Κτηνοτροφοι σε απογνωση

Αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και τη μη σωστή οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου βρίσκονται 1700 κτηνοτρόφοι στη Ροδόπη, οι οποίοι θα πρέπει να νομιμοποιήσουν έως το τέλος του έτους τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κτηνοτρόφοι καλούνται να λειτουργήσουν σύγχρονες μονάδες με τη λειτουργία εντός των ορίων τους, βιολογικών καθαρισμών, μηχανών για το άρμεγμα, αλλά και με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ροδόπης κ. Μ. Δεβετζήογλου, που ανέλαβε μόλις πριν από μία εβδομάδα τα καθήκοντά του, μετά την εκλογή του προκατόχου του κ. Χατζηοσμάν στο Κοινοβούλιο, από τους 1700 περίπου κτηνοτρόφους της Ροδόπης, μόνον οι πενήντα έχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κοπούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέκου Κοντού δόθηκε το 2006 παράταση ενός έτους για την νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων, ωστόσο, ένα χρόνο μετά, λίγα έως ελάχιστα έχουν συμβεί. «Έχουμε πρόβλημα, η εξαμελής επιτροπή της περιφέρειας δεν δέχθηκε ακόμη τις αιτήσεις», δηλώνει ο αντινομάρχης και εξηγεί ότι «160 κτηνοτρόφοι, ενώ είναι έτοιμοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για τη νομιμοποίηση των παλαιών κτηνοτροφικών μονάδων (έχουν λειτουργήσει πριν το 2003), δεν λειτουργεί κανονικά η εξαμελής επιτροπή που έχει συσταθεί για να δεχθεί τις αιτήσεις τους». Από το σύνολο των 160 κτηνοτροφικών μονάδων, μόνον τέσσερις είναι σε ιδιόκτητες περιοχές, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις. Στις δασικές εκτάσεις δεν δίνονται μόνιμες άδειες λειτουργίας, από τη Διεύθυνση Δασών, αλλά άδεια εγκατάστασης διάρκειας περίπου πέντε ετών. «Ο κτηνοτρόφος την κτηνοτροφική μονάδα που έχει ιδρύσει, δεν μπορεί να την εγκαταλείψει εύκολα. Για να κάνει μια καινούργια κτηνοτροφική μονάδα θέλει τουλάχιστον 50.000 ευρώ», παρατηρεί ο αρμόδιος αντινομάρχης και σημειώνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα θέσουν εκ νέου το θέμα στον αρμόδιο Υπουργό για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος απώλειας υψηλών επιδοτήσεων, καθώς στις επιδοτήσεις αυτές στηρίζονται οι κτηνοτρόφοι.

«Χαράτσι» 800 ευρώ περιμένει τους κτηνοτρόφους…

Στην πεδιάδα της Ροδόπης το πρόβλημα είναι μικρότερο, καθώς οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες λειτουργούν σε ιδιόκτητες περιοχές. Υπάρχουν, όμως, και κτηνοτροφικές μονάδες σε μη ιδιόκτητες περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα χρειαστεί να καταβάλουν πολλά χρήματα κατά την διαδικασία της νομιμοποίησης, καθώς απαιτούνται δύο περιβαλλοντικές μελέτες, δύο στατικές από δύο πολιτικούς μηχανικούς, κόστος που συνολικά υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τα 800 ευρώ. Στις 31- 12- 2007 λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων και το αδιέξοδο στον κτηνοτροφικό κόσμο είναι μεγάλο. Στα ορεινά της Ροδόπης το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, καθώς οι στάβλοι βρίσκονται στο κάτω μέρος του σπιτιού τους, οπότε δηλώνουν ως στάβλο το σπίτι τους, αυτοί οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι τώρα να κάνουν μονάδες εκτός οικισμών. Στην Οργάνη, στους Αμαξάδες και στον Κέχρο, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ήδη απεγνωσμένοι.

Έως το 2010 η άσφαλτος θα είναι ζητούμενο στον ορεινό όγκο

Στην ίδια ορεινή περιοχή θα χρειαστεί έως το 2010 να περιμένουν την ασφαλτόστρωση των δρόμων που οδηγούν στους οικισμούς τους, χωρίς, ακόμη και τότε, να θεωρείται βέβαιη. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ροδόπης, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση έργων όπως: ο δρόμος Οργάνης – Σμιγάδας, Σμιγάδας – Μυρτίσκης και η γέφυρα της Άνω Βυρσίνης, όπως και η γέφυρα της Μελέτης. Η βελτίωση των ορεινών δρόμων, μεταξύ Κέχρου – Χλόης, Κέχρου – Κερασιάς και Κέχρου – Τσούκας. Ωστόσο, με την μορφή μελέτης, είναι ακόμη τα έργα όπως η ασφαλτόστρωση δρόμων: Ραγάδα – Εσοχή, Μυρτίσκη – Άνω Βυρσίνη (6 khm), ενώ δημοπρατήθηκε ο δρόμος Σμιγάδας – Μυρτίσκης. «Το οδικό δίκτυο του Ορεινού Όγκου θα είναι ασφαλτοστρωμένο περί τα τέλη του 2010, εφόσον δοθούν οι πόροι», δηλώνει ο αντινομάρχης, σημειώνοντας ότι μόνο η εκπόνηση της μελέτης κοστίζει το 10% στη Νομαρχία και ένα χιλιόμετρο ασφαλτόστρωσης στον Ορεινό Όγκο κοστίζει περισσότερα από 340.000 ευρώ. Κόστος υψηλό, με την Νομαρχία να αδυνατεί, έχουσα άδεια τα ταμεία της, να το αναλάβει…

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.