Μακρυς ο δρομος για την ενιαια ενισχυση

Η νομαρχιακή σύμβουλος Μαρία Τριφωνίδου είναι υπεύθυνη εξυπηρέτησης πελατών στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στις Σάπες. Εδώ και 24 χρόνια γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών, επομένως κι αυτό των καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν τώρα στη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πηγαίνουν περισσότερες από δυο φορές την εβδομάδα σε υποκαταστήματα της Αγροτικής για ενημέρωση του βιβλιαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν «εάν μπήκαν τα λεφτά». Με το παλιό σύστημα οι επιδοτήσεις έμπαιναν λίγο πριν τις γιορτές μέχρι και το Φεβρουάριο ή Μάρτιο, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις που αφορούσαν ενστάσεις και τότε οι πληρωμές γινόντουσαν το Μάιο, όπως σημείωσε η κ. Τριφωνίδου, η οποία εκτιμά ότι φέτος ήταν η χρονιά ενεργοποίησης των δικαιωμάτων γι’ αυτό και υπήρξαν τόσα προβλήματα.

Η κ. Τριφωνίδου σχολίασε ότι για να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα της ενιαίας ενίσχυσης έπρεπε να γίνουν συντονισμένα βήματα κι έγκαιρα. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπήρξε ο συντονισμός που έπρεπε κι ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγοί, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΑΣ, Τοπογραφική Υπηρεσία, ακόμη και η νομαρχία) έχουν ένα μερίδιο ευθύνης.

Η ευθύνη του αγρότη ήταν μέχρι του σημείου να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην προσπάθειά του να κάνει μια σωστή αίτηση και να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του. Στο πρόγραμμα υπήρχε μια καταληκτική ημερομηνία, η οποία δεν τηρήθηκε γιατί ακόμη και το καλοκαίρι είχε δοθεί μια σιωπηλή παράταση και η ΕΑΣ υποδεχόταν αιτήσεις, μια και ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή τη σύνταξη των δηλώσεων και μάλιστα επ’ αμοιβή».

Η κ. Τριφωνίδου
παρατήρησε κάποια λάθη που έγιναν στις δηλώσεις και ενημέρωσε ότι οι πληρωμές ξεκίνησαν από το Νοέμβριο. «Όσοι είχαν καθαρές δηλώσεις στις 17 Νοεμβρίου πήραν την πρώτη δόση, το 50% των επιδοτήσεων, της λεγόμενης δικαιούμενης ενιαίας ενίσχυσης και στις 3 Δεκεμβρίου πήραν και το 25%. Πολλοί από τους παραγωγούς δεν πήραν καθόλου ποσοστό της ενίσχυσης, διότι προφανώς υπήρξε κάποιο λάθος, κάποια εκκρεμότητα στη σύνταξη της δήλωσης».

Η Μαρία Τριφωνίδου
παρατήρησε ότι εάν και η ΕΑΣ διαθέτει εμπειρία η υποβολή της δήλωσης είναι ένα σύνθετο ζήτημα γι’ αυτό κι έγιναν λάθη.

Ο ρόλος της Τοπογραφικής έγκειτο στο ότι έπρεπε ν’ αποτυπωθεί σωστά το νούμερο που έχει ο κάθε αγρός. «Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται πρόβλημα στον παραγωγό που έχει το λάθος αλλά ενδεχομένως να δημιουργείται πρόβλημα και σε άλλους παραγωγούς οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο αγροτεμάχιο» διευκρίνισε η Μ. Τριφωνίδου. Οι δικαιούχοι παραγωγοί της ενιαίας ενίσχυσης στο Ν. Ροδόπης είναι 19.000. «1.000 περίπου έχουν εκκρεμότητα και δεν έχουν πάρει καθόλου επιδοτήσεις, ενδεχομένως λόγω λαθών στις δηλώσεις. Λέγεται ότι αυτή την περίοδο θα δοθεί τέλος και στο πρόβλημα των 1.000.

Ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών έχουν πάρει την προκαταβολή, το 50% και το 25% το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη και πρόσφατα έγινε η εκκαθάρισή τους. Εκκρεμεί η εκκαθάριση αυτών που πήραν εφάπαξ το 75%, κάτι όμως που θα τακτοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους γιατί έπρεπε να υπάρχουν ειδικά νούμερα και για τους στάβλους τους και όφειλαν να σπεύσουν να τα δουν με την Τοπογραφική και την ΕΑΣ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις».

Η κ. Τριφωνίδου
πρόσθεσε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι καταστάσεις που να εμφανίζουν πόσα έπρεπε να πάρει ο κάθε δικαιούχος παραγωγός και η μόνη ενημέρωση γίνεται σε κεντρικό επίπεδο. «Γι’ αυτό και οι παραγωγοί έρχονται καθημερινά στην τράπεζα και ζητούν να δούμε στο βιβλιάριο εάν καταχωρήθηκαν ή όχι τα χρήματα. Βέβαια, η μόνη που δεν ευθύνεται είναι η τράπεζα, η οποία από τη στιγμή που εμβάζονται χρήματα στους λογαριασμούς αποδίδονται. Έχουμε δουλέψει με ένταση κι έχουμε τακτοποιήσει τους πρώτους που έγινε η εκκαθάριση».

Η κ. Τριφωνίδου
υποστήριξε ότι η διαμαρτυρία των παραγωγών πρέπει να στραφεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς ν’ αποκλείει να έχουν γίνει λάθη και από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Μπορεί να ευθύνεται ο παραγωγός από τα στοιχεία που έδωσε ή η ΕΑΣ γιατί σε 19.000 αιτήσεις είναι λογικό να γίνουν κάποια λάθη. Στην τελευταία επικοινωνία που είχα με την ΕΑΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ μού μετέφεραν ότι όλα έχουν τακτοποιηθεί από την πλευρά τους και περιμένουν να εμβαστούν τα χρήματα. Για τις περιπτώσεις που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα θα ακολουθηθεί μια άλλη τακτική και θα εξεταστεί μεμονωμένα η κάθε περίπτωση».

Το πρόγραμμα της ενιαίας ενίσχυσης ισχύει από τώρα μέχρι και το 2013.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.