Λυση οι εκλογες

Ασυμφωνία χαρακτήρων

Σε δηλώσεις προχώρησε ο μέχρι προχθές αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος μία μέρα μετά την παραίτηση του πρυτανικού σχήματος. «Βρισκόμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι για το Δ.Π.Θ. και θέλω να το βλέπω θετικά, γιατί είχαμε να κάνουμε με μία ουσιαστική κρίση της υποχρηματοδότησης που υπήρχε, που ήταν ένα βασικό ζητούμενο. Το δεύτερο είναι ότι υπήρχε μια διαφορετική αντίληψη στις πρακτικές, τις μεθοδεύσεις και τις πολιτικές. Παρά το γεγονός ότι διαβάσαμε στο δελτίου τύπου (νούμερο 2) ότι δε θα προδοθεί η εμπιστοσύνη του εκλεκτορικού σώματος, μετά τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής, της Γενικής Συνέλευσης της Νομικής, τα ψηφίσματα από τις ολομέλειες των φοιτητών της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που ζήτησαν παραιτήσεις, νομίζω ότι και ο πιο κακόπιστος κριτής αυτών των καταστάσεων μπορεί ν’ αντιληφθεί ότι υπήρχε ουσιαστικός λόγος να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι οι εκλογές. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε ένα σχήμα μ’ αυτή τη ρήξη και μ’ αυτή τη διαφορά απόψεων μέσα στα συλλογικά όργανα, διότι το πανεπιστήμιο, καλώς, δεν διοικείται μόνο από τον πρύτανη. Ο πρύτανης είναι το τρίτο κατά σειρά όργανο διοίκησης του πανεπιστήμιο, προηγείται η Σύγκλητος και το Πρυτανικό. Τα πολύ σημαντικά όργανα είχαν εκφραστεί».

Για τον κ. Σιμόπουλο μέσα από τις εκλογές θα δοθεί λύση στα προβλήματα του Δ.Π.Θ. Επεσήμανε ότι αυτοί που ασχολούνται με τη διοίκηση των πανεπιστημίων πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι θα πρέπει να τρέξουν και να κάνουν προτάσεις, να παρουσιάσουν προγράμματα και λύσεις. «Μέχρι στιγμής η διοίκησή μας είχε φτάσει μέχρι το επίπεδο της ενημέρωσης. Ενημερώθηκε η κοινή γνώμη για τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, για τα ελλείμματα, αλλά δεν είχαν δοθεί προγράμματα επεξεργασίας λύσεων που θα έπρεπε να μας φέρουν σε μία σχέση με την υποχρηματοδότηση, γι’ αυτό και η πλειοψηφία της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου ζήτησε παραιτήσεις».

Το θέμα του ελλείμματος παραμένει και είναι μία από τις κληρονομιές του παρόντος σχήματος στο επόμενο, ιστορία γνωστή και καθόλου πρωτότυπη. Ο κ. Σιμόπουλος παραπέμπει σε μία ανακοίνωση που είχε γίνει από τον πρύτανη Ι. Σχινά σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας για την παραμονή των εργαζομένων των τριών εργολαβιών στις θέσεις τους, ανακοίνωση με την οποία ο ίδιος είχε διαφωνήσει. «Δεν υπήρξε καμία τέτοια διαβεβαίωση, παρά μόνο η υπουργός είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πιστώσεις 300.000 ευρώ που αφορούν τον προϋπολογισμό ενός μήνα για τις εργολαβίες. Όταν φαίνεται ότι η υπουργός λεει ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις σημαίνει ότι εξασφαλίζει και τις ανάλογες πιστώσεις, οι οποίες όμως δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν.

Τι είδους διαχείριση, επομένως, μπορούμε να κάνουμε όταν δεν έχουμε τις διαβεβαιώσεις της υπουργού και από την άλλη μεριά δημιουργούμε μ’ ένα τρόπο ξεκάθαρο και ενσυνείδητο τη συνεχή διόγκωση του ελλείμματος; Ως διοίκηση θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να πείσουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη χρηματοδότηση, κάτι που δεν έγινε από την παρούσα διοίκηση παρά τις προσωπικές μου αντιρρήσεις».

«Προίκα» το έλλειμμα

Το έλλειμμα του Δημοκριτείου που κληροδοτήθηκε από το 2004 είναι 800.000 ευρώ και σ’ αυτό προστίθενται οι υπάρχουσες λειτουργίες, προμήθειες, αμοιβές αυτής της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος στο πανεπιστήμιο μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών και είναι εγκατεστημένη εταιρεία ορκωτών λογιστών που ελέγχει τον τακτικό προϋπολογισμό από το 1994, όπως εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος. «Με την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου που θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να βγούμε στην πολιτεία, την κοινωνία και το πανεπιστήμιο και να παρουσιάσουμε ακριβώς την κατάσταση χωρίς να δείξουμε το δικό μας κίτρινο βιβλιαράκι. Θα δείξουμε την έκθεση των ορκωτών λογιστών η οποία είναι ένα επίσημο κείμενο που μπορεί αν θέλει να το αμφισβητήσει ο οποιοσδήποτε αλλά σίγουρα δε θα το αμφισβητήσει πολύ εύκολα.

Τα δημιουργημένα ελλείμματα δεν έγιναν επειδή το θέλαμε ή επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατάσταση αλλά επειδή πραγματικά το πανεπιστήμιο έπρεπε να μεγαλώσει». Ο κ. Σιμόπουλος πέρασε σε μια κοινή διαπίστωση των πρυτανικών αρχών, το γεγονός ότι το έλλειμμα προκλήθηκε από τη διεύρυνση του πανεπιστημίου. «Το έλλειμμα το μεταφράζουμε στην ανάπτυξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή» σημείωσε.

Ο κ. Σιμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος αντιπρύτανης, παρέπεμψε στο γεγονός ότι αυτός που κατεβαίνει ως υποψήφιος πρύτανης επιλέγει και την ομάδα των τριών υποψηφίων αντιπρυτάνεων, επομένως δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Δεν απάντησε για το αν, σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρεται για τη θέση του αντιπρύτανη, διαμήνυσε όμως σε όσους έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τα κοινά του πανεπιστημίου. «Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αποφασισμένοι γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, αυτή η υπόθεση της διαχείρισης του τρόπου ανάπτυξης, της προβολής και της επιβίωσης του πανεπιστημίου έχει πολύ μεγάλο βάρος. Σ’ αυτή τη φάση που βρίσκεται το ελληνικό πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα το Δημοκρίτειο δεν είναι μια διαδικασία να παει κάποιος και να καθίσει σε μια καρέκλα. Θα είναι ολίγον ηλεκτρική αυτή η καρέκλα και όσοι το αποφασίσουν τους ευχόμαστε καλή επιτυχία».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.