Λαζαρος Κυριζογλου «Ζηταμε αποκεντρωση αρμοδιοτητων με πορους, για πιο αποτελεσματικη ασκηση των αρμοδιοτητων προς οφελος των πολιτων»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος Πρόεδρος ΚΕΔΕ βρέθηκε στην Κομοτηνή, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ

Την ανάγκη να δοθούν ακόμα περισσότεροι πόροι, και ακόμα περισσότερες δικαιοδοσίες και αυτονομία στους Δήμους, τόνισε από την Κομοτηνή, όπου παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στη Συνέλευση της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και υποψήφιος Πρόεδρος ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.
 
Ο κ. Κυρίζογλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ΔιοικητικήΜεταρρύθμιση, στα προβλήματα των μικρών-περιφερειακών δήμων (πόροι, υποστελέχωσηκλπ), στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών εκλογών, στην διεκδίκηση των
από το 2009 έως 2019 παρακρατημένων πόρων της αυτοδιοίκησης και στη διαχείριση τουπροσφυγικού.
 
Όπως τόνισε, είναι βαθιά πεποίθησή του ότι τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης ήταν βαθύτατα πολιτικά, και με την έννοια αυτή απαιτούνταν, απαιτείται και θα απαιτείται πάντα πολιτική βούληση για να τα αντιμετωπίσει και τα επιλύσει.
 

Απαραίτητη η πραγματική αποκέντρωση και αυτονομία

 
Οι αιρετοί πρέπει να απολαμβάνουν του δέοντος σεβασμού από τους ταγούς της Ελληνικής Πολιτείας, κάτι που όμως δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με εχθρότητα τόσο με χαρακτηρισμούς επί του προσωπικού, όσο και θεσμικά, μιας και η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είχε ούτε ένα εκπρόσωπο από τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
 
Από την άλλη με το νόμο του Κλεισθένη, 231 δήμοι δεν είχαν πλειοψηφία, και σημείωσε πως δεν είδε κανένα Δήμο στην χώρα να συγκλίνουν παρατάξεις προγραμματικά, με πολιτική ωριμότητα και άνευ ανταλλαγμάτων στα οφίκια και τις θέσεις να συνεργαστούν, ενώ αναδείχθηκαν και πολλά άλλα ζητήματα.
 
Η αυτοδιοίκηση, σημείωσε, ήταν είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μπροστάρης στην διοικητική μεταρρύθμιση του συνόλου του διοικητικού συστήματος της χώρας, για αυτό και ζητούν περισσότερη αποκέντρωση του πιο αργού, γραφειοκρατικού, κοστοβόρου και συγκεντρωτικού κράτους της ΕΕ.
 
Βλέπουν θετικά τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, όμως ζητούν «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με πόρους, για πιο αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών» σημείωσε, τονίζοντας πως η διοικητική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να είναι μερεμέτια στον πρώτο βαθμό που θα βαφτίζουν μεταρρύθμιση, αλλά παρέμβαση στο σύνολο.
 
Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αντιλήφθηκε τη διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ και τώρα τα κόμματα της Βουλής δεν την επιχειρούν και δεν συμφωνούν σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης, παραπέμποντας το θέμα στο μέλλον με δικαιολογίες, κατά τον ίδιο, φτηνές.
 

Πρόβλημα η πολυνομία

 
Με τη φράση του Τάκιτου, «Corruptissima republica plurimae leges» (όταν η πολιτεία είναι πολύ διεφθαρμένη οι νόμοι είναι πολλοί» περιέγραψε την αυτοδιοικητική θεσμική πανσπερμία ο κ. Κυρίζογλου, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να ενοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί, γιατί οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις.
 
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι δήμοι την δεκαετία 2009-19 έχασαν 9 δις, και ενώ θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα Φιλόδημος, που είναι ένα θετικό βήμα, μπροστά στο προηγούμενο πρόγραμμα (προ κρίσης), το Θησέας, είναι ψίχουλα. «Έτσι θα πρέπει να δούμε την αυτοδιοίκηση και τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ», ανέφερε, «όχι σε επίπεδο μεγάλων αστικών και κεντρικών δήμων, αλλά μικρών νησιωτικών, μικρών ορεινών και περιφερειακών δήμων».
 

Σύγκρουση για το καλό της αυτοδιοίκησης

 
Όσο για το μεταναστευτικό, σημείωσε πως οι Δήμοι θα πρέπει να το διαχειριστούν, βάζοντας πλάτη εκτός από τα νησιά και εκτός από τη Θράκη, ώστε όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, να σηκώσουν το βάρος όλοι μαζί.
 
Το μέγα ζητούμενο, σημείωσε, είναι τι κράτος θέλουν οι αυτοδιοικητικοί, ένα κράτος που θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους οι πολίτες με την δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες και οι ξένοι επισκέπτες.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται επίσης σύγχρονος και ταυτόχρονος βηματισμός από όλους τους Δήμους, γιατί ιδέες όπως ηλεκτρικά ποδήλατα, 4G, δύσκολα θα εφαρμοστούν στην ύπαιθρο και στους οικισμούς, που έχουν την ανάγκη της αγροτικής οδοποιίας, υδρεύσεις, αρδεύσεις και σχολεία, για τα οποία οι πόροι δεν επαρκούν.
 
«Κανείς αστικός δήμος δεν μπορεί να λέει “όλα καλά”. Πρέπει ταυτόχρονα από την Γαύδο, την Κάσο, μέχρι το τελευταίο οικισμό στον Έβρο να προχωρήσουμε με ταυτόχρονο βηματισμό, αν θέλουμε να λέμε ότι συγκλίνουμε στο εσωτερικό μας και με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα με την οποία είμαστε σε μεγάλη απόσταση» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου κλείνοντας για να δεσμευτεί πως με την Κεντρική εξουσία θα συνεργαστούν όπως έκαναν και στο παρελθόν, αλλά αν χρειαστεί θα συγκρουστούν υπερασπιζόμενοι τα δίκαια της Αυτοδιοίκησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.