Κυκλος Εκδηλωσεων απο το περιοδικο «Βορεας»

Στο χωριό του Σπηλαίου, στον Έβρο επιστρέφουν οι πρώην κάτοικοί του, νυν μετανάστες, και μόνιμοι κάτοικοι ευρωπαϊκών πόλεων. Με αφορμή την πρωτοβουλία της μηνιαίας επιθεώρησης κοινωνικής – πολιτιστικής και τουριστικής προβολής «Βορέας», με τίτλο: «Ξενιτεμένο μου πουλί», το πρόβλημα της μετανάστευσης, που κόστισε ακριβά στον Έβρο, έρχεται στο προσκήνιο, φιλοδοξώντας να αναδείξει τα «γιατί» και τα «διότι» του προβλήματος, αλλά και να αποτελέσει, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, ο κ. Σταύρος Παπαθανάκης, «μια γέφυρα επικοινωνίας με τους Θρακιώτες της εσωτερικής και της εξωτερικής διασποράς και ένα παράθυρο στον κόσμο», καθώς, όπως σημειώνει, το πρόβλημα της μετακίνησης των πληθυσμών συνιστά ένα τεράστιο κεφάλαιο στον παγκόσμιο πολιτισμό, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας επηρεάσει και ενδεχόμενα να επιδράσει καταλυτικά στη φυσιογνωμία, την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα των περιοχών και των χωρών γενικότερα.

50,85% μειώθηκε ο πληθυσμός του Σπηλαίου σε σαράντα χρόνια.

Το Σπήλαιο είναι ένα χωριό στο κέντρο, στην καρδιά του Δήμου Τριγώνου, το οποίο είναι συνώνυμο της μετανάστευσης. Μέσα σε σαράντα χρόνια, από το 1961 έως το 2001, ο πληθυσμός της περιοχής μειώνεται κατά 50,85% και από 13.540 φτάνει στις 6.656 το 2001. Η μείωση της δεκαετίας 1991-2001 φτάνει στο 24,91%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωριό Πετρωτά που παρουσιάζει την πλέον αρνητική εξέλιξη της 40ετίας με το συγκλονιστικό ποσοστό 82,24%! Από τους 1.740 κατοίκους το 1961, έφτασε το 2001 να αριθμεί μόλις 309 κατοίκους. «Σήμερα ζουν 300 κάτοικοι, 1200 πρώην κάτοικοί του ζουν στην Στουτγάρδη», δηλώνει ο επικεφαλής της διοργάνωσης και σημειώνει ότι μέσα σ’ αυτή την 40ετία το Τρίγωνο έχασε συνολικά 6.884 κατοίκους. Τα περισσότερα χωριά του Τριγώνου έχουν μεγάλες παροικίες μεταναστών-αποδήμων στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης. Το πρόβλημα έγινε οξύτερο τη δεκαετία του 80, όταν έφυγαν οι νέοι για σπουδές, συντροφεύοντας τα πρώτα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η μετανάστευση έχει σημαδέψει τη Θράκη…

Το Τρίγωνο είναι κομμάτι της Θράκης που βλέπει διαρκώς τον πληθυσμό της να μειώνεται. Έφτασαν οι μετανάστες – απόδημοι να συνιστούν ένα δυναμικό δίκτυο με έντονους και ισχυρούς συναισθηματικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την περιοχή, στην οποία, όμως, επιστρέφουν, μόνο για ολιγοήμερες διακοπές. «Η μετανάστευση έχει σημαδέψει τη Θράκη τα τελευταία σαράντα χρόνια. Είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό, πολιτιστικό φαινόμενο που έβαλε τη σφραγίδα της στην περιοχή», δηλώνει ο κ. Παπαθανάκης και σημειώνει ότι η περιοχή του Σπηλαίου είναι ένα συνώνυμο της εγκατάλειψης και της πληθυσμιακής κατάρρευσης. Η μετανάστευση είναι κάτι που την χαρακτηρίζει. Ακόμη και στο μέλλον θα την χαρακτηρίζει και θα έχει σχέση το φαινόμενο αυτό με την εξέλιξη της ζωής των κατοίκων. «Δεν έρχονται πίσω αυτοί που έχουν φύγει», δηλώνει ο κ. Παπαθανάκης και προσθέτει ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που επιστρέφουν.

Οι μετανάστες, εκπρόσωποι της Θράκης

Η επιρροή των μεταναστών στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας θα είναι διαρκής και ευεργετική. «Είναι ένας πολυπλόκαμος και αποτελεσματικός μηχανισμός εκπροσώπησης σε δεκάδες χώρες του πλανήτη και οι καλύτεροι πρεσβευτές και υποστηρικτές των εθνικών μας θέσεων, απόψεων και συμφερόντων. Η ελληνική οικονομία τους οφείλει πάρα πολλά. Η ελληνική γαστρονομία τη διεθνοποίησή της πριν η διεθνής γαστρονομία ανακαλύψει τη μεσογειακή διατροφή. Τα ελληνικά προϊόντα, τη διεθνή σταδιοδρομία και την κατανάλωσή τους σε δύσκολες αγορές, στις οποίες κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατη η προώθησή τους σε ικανοποιητικά ποσοστά», δηλώνει ο κ. Παπαθανάκης και σημειώνει ότι οι μετανάστες τώρα έχουν στραμμένη την προσοχή και τη ζωή τους στις χώρες, όπου εργάζονται. «Οφείλουμε να το κατανοήσουμε και να το λάβουμε υπόψη στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τους μετανάστες και το φαινόμενο της μετανάστευσης». Οι μετανάστες που εγκατέλειψαν τον Έβρο, πριν σαράντα και πλέον χρόνια, έχουν αποκτήσει δισέγγονα εκτός Θράκης, και κανείς από τις τέσσερις αυτές γενιές δεν επιστρέφει. «Αυτό το δυναμικό μπορεί να μην επιστρέφει για πάντα, αλλά μπορούμε να στήσουμε τις κοινότητές μας, τα δίκτυά μας τα οποία θα είναι χρήσιμα για την περιοχή μας. Το έχει ανάγκη η Θράκη, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε στρατηγικές για να αξιοποιήσουμε το δυναμικό που δραστηριοποιείται εκτός συνόρων» προτείνουν οι διοργανωτές του πολυήμερου κύκλου εκδηλώσεων και δεν έχουν άδικο, καθώς δεκάδες τέτοια παραδείγματα μπορεί να εντοπίσει κανείς περιδιαβαίνοντας τις ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως για παράδειγμα, ο κ. Παναγιώτης Αγελαδαράκης, ο Γραμματέας του κορυφαίου Τεχνολογικού Προγράμματος ITTER, που κατάγεται από το Αμόριο του Δήμου Ορφέα. Σήμερα, ο ίδιος με τους συνεργάτες του προσπαθούν να κατασκευάσουν τον περίφημο τεχνητό Ήλιο, που θα λύσει το πρόβλημα της ενέργειας. Ή ο κ. Κώστας Πολυσίου, κάτοικος Βρυξελών, γιος μεταναστών που δούλευαν στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, υπό άθλιες συνθήκες, είναι ιδιοκτήτης τώρα μιας εταιρείας με προσωπικό 110 εργαζομένων που στηρίζει με λογισμικό τις πολυεθνικές τράπεζες στις Βρυξέλες. Προσπάθειες εντοπισμού αυτών των ικανών ανθρώπων και «αξιοποίησής» τους προς όφελος της Θράκης ξεκινά επίσημα από το Σπήλαιο. Παράλληλα με την άλλη πρωτοβουλία της ανάδειξης της Κοιλάδας του Άρδα που άλλοτε, αιώνες πριν, προσφέρονταν ως φυσικές οχυρωματικές θέσεις. Σήμερα, στο αγρόκτημα Σπηλαίου, έχουν εντοπιστεί πάνω από δώδεκα αρχαιολογικές τοποθεσίες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ταφικό τύμβο στο χώρο της Θράκης. «Είναι σημαντικό να υπάρξει ανασκαφική εργασία στην περιοχή», σημειώνουν οι γνώστες καλώντας την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. να αντιμετωπίσει με ενδιαφέρον αυτόν τον τόπο που κρύβει ακόμη στην γη του κρυμμένα ιστορικά μυστικά.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.