Μαθημα αγαπης και αλληλεγγυης…

Η προσπάθεια ξεκίνησε πολύ απλά, ο δρόμος ήταν μακρύς, η περιοχή άγνωστη, ο σκοπός «ιερός», το ταξίδι γεμάτο ερωτηματικά και απορίες, ωστόσο, το πρώτο κουδούνι σε ελληνικό σχολείο στο Νότιο Κονγκό θα χτυπήσει τον Σεπτέμβριο.«Δεν ξέραμε κι εμείς, όταν αρχίσαμε την προσπάθεια, πόσο σημαντική ήταν για εκείνη την χώρα», δηλώνει τώρα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος και σημειώνει, «Γνωρίζουμε όλοι ότι περιφέρεται ένας δίσκος σε ολόκληρη τη χώρα, που το προϊόν του διατίθεται στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, για Έλληνες κληρικούς και δασκάλους, που δραστηριοποιούνται εκεί». Μιλά για την εξωτερική ιεραποστολή, με πολύ διακριτικό τρόπο, και με αφορμή το Σχολείο που θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο εκεί και φέρει το όνομα: «Αλεξανδρούπολη», αποκαλύπτει βήμα – βήμα την προσπάθεια και την συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως. «Προσπαθούμε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους, να διδάξουμε τη δική τους γλώσσα, αλλά και την ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή και να τους βοηθήσουμε στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης, παράλληλα να τους μιλήσουμε για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη».

Τον Σεπτέμβριο 600 μαθητές θα διδάσκονται ελληνικά…

Η αρχή έγινε πριν δυο χρόνια, στην Επαρχεία Κολουέζι, στο Νότιο Κονγκό, εκεί υπάρχει ένας Μοναχός Αγιορείτης, ο Επίσκοπος Μελέτιος. Στην Επαρχεία του Νοτίου Κονγκό είχαν χτίσει, Εκκλησία, μισό Ιατρείο και είχαν ανάγκη από χρήματα για να ανεγείρουν ένα Σχολείο. «Με τη δισκοφορία δυο χρόνων, συγκεντρώσαμε το ποσό και το στέλναμε σταδιακά στο Κονγκό. Μας κάλεσαν επίμονα να πάμε για τα εγκαίνια του Σχολείου, εργάστηκαν προσωπικά οι μοναχοί και η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε γρήγορα». Στο σχολείο: «Αλεξανδρούπολη», 600 παιδιά θα μάθουν τα πρώτα τους γράμματα από τον Σεπτέμβριο. «Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα θα γύριζαν μέσα στους δρόμους. Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για να λειτουργούν δημόσια σχολεία κι έτσι αυτά τα παιδιά, μένουν αγράμματα και περιφέρονται στους δρόμους», δηλώνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και μιλά για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι ντόπιοι. «Μας υποδέχτηκαν με αγάπη και ευχαρίστηση, μας ευγνωμονούσαν, κάτι που με έκανε να ντρέπομαι. Καμάρωσα μόνον, που το Σχολείο το ονόμασαν «Αλεξανδρούπολη»». Τους έδειξε στο χάρτη, πού είναι η Αλεξανδρούπολη, πού είναι η Θράκη, που είναι η Ελλάδα. «Θεωρώ ότι αυτές είναι προσπάθειες στις οποίες συμβάλουν όλοι οι Χριστιανοί». Το Σχολείο για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται πίνακες και θρανία, απαιτείται νέα οικονομική ενίσχυση των δασκάλων. Γι΄ αυτό το λόγο, σε εξέλιξη βρίσκεται μια νέα προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων. Οι 600 μαθητές από τον Σεπτέμβριο θα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, θα μαθαίνουν να γράφουν τα ελληνικά, τα σουαχίλι και άλλα μαθήματα. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί ήδη η Εκκλησία και σιγά – σιγά, εξοπλίζεται και ένα ιατρείο.

Ξυπόλητα και πεινασμένα παιδιά στους δρόμους…

«Έχουμε μεγάλο έργο να κάνουμε στη Θράκη, οι ευθύνες είναι πολλές. Αλλά, είναι ευκαιρία να δοξάζουμε το Θεό, που έχουμε εμείς τόσα και να μπορούμε, όταν μας δίνεται η ευκαιρία, να βοηθούμε» δηλώνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και προσθέτει, «Έβλεπα τα παιδάκια να μας χαιρετούν με τα χεράκια τους διπλωμένα και τα δύο για να βάλουμε μέσα στη χούφτα τους μια καραμέλα. Και είπα: «Πόσο ευλογημένα είναι τα δικά μας παιδιά, χωρίς τέτοιες βασικές ανάγκες, άρα και για εκεί χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο!».

Ξυπόλητα και πεινασμένα παιδιά στους δρόμους, χωρίς περίθαλψη, χωρίς γνώση, χωρίς καν εξασφαλισμένη τη βασική διατροφή τους… Γιατί ο Θεός «επιτρέπει» αυτές τις ανισότητες; ρωτήσαμε τον Σεβασμιότατο, «Ο Θεός δεν δημιούργησε ανισότητες. Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο πάνω στη γη, τον άνδρα ίδιο με τη γυναίκα και όλους τους ανθρώπους απολύτως ίσους. Και αν είναι σωστές αυτές οι έρευνες που ακούμε, ότι δηλαδή το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι εμφανίστηκε στην Αφρική, εκείνη είναι η αρχική μας κοιτίδα», απαντά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και προσθέτει, «Ο Θεός μας δημιούργησε όλους ίδιους και υποφέρει γι΄ αυτή την ανισότητα, η οποία οφείλεται στην απληστία του ανθρώπου, που δεν θέλει να βοηθάει τον συνάνθρωπό του. Στην Αφρική πετάμε, είτε χημικά απόβλητα, είτε τα αποφάγια μας, ή την περιφρόνησή μας και αυτό θα το πληρώσουμε μια μέρα. Οι χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής θα πληρώσουν αυτή την απληστία, επειδή γίνεται αφορμή, η απληστία η δική μας, να μην φτάνει το εισόδημα της γης να θρέψει και αυτούς τους ανθρώπους που είναι αδέρφια μας».

Πέρα από την Αφρική, «μάχη» προσηλυτισμού…

Στην Αφρική, πολλές ιεραποστολικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, το Βατικανό και οι Προτεσταντικές Εκκλησίες, δαπανούν μεγάλα ποσά, η Αμερική επίσης, «όλοι προσπαθούν να τους κάνουν Χριστιανούς των δικών τους δογμάτων», παρατηρεί με σκεπτικισμό ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης και προσθέτει, «Στην περίπτωση τη δική μας τα πράγματα ήταν καλύτερα, γιατί εμάς δεν μας είδαν ως αποικιοκράτες. Έχουν μια πικρία οι ιθαγενείς διότι πήγαν εκεί να κάνουν αποικίες και δεν τους φέρθηκαν καλά. Έναντι των Ελλήνων είναι ανεπιφύλακτα δοσμένοι και χρειάζονται την Ορθόδοξη Ιεραποστολή, χρειάζεται το ελληνικό κράτος και η ελληνική εκκλησία να κάνει συγκεκριμένα και σοβαρά βήματα προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν κάνουμε εμείς προσηλυτισμό σε ανθρώπους, που δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία, είναι παγανιστές. Τους μιλούμε για την Εκκλησία του Χριστού, που ξέρει να αγκαλιάζει και να αγαπάει όλο τον κόσμο και να μην θεωρεί ξένο και εχθρό κανέναν, γι΄ αυτό θεωρώ ότι η πίστη μας είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε να αγαπούμε και να ζούμε ο ένας, δίπλα στον άλλον», καταλήγει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και ανοίγει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για την επούλωση των πληγών σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.