Κυκλοφορησε το βιβλιο «Μεθοδος εκμαθησης ποντιακης λυρας»

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μέθοδος εκμάθησης ποντιακής λύρας» με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Επίγονοι» της Αλεξανδρούπολης και με τη στήριξη της Υπερνομαρχίας Έβρου – Ροδόπης.

Όπως είναι γνωστό ο σύλλογος «Επίγονοι» δημιουργήθηκε πριν τέσσερα χρόνια από γυναίκες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες παρά τα χιλιάδες προβλήματα επιβίωσης και προσαρμογής στην πατρίδα, δίνουν το δικό τους στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της γειτονικής πόλης σε μια προσπάθεια ανάδειξης της κουλτούρας που φέρνουν από τις χώρες τις οποίες ήρθαν αλλά και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες ζωής.

Οι ίδιες έχουν δημιουργήσει ένα αξιολογότατο αρχείο φωτογραφιών σχετικών με την ιστορία του Πόντου, ενώ η τελευταία πρωτοβουλία τους είναι η έκδοση του βιβλίου «Μέθοδος εκμάθησης ποντιακής λύρας.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Αλέξανδρος Σαχπαζίδης γεννημένος στη Ρωσία από γονείς που κατοικούσαν στην Γεωργία, μουσικός, έχει τελειώσει κονσερβατουάρ και διδάσκει στο Ωδείο της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη ως καθηγητής κλαρινέτου.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία τους η Πρόεδρος του Συλλόγου Επίγονοι κ. Αλίκη Παπαδοπούλου τονίζει ότι αφορά σε μια προσπάθεια «να καλύψει ένα κενό που υπήρχε σχετικά με το θέμα. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της ποντιακής λύρας αλλά κανένα μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με την μέθοδο εκμάθησή της. Για μας τους Ποντίους το θέμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Έχουμε μέσα μας τη λύρα το χορό και τα ποντιακά τραγούδια. Μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα όργανο που παίζεται από τα αρχαία χρόνια και αποτελεί για μας παραδοσιακό όργανο. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το αφήσουμε στην άκρη. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι εφόσον ο κ. Σαχπαζίδης γνωρίζει πολύ καλά την ποντιακή λύρα να απευθυνθούμε σε αυτόν και να του ζητήσουμε να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα αποτελεί και τη βάση για όσους θέλουν να μάθουν ποντιακή λύρα, να γνωρίσουν καλά τη θεωρία και τις νότες. Θέλαμε να κάνουμε ένα βιβλίο για όσους δεν έχουν σπουδάσει μουσική. Το βιβλίο είναι έτσι γραμμένο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας που θέλει να μάθει ποντιακή λύρα».

Όπως τονίζει η ίδια συνυφασμένη με τη ζωή των ποντίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ήταν η λύρα. «Τα περισσότερα παιδιά ήξεραν να παίζουν αλλά και να χορεύουν ποντιακούς χορούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αυτοδίδακτοι

Η λύρα μαθαίνονταν από μπαμπά σε γιο». Η ίδια γνωρίζει το συγγραφέα του βιβλίου από τη Ρωσία και όπως λέει είναι εξαίρετος μουσικός και πολύ καλός άνθρωπος, που «από μικρό παιδί ασχολιόταν με τη λύρα και τους ποντιακούς χορούς.

Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη της Υπερνομαρχίας Ροδόπης Έβρου και ιδιαίτερα του Προέδρου της κ. Μηνόπούλου και η κ. Παπαδοπούλα εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες για αυτό.

Το βιβλίο «Μέθοδος εκμάθησης ποντιακής λύρας» θα μοιραστεί σε όλους τους ποντιακούς συλλόγους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα η κ. Παπαδοπούλου θα το διανείμει σε τριακόσιους συνέδρους που θα συμμετέχουν σε αυτή, ενώ θα παρουσιασθεί στο μέλλον στην Αλεξανδρούπολη «γιατί», όπως τονίζει η κ. Παπαδοπούλου, «θεωρούμε ότι αξίζει και χρειάζεται ο κόσμος να μάθει την ύπαρξή του».

Α.Π.

Ο Αλέξανδρος Σαχπαζίδης γεννήθηκε στην Καμπαρντίνκα (Ρωσία) στις 14 Αυγούστου το 1970.

Παράλληλα με την υποχρεωτική του εκπαίδευση, 1980 – 1985 σπούδασε στη μουσική σχολή του Π.Τσαικόφσκι του Βλαντικαβκάζ.

Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του 1985-89 στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βλαντικαβκάζ. To 1991 φοίτησε στο τμήμα πνευστών οργάνων – κλαρινέτο, του Ανώτατου Ωδείου του «Σ. Ραχμάνινοβ».

Το 1988 κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό νέων μουσικών ξύλινων πνευστών οργάνων της Νότιας Ρωσίας, που διοργανώθηκε στην πόλη Άστραχαν.

Από το 1985 – 1996 εργάστηκε στην κρατική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής της Ραδιοτηλεόρασης της Βόρειας Οσετίας όπως και στην ορχήστρα του μουσικού θεάτρου της ίδιας πόλης.

Δίδαξε μουσική σε πολλά Ωδεία ενώ από το 2001 εργάζεται ως καθηγητής κλαρινέτου στο Ωδείο Βορείου Ελλάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.