Κρατητηρια αποθηκες ανθρωπινων ψυχων˙ αστυνομικοι απροστατευτοι και σε απογνωση

Καταγγελία ΕΑΚΑ και ΕΚΑ Ροδόπης

Κοινή ανακοίνωση συνέταξαν η ΕΑΚΑ και η ΕΚΑ Ροδόπης, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή 14 Ιουνίου στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής. Οι δύο αστυνομικές συνδικαλιστικές παρατάξεις αναφέρονται στην φύλαξη 18 ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια αντί στις Φυλακές Κομοτηνής λόγω πληρότητας των τελευταίων καταγγέλλοντας την καταπάτηση τόσο των δικαιωμάτων των κρατουμένων όσο και την θέση σε κίνδυνο της ασφάλειας  κατά την εργασία των αστυνομικών καθώς και της ασφαλούς φύλαξης.
 

Ολόκληρη η καταγγελία είναι η εξής:

 
«Απογευματινές ώρες της  Παρασκευής 14-06-2019  μέλος της Ένωσής μας το οποίο  εκτελούσε χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας του Α.Τ. Κομοτηνής υποχρεώθηκε με τη φυσική παρουσία του Διοικητή της Υπηρεσίας στην παραλαβή 18 ποινικών κρατουμένων και τη φύλαξή τους στα αστυνομικά κρατητήρια μέχρι την εκδίκαση  υποθέσεών τους την επόμενη εβδομάδα, ενώ προορίζονταν για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής το οποίο υπέβαλλε ενστάσεις ως προς την παραλαβή τους λόγω πληρότητας.
 
Το μέλος μας, απευθυνόμενο στον Διοικητή  του, υπέβαλλε προφορικά τις ενστάσεις του ως προς την νομιμότητα της κράτησης ποινικών κρατουμένων (καταδίκων) στα αστυνομικά κρατητήρια των οποίων μάλιστα η χωρητικότητα είναι μόνο για 15 άτομα και  κρατούνταν ήδη ένα άτομο (στη συνέχεια δε, της ημέρας, ο αριθμός των κρατουμένων έφτασε τους 22), αλλά και την αγωνία του σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν την υγιεινή τους, την αδυναμία αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται όσον αφορά την ασφάλεια στην εργασία των συναδέλφων καθώς και της ασφαλούς φύλαξης που ενισχύουν την αδυναμία αντιμετώπισης ενδεχόμενης απόπειρας για απόδραση.
 
Το μέλος μας, όχι μόνο δεν πήρε καμία απάντηση στις δικαιολογημένες ενστάσεις και τις αγωνίες που εξέφρασε, αλλά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής των κρατουμένων στην οποία αυτό εξαναγκάστηκε  με τη διαταγή και το «φόρτωμα » των ευθυνών της κράτησης και της διαχείρισης των προβλημάτων, ο Διοικητής αποχώρησε για την οικία του χωρίς να δώσει ούτε την παραμικρή οδηγία ή ελπίδα επίλυσης του θέματος.
 
Εμείς ως ενεργές συνδικαλιστικές παρατάξεις , ως προτεραιότητα έχουμε
την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και δεν φοβόμαστε να
συγκρουστούμε με τη Διοίκηση όταν αυτή προβαίνει στην καταπάτησή τους
Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε  ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ότι όφειλε να γνωρίζει πως με την συγκεκριμένη πράξη της παρανομεί τόσο σε βάρος των αστυνομικών όσο και σε βάρος των κρατουμένων
 
ΔΙΟΤΙ
 
Η κράτηση των ποινικών κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σύμφωνα με της παράγραφο 6 του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/1991 , επίσης το ΕΔΔΑ στην υπόθεση  Dougoz κατά Ελλάδος 19.10.2000δέχτηκε ότι  «οι συνθήκες κράτησης του αιτούντος στην αστυνομική διεύθυνση … και συγκεκριμένα ο μεγάλος συνωστισμός και η έλλειψη ευκολιών για τον ύπνο, σε συνδυασμό με την υπερβολικά μακρά διάρκεια της κράτησής του υπ’ αυτές τις συνθήκες, συνιστούν εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση του άρθρου 3 της  Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην υπόθεση του Kaja κατά Ελλάδος 27.7.2006 το ΕΔΔΑ έκρινε ότι αποτελεί εξευτελιστική μεταχείριση η παρατεταμένη κράτηση σε αστυνομικό κρατητήριο «Η κράτηση από την αστυνομία είναι (ή τουλάχιστον έπρεπε να είναι) μικρής σχετικά διάρκειας. Ωστόσο, οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της αστυνομίας, πρέπει να πληρούν ορισμένες στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Όλοι οι χώροι κράτησης, πρέπει να είναι καθαροί, ενώ οι διαστάσεις τους, πρέπει να είναι εύλογες και αντίστοιχες της προβλεπόμενης χωρητικότητάς τους. Πρέπει δε να φωτίζονται επαρκώς (ο φωτισμός, δηλαδή, να είναι επαρκής για διάβασμα πέραν των ωρών ανάπαυσης)- θα ήταν, μάλιστα προτιμότερο να διαθέτουν φυσικό φωτισμό. Επίσης πρέπει η διαρρύθμιση να είναι τέτοια που να επιτρέπει την ανάπαυση (για παράδειγμα, μια καρέκλα, ένα σταθερό κάθισμα), και στα άτομα τα οποία υποχρεούνται να διανυκτερεύσουν στους χώρους αυτούς, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη κλινοστρωμνή. Οι τελούντες υπό κράτηση, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπό αξιοπρεπείς συνθήκες τουαλέτες και να διαθέτουν όλα τα μέσα για τη προσωπική υγιεινή τους. Πρέπει να έχουν πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε παροχή ποσίμου ύδατος και να τους προσφέρεται τροφή τις κατάλληλες ώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους γεύματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (κάτι, δηλαδή, πιο ουσιαστικό από ένα σάντουιτς). Οι τελούντες υπό κράτηση για 24 ή περισσότερες ώρες, θα έπρεπε, στο μέτρο του δυνατού, να έχουν την ευκαιρία να ασκούνται καθημερινά στο ύπαιθρο.».
 
Επίσης στο 4128/07/2 από 11-05-2007 Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αποτυπώνεται ρητά ότι:
 
– Τα αστυνομικά κρατητήρια, εκ του νόμου αλλά και εκ των πραγμάτων, είναι όλως ακατάλληλα για την κράτηση προσώπου (πλέον των αναγκών μεταγωγής).
– Οι υφιστάμενες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απόλαυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.
 Επιπλέον η επί μακρόν κράτηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, σε αστυνομικό κρατητήριο:
– συνιστά έκτιση ποινής ή μέτρου ασφαλείας κ.λπ. σε χώρο εκτός των καταστημάτων κράτησης, κάτι που όμως δεν είναι επιτρεπτό αφού η πολιτειακή πράξη κράτησης έχει ορίσει διαφορετικά (δηλ. κράτηση σε κατάστημα κράτησης).
– συνιστά εξάλλου δυσμενή μεταχείριση για τους κρατούμενους, αφού βάσει της αντίστοιχης πολιτειακής πράξης (π.χ. δικαστικής απόφασης) έχει οριστεί να οδηγηθούν και παραμείνουν σε κατάστημα κράτησης και όχι σε αστυνομικό κρατητήριο.
– παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, ο οποίοι πλην της φυσικής ελευθερίας δεν επιτρέπεται να στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα.
– συνιστά παράνομη ενέργεια και στοιχειοθετεί απάνθρωπη μεταχείριση κατά την έννοια του άρ. 3 ΕΣΔΑ.
 
Εκθέτει συνεπώς τη χώρα στο σοβαρό κίνδυνο καταδίκης από το ΕΔΔΑ. Εν γένει, η άρνηση (ή η αδυναμία) εξασφάλισης από τη Σωφρονιστική διοίκηση χώρου και συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή standards, οδηγεί σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
 
Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ο Υ Μ Ε
 
την ανεπίτρεπτη στάση του Διοικητή του Α.Τ. Κομοτηνής, ο οποίος αφενός μεν απαίτησε από το μέλος της Ένωσής μας να εκτελέσει παράνομη διαταγή η οποία παραβιάζει ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφετέρου δε αρνήθηκε να παραλάβει ως όφειλε και να υποβάλλει υπηρεσιακώς την αναφορά που συνέταξε το μέλος μας  προς την κ. Αντιεισαγγελέα Ροδόπης, κατόπιν προφορικής της εντολής σε τηλεφωνική επικοινωνία, που πολύ ορθά έπραξε και  είχε το μέλος μας μαζί της, προκειμένου να καταγγείλει την κατάσταση, ευρισκόμενο σε απόγνωση – μετά την παντελώς αγνοητική  συμπεριφορά που εισέπραξε από τον  Διοικητή του, ως  προς τις ενστάσεις και αγωνίες που προφορικώς του εξέφρασε.
 
Α Ν Α Μ Ε Ν Ο Υ Μ Ε
 
τα αποτελέσματα της  διερεύνησης της καταγγελίας  του μέλους μας, όχι μόνο από την Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, αλλά και από τους αρμόδιους για τον έλεγχο υπηρεσιακούς παράγοντες και δηλώνουμε την αμέριστη και με κάθε τρόπο στήριξή μας στο μέλος της Ένωσής μας.
 
Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε
 
από τη Διοίκηση της Ένωσής μας, να ενεργοποιηθεί επιτέλους, ασκώντας κάθε πρόσφορο μέσο συμπεριλαμβανομένων και των ενδίκων, προκειμένου να στηρίξει το μέλος μας προστατεύοντάς το απέναντι στη διπλή  παρανομία της Διοίκησης και να μην περιορίζεται σε απλή σύνταξη εγγράφων που θίγουν επιδερμικά το θέμα.
Να προβεί, ως έχει καθήκον, σε μηνυτήρια αναφορά  για τα απαράδεκτα γεγονότα που διαδραματίζονται εκ μέρους της Διοίκησης σε βάρος των μελών μας.
 
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.