Λαμπρο μελλον για τα βιολογικα προιοντα

Το 1,3% της αγροτικής γης από 0,9% που ήταν πέρυσι καλύπτουν πλέον τα βιολογικά προϊόντα ενώ σημαντική αύξηση, η οποία ξεπερνά το 50%, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην αγορά προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας.

Οι διατροφικές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα ποιότητας της διατροφής φαίνεται ότι έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του κόσμου προς την αγορά βιολογικών προϊόντων.

Η τάση αυτή, η οποία κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά, έχει οδηγήσει αρκετές λιανεμπορικές επιχειρήσεις ειδών διατροφής να τοποθετήσουν στα ράφια και τα ψυγεία τους προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Μάλιστα, σε ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν δημιουργηθεί τμήματα που πωλούν αποκλειστικά αυτά τα είδη, ενώ έχουν δημιουργηθεί και εξειδικευμένες αλυσίδες.

Όπως υπολογίζουν οι παραγωγοί και οι έμποροι προϊόντων βιολογικής παραγωγής, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης, που ξεπερνά το 50%.

Νέοι υποστηρικτές

Αν και ακόμα ο αριθμός των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας είναι περιορισμένος, φαίνεται ότι αυτά βρίσκουν συνεχώς νέους υποστηρικτές.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών είναι ότι σύντομα θα φτάσουμε στο επίπεδο κατανάλωσης των άλλων χωρών της Ευρώπης που ξεπερνά το 20% στο σύνολο των καταναλισκομένων προϊόντων διατροφής. Στη χώρα μας το ποσοστό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόλις που φτάνει το 2% του συνόλου των αγαθών που αγοράζουν για τη διατροφή τους οι καταναλωτές.

Εναλλακτική πρόταση

Όπως τονίζει εκπρόσωπος της εταιρείας σούπερ μάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος ­ εταιρείας που δημιούργησε τμήμα πώλησης προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στα καταστήματά της από το 1998 ­ «η τάση των τελευταίων μηνών δείχνει ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι διατροφικές κρίσεις, όπως αυτές των διοξινών, αλλά και πρόσφατα των τρελών αγελάδων, έχουν κάνει το καταναλωτικό κοινό πιο ευαίσθητο και περισσότερο δύσπιστο. Έτσι η πρόταση των βιολογικών προϊόντων,δηλαδή προϊόντων για την παραγωγή των οποίων δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά ή χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή ορμόνες, αλλά πιο ήπιες μέθοδοι αγροπεριβαλλοντικής παραγωγής, αποτελεί εναλλακτική πρόταση».

Υψηλότερες τιμές

Με τη θέση αυτή συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της αλυσίδας Βερόπουλου, που επίσης διαθέτει οργανωμένα τμήματα πώλησης βιολογικά παραγόμενων προϊόντων νωπών ή τυποποιημένων.

Βιολογικά προϊόντα μπορεί, επίσης, να βρει κανείς και στις αλυσίδες Carrefour και Μαρινόπουλος, καθώς και στις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων.

Όπως προσθέτουν οι έμποροι, παρόλο που οι τιμές των προϊόντων αυτών είναι υψηλότερες (από 10% έως και 30%) σε σχέση με τα άλλα αγαθά, αυτό δεν αποδεικνύεται αποτρεπτικό για τους καταναλωτές.

Την τελευταία διετία μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και εξειδικευμένες αλυσίδες πώλησης βιολογικών προϊόντων, όπως η Green Farm και η ΒΙΟΦΥΣΗ, όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν επίσης μεγάλο αριθμό νωπών και τυποποιημένων αγαθών.

Η παραγωγή και πιστοποίηση των βιολογικά παραγομένων προϊόντων διέπεται από τον νόμο 2092/91 τής Ε.Ε. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις οργανισμοί πιστοποίησης και ελέγχου οι οποίοι συνεργάζονται με το υπουργείο Γεωργίας.

Εκτός συνόρων οι…καλοί πελάτες μας

Εννιά στα 10 κιλά ελληνικών βιολογικών προϊόντων απορροφώνται από τις αγορές του εξωτερικού!

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 90% της ελληνικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων, η οποία αφορά κυρίως γεωργικά προϊόντα, εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης και την Αμερική ­ και μόνο το 10% διοχετεύεται στην εγχώρια κατανάλωση.

Η αυξητική τάση της ζήτησης από το εξωτερικό μάλιστα έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον και των καλλιεργητών. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Βιολογικών Προϊόντων του υπουργείου Γεωργίας, το 1999 το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με ήπιες μεθόδους ήταν 214.512 στρέμματα, ενώ στόχος είναι έως το 2006 να ξεπεράσουν τα 453.000 στρέμματα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους το ποσοστό των βιολογικών καλλιεργειών θα καλύπτει το 2,6% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης τής χώρας, ενώ το 2006 το ποσοστό αυτό θα έχει ανέλθει στο 7,64%.

Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών αφορά ελαιόδεντρα (64%) και αμπέλια (10%), ακολουθούν τα εσπεριδοειδή και τα σιτηρά (4%).

Πανελλήνια έκθεση βιολογικών προϊόντων

Τις πύλες της για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανοίγει από αύριο ως την Κυριακή, στο Ζάππειο, η Πανελλήνια Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων, πιο μαζική και αντιπροσωπευτική από όλες τις προηγούμενες χρονιές.

«Τα διατροφικά δεδομένα, αλλάζουν!» είναι το φετινό σύνθημα της Έκθεσης που αποτυπώνει την πραγματικότητα. Σε μία εποχή γεμάτη διατροφικά σκάνδαλα, είναι επόμενο ότι μία ασφαλής και ρεαλιστική διέξοδος από την κρίση της συμβατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπως η βιοκαλλιέργεια, θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος. Χρόνο με τον χρόνο τα ποσοστά της βιολογικής γεωργίας αυξάνονται. Ενώ το τέλος του 2000 το ποσοστό βιολογικά καλλιεργούμενης γης ήταν 0,9%, φέτος υπολογίζεται να ανέλθει στο 1,2% με 1,3% το οποίο παρότι είναι πλέον ακόμα χαμηλό, δεν είναι πλέον το τελευταίο στην Ευρώπη και φαίνεται να έχει συνεχώς ανοδικές τάσεις.

Η Βιολογική Έκθεση, άλλωστε η μεγαλύτερη γιορτή της βιολογικής γεωργίας που διοργανώνεται φέτος από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης ΔΗΩ έχει αρχίσει να γίνεται θεσμός. Βιοκαλλιεργητές κάθε είδους από όλη την Ελλάδα, μεταποιητές, εισαγωγείς, ιδιοκτήτες βιολογικών καταστημάτων, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης συναντώνται μεταξύ τους και κυρίως με τους καταναλωτές σε ένα πραγματικό «βιολογικό πανηγύρι», που σκοπό του έχει να γνωρίσει σε ακόμα περισσότερο κόσμο τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Φέτος, μάλιστα, πέραν της αύξησης των εκθετών από 55 που ήταν πέρυσι σε 80 περίπου, έντονη θα είναι και η «παρουσία» με 11 περίπτερα κτηνοτροφικών βιολογικών προϊόντων που παράγονται από πέρυσι και στη χώρα μας, όπως αυγά, τυριά, αλλά και κρέατα.

Παράλληλα με την Έκθεση, διοργανώνονται και ημερίδες με θέματα που αφορούν τη βιολογική γεωργία και γενικότερα τη διατροφή, αλλά και πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιούνται αύριο 8 μ.μ., αν και οι πύλες της θα έχουν ανοίξει για το κοινό νωρίτερα, στις 5 μ.μ.. Από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή η Έκθεση, θα είναι ανοιχτή από τις 10 π.μ. έως και τις 10 μ.μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.