Κρισιμη καμπη για τα κοκκινα δανεια

Μέθοδοι για να γίνουν τα κόκκινα δάνεια εξυπηρετούμενα γνώρισαν οι λίγοι επαγγελματίες της Κομοτηνής που προσήλθαν στην ημερίδα του ΕΒΕΡ

Απογοητευτικά μικρή ήταν η ανταπόκριση των επαγγελματιών της Ροδόπης στην εκδήλωση με θέμα τα κόκκινα δάνεια που οργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι το Επιμελητήριο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, προσπάθησε να ενημερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες για αυτή την εκδήλωση, μέσω μηνυμάτων και γενικότερης δημοσιότητας, ελάχιστοι παρέστησαν στην εκδήλωση, κάτι που αψηφά κάθε λογική εξήγηση σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από στοιχεία του Επιμελητηρίου φαίνεται πως πάνω από τα μισά μέλη του έχουν πρόβλημα.
 
Πάντως ο κ. Αργυρόπουλος δεσμεύτηκε ότι ο Επιμελητήριο θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης, τόσο στα κόκκινα δάνεια όσο και άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων και το θέμα του συνταξιοδοτικού, για το οποίο στα σχέδια του Επιμελητηρίου είναι η παρουσίαση του θέματος να γίνει από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Γιώργου Ρωμανιά. 

Εξαιρετικά κρίσιμος ο τομέας των κόκκινων δανείων


Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Dr. Ευστάθιος Λιακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Business Support Services, ο οποίος αφού παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε στα κόκκινα δάνεια, μίλησε για τις θεραπευτικές μεθόδους και την πρόληψή τους, για τον ορισμό τους και τον κώδικα δεοντολογίας αλλά και την προσέγγιση της ιδανικής μορφής ρύθμισης (ανά περίπτωση) και το πώς καταλήγουν στην πλέον συμφέρουσα λύση για την επιχείρηση, αλλά και πώς διαμορφώνεται και παρουσιάζεται ένα τέτοιο αίτημα στα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο τομέας των κόκκινων δανείων, σημείωσε είναι πλέον εξαιρετικά κρίσιμος, μιας και από το συνολικό δανεισμό στην Ελλάδα, πλην του Δημοσίου, ο οποίος είναι 206 δις, τα κόκκινα δάνεια καλύπτουν πλέον το 45% όλων των δανείων. Επιμέρους τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αποτελούν το 55% των καταναλωτικών δανείων, το 44% των επαγγελματικών και το 39% των στεγαστικών.

«Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο είναι το μέγεθος του προβλήματος και πόσο κρίσιμη είναι η αντιμετώπισή του για να γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Λιακόπουλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια μέθοδος να μετατραπούν αυτά τα δάνεια σε βιώσιμα και ενήμερα, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει και αυτό να ανταποκριθεί στις αιτήσεις των πελατών για ρευστότητα. 

Ευκαιρία για ρύθμιση

Ο κ. Λιακόπουλος αναφέρθηκε και στον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα κόκκινα δάνεια, που δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν τα δάνεια σε προδικαστικό επίπεδο σε συνεργασία με τις τράπεζες και να γίνουν βιώσιμα.
 
«Το ίδιο το μέγεθος του προβλήματος δίνει την ευκαιρία στους δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, διότι, αν δεν ήταν τόσο μεγάλο, τότε και οι τράπεζες δεν θα έδειχναν αυτή την ανοχή» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να επισημάνει πως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτόν τον κώδικα δεοντολογίας και με ένα οργανωμένο αίτημα που θα πατάει στα πραγματικά τους οικονομικά δεδομένα να δείξουν ακριβώς με ποια μέθοδο, τι μπορούν και πώς μπορούν να αποπληρώσουν, αλλά και ποιο μέρος του δανείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.