Μ. Παπανδρεου: «Υπαρχουν οι δυνατοτητες στην Θρακη»

Για ενημερωτική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΜ-Θ, κ. Άρη Παπαδόπουλο με αφορμή την τρίτη συνεχόμενη επίσκεψή της σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Θράκη έκανε λόγο η Μαργαρίτα Παπανδρέου, στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους την Πέμπτη, 23 Μαΐου.

«Νομίζω ότι πάντοτε διακρίνεται ένα πάθος που έχω για να βοηθήσω τις γυναίκες. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες στην Θράκη. Δεν είχαν ίσως την ευκαιρία ακόμη οι γυναίκες να μάθουν κάποια πράγματα και να απασχοληθούν»
τόνισε η Μαργαρίτα Παπανδρέου αναφερόμενη ταυτόχρονα στην θέληση των γυναικών να βελτιώσουν την ζωή τους. Γεγονός το οποίο όπως είπε το διαπίστωσε κατά την διάρκεια του πρώτου της ταξιδιού στην περιοχή.

«Με διάφορες ερωτήσεις που υποβάλλαμε στις γυναίκες σε διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα τα χωριά, διαπιστώσαμε ότι θέλουν να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα, όσοι δεν την γνωρίζουν. Θέλανε επίσης κάποια σεμινάρια ιδιαίτερα για την υγεία και για τα παιδιά. Ζητούσαν επίσης απασχόληση και την ανάπτυξη το χωριού» συνοψίστηκε για τα αποτελέσματα των πρώτων της επισκέψεων.

Για αυτό το λόγο η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου ήρθε για τρίτη φορά στην περιοχή φέρνοντας μαζί της τον Βέλγο καθηγητή Willem Van Gotthem, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί την Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Ασία και τελευταία την Κίνα με στόχο να αξιολογήσει την κατάσταση και να υποβάλλει προτάσεις και λύσεις. «Αυτές οι προτάσεις θα γίνουν παράλληλα με τα προγράμματα που έχουμε και πιστεύουμε ότι θα φέρουν εισόδημα στις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες», διευκρίνισε η κ. Παπανδρέου φανερά συγκινημένη από την υποδοχή την οποία της επεφύλαξαν οι κάτοικοι των οικισμών που επισκέφτηκαν.

Η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι επισκέψεις του Βέλγου Καθηγητή στην περιοχή θα συνεχιστούν προκειμένου να αποφασισθούν κάποια πιλοτικά προγράμματα για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Επίσης θα εξετασθεί το πρόβλημα της άρδευσης. Τελειώνοντας η κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για την στήριξή του, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία τους και τις εργασίες «δημιουργικές».

«Την κ. Παπανδρέου, η οποία έρχεται τακτικά στην περιοχή μας, την θεωρούμε σαν επίτιμο δημότη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας «για την αξιέπαινη προσπάθεια μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ανέλαβε την πρωτοβουλία να βοηθήσει περιοχές και κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται και έχουν προβλήματα, παράλληλα με την πολιτεία».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος «στην μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή μας για την ανάπτυξη, τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες και τις κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται» δεσμεύτηκε ότι η στήριξη της ΠΑΜ-Θ σε όλη αυτή την προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Ακολούθως ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως τα προγράμματα στο Γ΄ ΚΠΣ με τον ίδιο στόχο και την ίδια φιλοσοφία, μπορούν να αξιοποιηθούν από τη μη κυβερνητική οργάνωση για να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβαση στις ορεινές περιοχές, στα αστικά κέντρα και στην προσαρμοστικότητα των κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονται.

Τόνισε και την δέσμευση της Ε.Ε. προς όλες τις χώρες να αξιοποιούν πέρα από τους δημόσιους φορείς, κοινωνικούς εταίρους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ενημέρωση, πληροφόρηση και υλοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων.

Τελειώνοντας ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε «μία πρόταση, η οποία κατατέθηκε στην Ε.Ε. στο άρθρο 6 από την ΠΑΜ-Θ και άλλους εταίρους.

Πιστεύω ότι θα εγκριθεί. Αφορά ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την απασχόληση, την ανεργία και την δημιουργία συνθηκών ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή και στην απασχόληση των κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονται»
.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.