Μακροχρονια στρατηγικη για τη στηριξη του καπνου

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, στα πλαίσια της ενημέρωσης των καπνοπαραγωγών για τη μακροχρόνια στρατηγική που θα εφαρμόσει η χώρα στον τομέα του καπνού μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, απέστειλε σε όλες τις Ενώσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών των καπνοπαραγωγών περιοχών της χώρας το παρακάτω αναλυτικό κείμενο με τους άξονες της πολιτικής που θα εφαρμοστεί: Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική Για Την Στήριξη Του Τομέα Του Καπνού.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο καπνός αποτέλεσε και αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες της χώρας μας. Η καλλιέργεια του καπνού αξιοποιεί εδάφη χαμηλής γονιμότητας κυρίως σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και συνεισφέρει στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος παραγωγών που δεν έχουν αρκετές επιλογές ως προς το είδος της καλλιέργειας.

Έχοντας ως στόχο η Ελλάδα να παραμείνει στο χάρτη των σημαντικών παραγωγών χωρών καπνού στον κόσμο, προχωρήσαμε στην εκπόνηση, αφού λάβαμε υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα του καπνού, ενός στρατηγικού σχεδίου σε εθνικό επίπεδο, με μακροχρόνιο ορίζοντα, για την καλλιέργεια του καπνού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, από την εσοδεία 2006 η κοινοτική ενίσχυση στην καλλιέργεια του καπνού είναι αποδεσμευμένη από την παραγωγή. Παράλληλα, η κατάργηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των καθεστώτων των ατομικών ποσοστώσεων και των ευρωπαϊκών συμβολαίων καλλιέργειας οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της παραγωγής του καπνού και διέπεται σε μεγάλο πλέον ποσοστό από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Επειδή όμως ο καπνός δεν είναι ένα προϊόν το οποίο διακινείται στην αγορά μέσα από τα ίδια δίκτυα που διακινούνται τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα παρατηρείται συγκέντρωση των αγορών καπνού σε λίγες μεταποιητικές βιομηχανίας, για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την στήριξη του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και τη γενικότερη σταθεροποίηση του τομέα του καπνού.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ

1. Η μετατροπή των Ομάδων Παραγωγών σε ισχυρούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, ο χώρος ευθύνης των οποίων θα καλύπτει τουλάχιστον τα όρια του νομού όπου παράγεται ο καπνός. Μέλη των συνεταιρισμών αυτών θα είναι ενεργοί καπνοπαραγωγοί, δηλαδή καπνοπαραγωγοί οι οποίοι καλλιεργούσαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν καπνό ή νέοι αγρότες που εισέρχονται στην καπνοκαλλιέργεια.

Το ποιοτικό παρακράτημα θα καταβάλλεται μέσω των πρωτοβάθμιων καπνικών συνεταιρισμών στους ενεργούς καπνοπαραγωγούς υπό την προϋπόθεση ότι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί θα ενταχθούν σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

2. Κυρίαρχο μοντέλο για τη λειτουργία της αγοράς προβλέπεται ότι θα είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια, με βάση νομικώς δεσμευτικά και για τα δύο μέρη συμβόλαια καλλιέργειας, που θα συνάπτονται μεταξύ των πρωτοβάθμιων καπνικών συνεταιρισμών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, πριν από την περίοδο φύτευσης των καπνών και θα προβλέπουν αμοιβαία αποδεκτό καθεστώς ελέγχου και διαιτησίας. Τα συμβόλαια θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής από την πλευρά των καπνοπαραγωγών και της μεταποιητικής επιχείρησης στην οποία επιθυμούν να πουλήσουν την παραγωγής τους, μέσα στο πλαίσιο των όρων του συμβολαίου. Δεδομένης της απελευθέρωσης της παραγωγής και της αγοράς του καπνού, υπάρχει η δυνατότητα μέλη καπνικών συνεταιρισμών να προχωρήσουν σε διάθεση των καπνών τους χωρίς τη σύναψη συμβολαίων καλλιέργειας, υπό την προϋπόθεση να δηλώσουν εγγράφως στο συνεταιρισμό ότι με δική τους ευθύνη δεν επιθυμούν τη σύναψη συμβολαιακής καλλιέργειας. Τα συμβόλαια καλλιέργειας θα είναι ενιαία και ο τύπος τους θα καθοριστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από εισήγηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού, της οποίας ο ρόλος καθορίζεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς 2077/92, 86/93 και τον Νόμο 2732/1999.

3. Για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής του χωρικού καπνού, την αναβάθμιση της ποιότητας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του, προχωρούμε στις παρακάτω ενέργειες:

α) Ενισχύεται η έρευνα με σκοπό την προώθηση καινοτομιών στην καλλιέργεια, τη δημιουργία νέων ποικιλιών ή την προσαρμογή των υπαρχόντων στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και στις ανάγκες της αγοράς.

β) Καθιερώνεται η χρήση πιστοποιημένου σπόρου που θα παράγεται από το ΕΘΙΑΓΕ, έτσι ώστε να αποφεύγεται η νόθευση των ποικιλιών, να διασφαλίζεται η γνησιότητα του γενετικού υλικού και να επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους παραγωγής. Η χρήση πιστοποιημένου σπόρου θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του ποιοτικού παρακρατήματος.

γ) Επιδιώκεται η μείωση του κόστους λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που θα επιτευχθεί μέσω μαζικών προμηθειών για όλα τα μέλη των καπνικών συνεταιρισμών, ή ακόμη περισσότερο του συνόλου των μελών των καπνικών συνεταιρισμών και των εταιριών που διαθέτουν τα προϊόντα αυτά στην αγορά.

δ) Η συνεχής επιμόρφωση των καπνοπαραγωγών θα υλοποιηθεί μέσα από προγράμματα του εκπαιδευτικού οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ε) Η τεχνική στήριξη των καπνοπαραγωγών και η ενημέρωσή τους θα πραγματοποιηθεί από γεωτεχνικούς των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα εξειδικευθούν στην τεχνική καλλιέργειας και στην παραγωγή καπνού.

στ) Προωθείται η ένταξη ποικιλιών καπνού σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και η ενίσχυση της παραγωγής με τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις.

ζ) Προγραμματίζεται η ένταξη επενδύσεων των καπνοπαραγωγών για τον εκσυγχρονισμό της εκμετάλλευσής τους στα σχέδια της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου και επιδότησή τους στο ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό.

η) Καταγράφονται , το ταχύτερο δυνατό, όλες οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε περιοχές παραγωγής καπνού και υλοποιούνται κατά προτεραιότητα τα απαιτούμενα έργα για την ολοκλήρωση τους.

4. Εντατικοποιείται και προχωρεί με βάση οργανωμένο σχέδιο που θα καταρτιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Διεπαγγελματική Οργάνωση Καπνού η προσπάθεια που ξεκίνησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών καπνού με στόχο την οργανωμένη πρωτοβουλία επαφών με πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής προϊόντων καπνού, με κρατικές εταιρίες καπνού αλλά και με τις ελληνικές σιγαρετοβιομηχανίες,.

Ενισχύονται οικονομικά και χρηματοδοτούνται ολοκληρωμένα προγράμματα έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από ερευνητικά κέντρα και τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας μας, καθώς και μελέτες, όπως και κάθε άλλη προσπάθεια που στηρίζει την προβολή, προώθηση και διάθεση των ελληνικών καπνών τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό.

5. Προκειμένου να αποφευχθεί η μη χρησιμοποίηση ελληνικών καπνών στα μείγματα καπνού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των τσιγάρων, είναι απαραίτητο, μετά την εφαρμογή της ολικής αποσύνδεσης να εξασφαλιστεί η σταθεροποίηση του μεγέθους παραγωγής σε ένα όγκο που να υπερβαίνει το ελάχιστο όριο ( κρίσιμης μάζας ) κάτω από το οποίο οι μεγάλες σιγαρετοβιομηχανίες θα σταματήσουν να ενδιαφέρονται για την προμήθεια ελληνικών καπνών. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο:

Α) Η παραγωγή Μπασμά και ποικιλίας Κατερίνης να μη μειωθεί κάτω από 35.000 τόνους. Τα ελληνικά Βιρτζίνια, αφού αναβαθμιστεί η ποιότητά τους και αυξηθεί η εμπορική τους αξία να σταθεροποιηθούν σε επίπεδο παραγωγής 10.000 έως 15.000 τόνων και

Β) Να προσδιοριστούν από τους φορείς των καπνοπαραγωγών σε τοπικό επίπεδο ζώνες καλλιέργειας καπνού με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ( εδαφοκλιματικά, τεχνογνωσίας στην καλλιέργεια καπνού, διαθεσιμότητας υδατικών πόρων κ.α.) με στόχο την προστασία και τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.

Γ) Για την ποικιλία μπέρλεϋ θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές καλλιέργειες σε περιοχές που ήδη καλλιεργείται η ποικιλία με στόχο την παραγωγή καπνών υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Οι καλλιέργειες αυτές θα επιβλέπονται από ειδικούς επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και παράλληλα θα επιδιωχθεί η απορρόφηση των καπνών από μεταποιητικές ενισχύσεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

6. Τέλος, δημιουργείται ειδική επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, που θα έχει ως έργο τη συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Γεωργίας των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. που παράγουν καπνό.

Η επιστημονική αυτή ομάδα σε συνεργασία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία / Αγροτικό Τμήμα στις Βρυξέλλες και την Εθνική Διεπαγγελματική του Καπνού θα προετοιμάσει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων του Καπνού που από την εσοδεία του 2009-2010 μεταφέρονται στον πυλώνα Β΄ (Αγροτική Ανάπτυξη) και προορίζονται για την ανάπτυξη των Ελληνικών καπνοπαραγωγικών περιοχών και τη βελτίωση του εισοδήματος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.