πέντε επαναληπτικά εμβόλια, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνέχιση του προγράμματος για να γίνουν και οι υπόλοιπες δόσεις».

Γνωστές οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο Δροσερό, με τα παιδιά να παραμελούν συχνά τους εμβολιασμούς και τον συνομιλητή μας να σημειώνει: «Δεν διώχνουμε κανένα παιδί από το σχολείο επειδή δεν έχει κάνει τα προβλεπόμενα εμβόλια, ωστόσο προτρέπουμε να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά. Έχουμε οκτακόσια παιδιά εδώ, σ’ ένα σχολείο που δεν είναι σαν όλα τα άλλα… Δεν υπάρχει ούτε οικονομική άνεση ούτε αυξημένη κοινωνική ευαισθησία των γονέων για να επιμείνουν ώστε τα παιδιά να εμβολιαστούν. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να μην αναζητάμε τα παιδιά πόρτα-πόρτα, αλλά να τα εμβολιάσουμε εδώ στο σχολείο που είναι όλα μαζί». Ο διευθυντής του σχολείου γνωστοποίησε ότι έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο τμήμα Υγιεινής της νομαρχίας για να γίνουν οι εμβολιασμοί, υπογράμμισε ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει από πού και πώς γίνονται, αλλά να γίνονται» και ευχαρίστησε τη νομαρχία, τη «Στήριξη» και τους «Γιατρούς του Κόσμου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.