Μαρια–Ντανιελα Μαρουδα: «Η σοβαρη προσφορα απαιτει γνωση, καλη εκπαιδευση και σωστο σχεδιασμο προγραμματων»

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιερωμένη στον εθελοντισμό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Κομοτηνής. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -με αφορμή τον εορτασμό των 132 χρόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού- με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την προσφορά προς τους συνανθρώπους μας.

Ομιλήτρια ήταν η Μαρία – Ντανιέλα Μαρούδα, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος της Εφορίας Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια: Συνεχές ζητούμενο 150 χρόνια μετά τη Μάχη του Σολφερίνο».

Η κ. Μαρούδα αναφέρθηκε στον Ερρίκο Ντινάν, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας στη Μάχη του Σολφερίνο, στη νέα εκστρατεία «Ο κόσμος μας, οι πράξεις σας» που ξεκίνησε διεθνώς το 1864 και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που απειλείται σε ολόκληρο τον κόσμο και στις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, όπως ανέφερε ο Γιάννης Βαβατσικλής, χειρουργός και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κομοτηνής, πρόεδρος του παραρτήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε «να πλαισιώσει όλες τις τάξεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη προσφορά προς τους συνανθρώπους μας, που την έχουν ανάγκη».

Οι εθελοντές της Κομοτηνής ανέρχονται στους 150, σύμφωνα με τον κ. Βαβατσικλή, ο οποίος ενημέρωσε ότι φέτος θα δημιουργηθεί μια καινούργια τάξη αποτελούμενη από 20 περίπου άτομα και δεν παρέλειψε να τονίσει το ευχάριστο γεγονός που οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα είναι νέοι. «Είναι παρήγορο ότι η καινούρια τάξη θα έχει περισσότερα νέα άτομα».

Για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το συνεχές ζητούμενο 150 χρόνια μετά τη Μάχη του Σολφερίνο μίλησε η ομιλήτρια Μαρία – Ντανιέλα Μαρούδα, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος της Εφορίας Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η 8η Μαΐου είναι η ημερομηνία των γενεθλίων του τραπεζικού Ερρίκου Ντινάν και έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της οποίας γίνονται εκδηλώσεις ανά τον κόσμο για τον Ερυθρό Σταυρό. «Φέτος, ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία γιατί εορτάζονται τα 150 χρόνια από τη Μάχη του Σολφερίνο στην οποία υπήρξε μάρτυρας ο τραπεζικός Ερρίκος Ντινάν. Είδε 40.000 στρατιώτες να πεθαίνουν επειδή δεν υπήρχε κανένας να τους βοηθήσει στο πεδίο της μάχης, γύρισε σπίτι του, έγραψε το βιβλίο του με τίτλο «Αναμνήσεις απ’ το Σολφερίνο» και πρότεινε την δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού και του Ανθρωπιστικού Δικαίου. Δηλαδή, δεν χτυπάς υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές που προσφέρουν βοήθεια σε τραυματίες στο πεδίο της μάχης».

Με αυτή την αφετηρία το 1864 ξεκίνησε μια καμπάνια διεθνώς «Ο κόσμος μας, οι πράξεις σας», που ζητά από όλους τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού -εμπνεόμενοι από το έργο του Ερρίκου Ντινάν- να κάνουν μία ανθρωπιστική πράξη, είτε ατομικά, είτε ομαδικά, και να την κοινοποιήσουν στο ειδικό site που υπάρχει και έτσι να γίνει μια κοινότητα των 20.000.000 και πλέον εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την κ. Μαρούδα, η σοβαρή προσφορά απαιτεί γνώση, καλή εκπαίδευση και σωστό σχεδιασμό προγραμμάτων. «Όσοι έχουν τον χρόνο, τη διάθεση αλλά και την ανάγκη να προσφέρουν, πρέπει να έρθουν κοντά στον Ερυθρό Σταυρό και να μάθουν το νέο πρόσωπό του, γιατί δεν είναι αυτά που θυμόμαστε από τα παλιά τα χρόνια ή που βλέπουμε κάθε χρόνο στις παρελάσεις. Κάποιος που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό, κατ’ αρχάς, θα πρέπει να εκπαιδευτεί ανάλογα στο τι θα επιλέξει σαν δράση και στη συνέχεια τον χρόνο που έχει να αφιερώσει στις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού».


Όσο για το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι νέοι άνθρωποι για τον εθελοντισμό, η ίδια πιστεύει ότι δεν αρκεί μόνο αυτό καθώς πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης. «Βλέπουμε συνεχώς νέους ανθρώπους, οι οποίοι ακριβώς επειδή βλέπουν όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, δεν μπορούν παρά να αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να μην ξανασυμβούν ή για να βοηθήσουν. Υπάρχει το ενδιαφέρον, δεν υπάρχει όμως ο τρόπος οι νέοι να προσεγγίσουν αυτά τα πράγματα, γιατί φοβούνται και έχουν μείνει στην παλιά εικόνα του Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές στην Ελλάδα είναι περίπου 30.000, αλλά σημασία έχει αυτοί που είναι να έχουν ουσιαστική προσφορά».

Τέλος, η ομιλήτρια ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του Ερυθρού Σταυρού διεθνώς, πέρα από την συνεισφορά κάθε συλλόγου ανά τον κόσμο -των 180 και πλέον συλλόγων- έρχεται από την Ε.Ε., από το γραφείο ECO της Επιτροπής.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.