Κρισιμος μηνας για την κυβερνηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ, στις 15 Φεβρουαρίου καλούνται νʼ αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εάν θα εγκρίνουν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος, όπως δήλωσε στο Bloomberg στέλεχος του υπουργείου.

Τα σχόλια έγιναν έπειτα από τις επαφές με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι οι συναντήσεις έγιναν «σε καλό κλίμα».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2011, με την επέκταση να αρχίζει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό που προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση, είπε, είναι η διεύρυνση του ελλείμματος και η μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η υπουργός Λούκα Κατσέλη είχε τρίωρη συνάντηση με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η συζήτηση αφορούσε τις εξής προτεραιότητες:

1. Την τόνωση των επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών. Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν στοιχεία σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στα θέματα αυτά, που κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο 7 δισ.ευρώ ετησίως.

2. Τη ρευστότητα στην αγορά δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης οι κοινοτικοί ενημερώθηκαν για τα δύο σχέδια νόμου που αφορούν τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

3. Την εποπτεία των αγορών. Συζητήθηκε το θέμα της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά επιτόκια που δεσπόζουν στην ελληνική αγορά κλπ.

Οι κοινοτικοί παράγοντες ζήτησαν την ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων που θα έχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Εξάλλου, σε ερωτήσεις που τέθηκαν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανάπτυξη έλεγαν ότι τα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αρχίζουν να αποδίδουν από το Μάιο – Ιούνιο 2010, η ανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται το β΄εξάμηνο του 2010 και ανάπτυξη θα έχουμε το 2011.

Πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ασφαλιστικό άσκησαν οι κοινοτικοί κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ώστε στην επόμενη συνάντησή τους, στο τέλος Φεβρουαρίου, να είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για την εξοικονόμηση δαπανών, που θα επιτευχθεί μέσω των αλλαγών.

Αν η κυβέρνηση κατορθώσει να προωθήσει τα μέτρα που ήδη σχεδιάζει θα αποφευχθούν τα χειρότερα στο ασφαλιστικό, λέει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ενω διαμηνύει στα συνδικάτα ότι οι συγκρούσεις δεν συμφέρουν τη χώρα στην παρούσα συγκυρία.

Κατά τη συνάντηση με τους υπαλλήλους της ΕΚΤ και της ΕΕ, που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία, δεν προέκυπτε από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας προοπτική για μείωση των συντάξεων αφού, όπως υπογραμμίστηκε, στα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας ποσοστό άνω του 55% των συνταξιούχων λαμβάνει την κατώτερη σύνταξη.

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα συζήτησης και παρατήρησης επί των συγκεκριμένων στοιχείων, δηλαδή των ειδικών αριθμών, δαπάνης προς δαπάνη για το σύνολο των κονδυλίων που αφορούν το ασφαλιστικό.

Στα πλαίσια του φετινού προϋπολογισμού το υπουργείο Απασχόλησης έχει προγραμματίσει περικοπές δαπανών της τάξης των 2 δισ. ευρώ και θα επιδιώξει κατά την υλοποίηση του προϋπολογισμού να εξοικονομήσει ακόμα 2 δισ. με έμφαση στον περιορισμό της σπατάλης κυρίως στο φάρμακο και στις ιατρικές υπηρεσίες.

Κατά τη συζήτηση με τους κοινοτικούς υπαλλήλους υπήρξε από την πλευρά τους έμφαση να προκύπτει η εξοικονόμηση κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι μόνο από την αύξηση των εσόδων.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με ανάλογο περιεχόμενο με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επισκέφθηκε προχθές τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Αμυνας και Εργασίας, προκειμένου να διασταυρώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος θέτοντας στόχο να το φέρει εντός κοινοτικής τροχιάς το 2012 αντί του 2013, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων γίνεται σε μία σχετικά άσχημη συγκυρία, αφού χθες, ο Juergen Stark, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι «οι αγορές απατώνται εάν πιστεύουν ότι σε κάποιο σημείο οι άλλες χώρες μέλη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα». «Δεν περιμένουμε να μας σώσει κανένας και πιστεύω, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να μειώσουμε το έλλειμμα και να ελέγξουμε το δημόσιο χρέος», του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: Ισοτιμία

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.