Λιτσα Λυκου, αντινομαρχης: «Στοχος μας η προσελκυση τουριστων απο τη Βορεια Ελλαδα»

Με δικό της περίπτερο συμμετείχε στην Έκθεση «Θράκη 2010» η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και το Επιμελητήριο του νησιού σε μια προσπάθεια που γίνεται τελευταία και έχει ως στόχο την προσέλκυση τουριστών από τη Βόρειο Ελλάδα στο νησί που είναι γνωστό τόσο από τον Όμηρο και τον Ντελακρουά όσο και από την μαστίχα και τον ρουκετοπόλεμο του Πάσχα.

Παρούσα στο περίπτερο της Χίου η Λίτσα Λύκου, αντινομάρχης και Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του νησιού, που μίλησε για την προσπάθειά τους αυτή αλλά και για άλλα θέματα που άπτονται και της κομματικής της ιδιότητας εφόσον είναι αναπληρωτής Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου.
Η Λίτσα Λύκου είναι δημοτική υπάλληλος και λόγω ασυμβιβάστου επέλεξε, όπως είπε, να ασχοληθεί με τα νομαρχιακά. Είναι συνδικαλίστρια, και το διάστημα πριν την ανάληψη της αντινομαρχίας ήταν πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ της Χίου. Ασχολείται με πολλά και μάλιστα πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και σκέψη της είναι να κάνει μεταπτυχιακό σε θέματα τουρισμού στη Χίου. Είναι οκτώ χρόνια νομαρχιακή σύμβουλος και είκοσι πέντε χρόνια δημοτική υπάλληλος. Χρονιά εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και η φετινή και επειδή και πάλι έχει ασυμβίβαστο θα κατεβεί υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος. Η Λίτσα Λύκου είναι μητέρα δύο παιδιών και, όπως τόνισε, πόθος της είναι να γίνει πλέον γιαγιά.

• Ευκαιρία για τους Βορειοελλαδίτες να επισκεφθούν την Χίο

ΠτΘ: κ. Λύκου, ποιοι ήταν οι λόγοι που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου συμμετείχε στην Έκθεση «Θράκη 2010»;
Λ.Λ.: Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμμετέχουμε σε όλες τις εκθέσεις και όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Φέτος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πραγματοποιήσαμε ένα work shop στη Θεσσαλονίκη όπου καλέσαμε τουριστικούς πράκτορες από όλη την Ελλάδα και αντιστοίχως πραγματοποιήσαμε ένα work shop στη Χίο από τις 14-16 του Μάη με τη συμμετοχή πενήντα τουριστικών πρακτόρων από την Μακεδονία και Θράκη, όπου η Χίος άρεσε πάρα πολύ. Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του νησιού αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε μια επιθετική διαφήμιση στην Βόρεια Ελλάδα. Η δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί μια καλή συγκυρία διότι η Astra Air Lines, η οποία δεν είναι γνωστή στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιεί πτήσεις κάθε μέρα το καλοκαίρι στη Χίο, διάρκειας πενήντα λεπτών και με 114 ευρώ εισιτήριο επιστροφής. Δηλαδή ο ναύλος είναι οικονομικός και υπάρχει κάθε μέρα συγκοινωνία. Αυτή τη στιγμή μέχρι και τον Ιούλη οι πτήσεις διεξάγονται πέντε φορές την εβδομάδα. Επίσης η Athens Air ways πραγματοποιεί πτήσεις από Αλεξανδρούπολη δύο φορές την εβδομάδα. Εδώ και χρόνια οι Βορειοελλαδίτες ήθελαν να επισκεφθούν την Χίο και αυτό ήταν απαγορευτικό και απογοητευτικό, γιατί το ταξίδι διαρκούσε μέχρι και 14 ώρες και όχι με πλοία καλοτάξιδα, καινούργια και με υπηρεσίες που δεν ήταν σωστές. Είναι μια ευκαιρία λοιπόν για τους Βορειοελλαδίτες να επισκεφθούν την Χίο και από εκεί να επισκεφθούν και απέναντι τα μικρασιατικά παράλια.
Η συμμετοχή μας στη Έκθεση «Θράκη» έγινε μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου της Χιου που γνώριζε την διοργάνωση της περιφερειακής έκθεσης. Το Επιμελητήριο ανέλαβε το κόστος του περιπτέρου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανέλαβε την μεταφορά όλου του έντυπου υλικού για να μπορέσει να προβάλλει την Χίο. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε μια τέτοια στήριξη φέτος το Επιμελητήριο αποφάσισε την συνεργασία για να προβάλλουμε τον νομό μας και το νησί μας.

ΠτΘ: Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς κόσμου;
Λ.Λ.: Παρόλο που ο χώρος που έχουμε είναι ανάμεσα σε επαγγελματίες, γιατί η συμμετοχή μας στην Έκθεση δηλώθηκε από το Επιμελητήριο αργά, ο κόσμος περνά και πιστεύω πως το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική, όλοι γνωρίζουν την μαστίχα, δοκιμάζουν το λικέρ της μαστίχας και το λικέρ με μανταρίνι, παίρνουν την τσίχλα και τις καραμέλες από τη Χίο καθώς και τα έντυπά μας.

• Η Χίος δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό

ΠτΘ: Γιατί να επιλέξει κάποιος την Χίο ως τουριστικό προορισμό; Ποια είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα;
Λ.Λ.: Θα την επιλέξει αυτός που θέλει να βρει έναν προορισμό που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό. Η Χίοςν ενώ είναι το πέμπτο σε μέγεθος τουριστικό νησί, επειδή ήταν αρκετά πλούσιο λόγω ναυτιλίας, δεν είχε αναπτύξει ποτέ τον τουρισμό και ακόμη και σήμερα οι κλίνες είναι περίπου πεντέμισι χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι όλες μας οι κινήσεις και όλη η συμπεριφορά των Χιωτών αναδεικνύουν την φιλοξενία τους και ότι δεν βλέπουν τον επισκέπτη ως χρήμα και ως ευρώ ή δολάριο. Ομορφιές σαφέστατα υπάρχουν, όπως υπάρχουν και σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, αλλά η Χίος έχει τη μοναδικότητά της, έχει την μαστίχα, έχει τον Όμηρο, έχει βυζαντινά μοναστήρια και βυζαντινά μνημεία, όπως τα μεσαιωνικά χωριά, τα καστροχώρια, που είναι τα μοναδικά στην Μεσόγειο που ακόμη και σήμερα είναι κατοικημένα, όπως το Πυργί, βέβαια παραλίες βρίσκεται και εδών αλλά παραλίες μοναδικές έχουμε και εμείς, λίγο κρύες βέβαια σε σύγκριση με τις δικές σας.

ΠτΘ: Μιλήσατε για επιθετική τουριστική προβολή της Χίου. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά που είπατε δεν είναι τόσο γνωστά;

Λ.Λ.: Ο αγώνας μας είναι πρώτα οι εν δυνάμει τουρίστες να επιλέξουν τη Χίο, που, όπως είπα, είναι το νησί του Ομήρου, αλλά για να γίνουν γνωστές οι ομορφιές και η ιστορία του νησιού θα πρέπει να την επιλέξουν για τουριστικό προορισμό. Μιλάμε στους επισκέπτες του περιπτέρου για τη Χίο, δίνοντάς τους μια πρώτη γεύση, λίγο πολύ βέβαια την γνωρίζουν όλοι, και τους εκθέτουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την επιλέξουν. Αρκετοί ήταν αυτοί που πέρασαν από το περίπτερο και δήλωσαν ότι ήρθαν στο νησί και έμειναν ενθουσιασμένοι. Αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση για εμάς. Εμείς θέλουμε να τραβήξουμε τον Έλληνας που δεν γνωρίζει την Χίο και που μπορεί να την επιλέξει μέσα σε τόσους άλλους προορισμούς.

ΠτΘ: Ο τουρισμός του νησιού αφορά σε ξένους τουρίστες ή είναι εσωτερικός τουρισμός;
Λ.Λ.: Τα τσάρτερ που έρχονται από το εξωτερικό, που ξεκίνησαν το 1988, δεν είναι τόσα πολλά, δηλαδή έχουμε περίπου επτά την εβδομάδα, όταν γειτονικά μας νησιά, όπως η Σάμος, έχει δεκαεπτά την ημέρα. Οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται οργανωμένα είναι από την Ολλανδία, από τις Σκανδιναβικές χώρες, από το Βέλγιο, λίγοι από την Σλοβενία και λίγοι από την Τσεχία. Η Χίος, καθόλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δέχεται περίπου το μάξιμουμ δεκαπέντε χιλιάδες τουρίστες και μια καλή εποχή περίπου στους είκοσι χιλιάδες, που σημαίνει ότι είναι ένα μικρό νούμερο σε σύγκριση με άλλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Σάμος, που είναι γειτονιά νησιά αλλά πολύ αναπτυγμένα. Αυτό έχει τα θετικά του έχει και τα αρνητικά του. Ο Έλληνας επισκέπτης μπορεί να έρχεται δύο μήνες, αλλά αγαπούμε τον Έλληνα επισκέπτη και τον θεωρούμε, κακά τα ψέματα, καλύτερο πελάτη. Μπορεί να μείνει λιγότερο αλλά είναι και αυτός που δαπανά. Θα αγοράσει τα δώρα του, θα βγει στην ταβέρνα γιατί αυτή είναι η νοοτροπία του και ο πολιτισμός του.

• Ψαρά και Οινούσες

ΠτΘ: Πέρα από τη Χίο, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και τις Οινούσες και τα Ψαρά…
Λ.Λ.: Τα Ψαρά και οι Οινούσες είναι τα δύο νησιά του νομού της Χίου. Στις Οινούσες οι επισκέπτες μπορούν να πάνε κάθε μέρα, υπάρχει ημερήσιο δρομολόγιο, απέχει γύρω στη μία ώρα από το λιμάνι. Στις Οινούσες δεν υπάρχει καθόλου υποδομή, υπάρχει όμως ένα υπέροχο Ναυτικό Μουσείο. Τα Ψαρά είναι περισσότερο απομακρυσμένα και θα πρέπει ο επισκέπτης να μείνει εκεί. Υπάρχουν κλίνες και όποιος τα επισκεφθεί θα ξέρει ότι πάει για να ξεκουραστεί, ενώ το κεντρικό νησί της Χίου έχει ζωή καθόλη τη διάρκεια γιατί οι 53.000 κάτοικοί του μένουν όλο το χρόνο στο νησί. Δεν είμαστε από τα τουριστικά νησιά που ερημώνουν το χειμώνα, εμάς η πολιτιστική μας ζωή και η ζωή μας γενικά υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Παγκοσμίως γνωστός ο ρουκετοπόλεμος

ΠτΘ: Υπάρχει έντονη πολιτιστική κίνηση; Έχετε θεσμοθετήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις;
Λ.Λ.: Στη Χίο διοργανώνονται συνέδρια γιατί το νησί αρέσει για τον σκοπό αυτό. Έχουμε όμως και αξιόλογα έθιμα όπως είναι τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια, η μόστρα στο καρναβάλι, αλλά το πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο και θα έλεγα παγκοσμίως γνωστό είναι ο ρουκετοπόλεμος του Πάσχα.

ΠτΘ: Ο ρουκετοπόλεμος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τουριστών;
Λ.Λ.: Τις άλλες χρονιές ήταν μια καλή τουριστική περίοδος σαν να είμαστε στην αιχμή του Αυγούστου. Φέτος με την οικονομική κρίση και επειδή έπεσε πολύ κοντά το Πάσχα στα Χριστούγεννα είχαμε τις παράπλευρες απώλειες, οπότε δουλέψαμε λιγότερο από άλλες χρονιές.

ΠτΘ: Πόσο επηρέασε τον τουρισμό η οικονομική κρίση;
Λ.Λ.: Στις αφίξεις των τσάρτερ, γιατί η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά και παγκόσμια, είχαμε πτώση, αλλά φάνηκε και φέτος από τις κρατήσεις. Όσον αφορά στους Έλληνες, έρχονται, αλλά συνήθως επιλέγουν να μείνουν σε συγγενείς τους. Υπήρξε μια κίνηση. Θεωρώ ότι η κρίση σε εμάς θα φανεί από εδώ και πέρα, γιατί η Χίος, εφόσον δεν είναι τουριστικός προορισμός καθαρόαιμος, αυτό θα έχει επιπτώσεις και για αυτό προσπαθούμε να έχουμε μια μικρή μερίδα από τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.

 

Μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση ο «Καλλικράτης»

Υπέρ του «Καλλικράτη» δηλώνει η κ. Λύκου. «Πιστεύω ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα λυθούν προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρκεί όμως να δοθούν χρήματα και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρειες για να μπορούν να κάνουν το έργο που τους αρμόζει. Μη ξεχνάμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα μας, με τον πολυκερματισμό των δήμων που είχε, δεν είχε το δικαίωμα να μιλήσει γιατί δεν αναγνώριζαν τον τρόπο διοίκησης, και αυτό το λέω, εφόσον δουλεύω είκοσι πέντε χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο γραφείο τουρισμού του δήμου της Χίου.
Ο «Καλλικράτης» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μεταρρύθμιση, έχω όμως κάποιες ενστάσεις, εφόσον είμαι και υπάλληλος με τον τρόπο που γίνεται η μεταφορά των νομαρχιακών υπαλλήλων, γενικά των υπαλλήλων. Το κράτος θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσει βάση στο πώς θα κατοχυρωθούν οι θέσεις διότι ήδη οι νομαρχιακοί υπάλληλοι πλήρωσαν μια φορά με την υποχρεωτική μετάταξή τους τότε με την μετεξέλιξη της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Το θέμα πρέπει να το δουν με διαφορετικό μάτι».

ΠτΘ: Πώς παντρεύετε την υπαλληλική σας ιδιότητα με αυτή της νομαρχιακού συμβούλου;
Λ.Λ.: Θεωρώ ότι παντρεύω την υπαλληλική μου ιδιότητα με αυτήν της πολιτικής σωστά. Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι να έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Η εμπειρία μου με τον τουρισμό με έχει βοηθήσει ως πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις. Εξάλλου, από την πείρα μου και εξ όσων ζω στην Χίο σαν αιρετή, ψηφίζω πάντα τις θέσεις των επαγγελματιών, διότι, κακά τα ψέματα, άλλο να είσαι εκ του ασφαλούς ένας δημόσιος υπάλληλος και άλλο να παίζεις και να κινδυνεύεις σαν επαγγελματίας. Το θέμα είναι ότι στη Χίο, παρόλο που προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας, ίσως δεν είμαστε τόσο επαγγελματίες στον τουρισμό. Οι επαγγελματίες μας δεν έχουν ακόμη αναπτυγμένη την επαγγελματική συνείδηση. Δυστυχώς υπάρχουν και κάποια μεμονωμένα περιστατικά που δημιουργούν κάποια προβλήματα, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό, εξ όσων μας λένε οι επισκέπτες και από την εμπειρία μας, είναι εξαιρετικοί και υπάρχει μια πολύ μικρή μερίδα από την οποία μπορεί να υπάρχουν παράπονα τα οποία εμείς τα λαμβάνουμε υπόψη μας.

ΠτΘ: Πέραν αυτού ασχολείστε και με τα κομματικά;
Λ.Λ.: Είμαι εκλεγμένη αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα στα νησιά Χίος, Σάμος, Λέσβος.

ΠτΘ: Πώς κρίνετε το έργο των επτά μηνών ΠΑΣΟΚ στην εξουσία;
Λ.Λ.: Έχει και τα θετικά, αλλά και προσωπικά περίμενα μια πιο γρήγορη κινητικότητα. Θεωρώ ότι ο Παπανδρέου, επειδή είναι ηθικό στοιχείο, είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα και ίσως να μας αλλάξει και νοοτροπία γιατί κάπού φταίμε και εμείς οι πολίτες. Όμως σαν κυβέρνηση τα μεμπτά που έχω να πω αφορούν στην αναβλητικότητα που υπάρχει σε ορισμένα θέματα, όπως οι διοικητές των νοσοκομείων, ακόμη και στην αλλαγή των εφόρων. Σαν υπάλληλος, βέβαια, επειδή προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι την κρίση θα την πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες να το κάνει και να μην την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.