Κοβουν την πιστωση στα ασφαλιστικα ταμεια απο 1ης Ιανουαριου οι φαρμακοποιοι

Την απόφαση των φαρμακοποιών να αναστείλλουν την πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2012 ανακοίνωσε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η απόφαση ελήφθη από τη γενική συνέλευση του Π.Φ.Σ., που παράλληλα προανήγγειλε κινητοποιήσεις διαρκείας, ως αντίδραση στις πολιτικές, που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας. Το μέτρο της αναστολής πίστωσης στα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να πλήξει ιδιαιτέρα τους ασφαλισμένους, μιας και θα κληθούν να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο των φαρμάκων, που προμηθεύονται από το φαρμακείο, και εν συνεχεία να απευθυνθούν στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ

Από την πλευρά τους όμως οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, οι ίδιοι και οι υπάλληλοι τους, έχοντας ορατό τον κίνδυνο του «λουκέτου». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Π.Φ.Σ., «12.000 φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο, με τα κατασχετήρια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας. Κραυγή αγωνίας απευθύνουν και οι οικογένειες των 24.000 υπαλλήλων στον χώρο του φαρμάκου, με την ανεργία να τους απειλεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακοποιών μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο περίπου 800 φαρμακεία. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ. Με βάση πραγματικά στοιχεία η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,3 δις ευρώ το 2009, στα 3,5 δις το 2010. Από την διαφορά των 2 δις τα 400.000.000 αποτελούν την εισφορά των φαρμακοποιών. Επιπλέον, άλλα 200.000.000 ευρώ θα δώσουν μέσα στο επόμενο έτος, γιατί σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, η περικοπή τα φαρμακευτικής δαπάνης θα φτάσει το 1 δις ευρώ».

Τα αιτήματα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Π.Φ.Σ., οι φαρμακοποιοί ζητούν «να υλοποιηθούν άμεσα, οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των πολύμηνων καθυστερήσεων και να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες πληρωμών, όπως προβλέπει η ελληνική και η κοινοτική νομοθεσία, να παρέμβει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αρθεί η πιστωτική ασφυξία, η οποία οδηγεί τα φαρμακεία σε οικονομική αδυναμία λειτουργίας, καθώς οι προμηθευτές συντονισμένα έχουν σταματήσει την πίστωση, και να στηριχθεί η αποστολή και ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακείου, να σταματήσει το συνεχές κλίμα αβεβαιότητας που πλήττει φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους».

Αλέκος Τσαπέκος «Το τελευταίο μας όπλο η αναστολή πίστωσης, δε θα αποφασίσουμε ελαφρά τη καρδία»

Ο Σύλλογος της Ροδόπης, πάντως, θα έχει γενική συνέλευση την ερχομένη Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο θα υιοθετήσει ή όχι την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για αναστολή της πίστωσης στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο πρόεδρος κ. Αλέκος Τσαπέκος, μιλώντας στον «ΠτΘ», χαρακτήρισε ως το πιο ακραίο μέτρο, αυτό της αναστολής της πίστωσης. «Είναι κάτι, που μπορεί να αποφασιστεί», υποστήριξε, «αλλά είναι ακραίο, γιατί είναι το τελευταίο μας όπλο και το πιο δύσκολο για τους συμπολίτες μας, που θα κληθούν όλοι να πληρώνουν μετρητοίς, να παίρνουν απόδειξη και να περιμένουν μετά από τα ταμεία να πάρουν τα λεφτά». «Δε θα το κάνουμε ελαφρά τη καρδία», κατέληξε, «αλλά θα το εξετάσουμε, θα δούμε τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και μετά θα αποφασίσουμε». Να σημειωθεί, τέλος, ότι «το σύνολο των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς του νομού Ροδόπης υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ».

 

Να μείνει το βρεφικό γάλα στο φαρμακείο, ζητούν οι φαρμακοποιοί

Αντιδράσεις για τη διάθεσή του από τα σούπερ μάρκετ

Μια από τις αποφάσεις, που ήρθε να προστεθεί στις πολιτικές, που δημιουργούν ασφυκτική πίεση στον κλάδο των φαρμακοποιών, είναι η δυνατότητα από 1ης Ιανουαρίου 2012 διάθεσης βρεφικού γάλακτος για παιδιά μέχρι 6 μηνών από τα σούπερ μάρκετ. Θυμίζουμε ότι σήμερα τα σούπερ μάρκετ έχουν τη δυνατότητα να πωλούν βρεφικά γάλατα, εκτός όμως από την κατηγορία, που απευθύνεται σε παιδιά της πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαπέκος, με απόφαση και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του ΕΟΦ και του ΣτΕ, τα γάλατα για την πρώτη βρεφική ηλικία πρέπει να διατίθενται μόνο από φαρμακεία. «Είναι διατροφικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών», συνέχισε, «που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή παιδιάτρου και σε κάθε περίπτωση απαιτείται να παρέχονται από έναν καταρτισμένο επαγγελματία και όχι από έναν απλό υπάλληλο». Επιπλέον, ο κ. Τσαπέκος στάθηκε επικριτικός έναντι αυτής της απόφασης και ως προς το σκέλος, που υπόσχεται ότι θα προκύψει κέρδος για τον καταναλωτή, λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος κατά 20% στα σούπερ μάρκετ. Κατά τον ίδιο, το φαρμακείο αποκομίζει από το προϊόν καθαρό κέρδος 5-5,5% επί της λιανικής τιμής, κάτι που αναιρεί τις εξαγγελίες για μείωση κατά 20% της τιμής από τα σούπερ μάρκετ. «Μαθηματικά δε γίνεται», υποστήριξε, σημειώνοντας όμως «εκτός αν οι εταιρίες, επειδή πήραν κάποια ανταλλάγματα, κάνουν κάποια εικονική μείωση στην αρχή και στη συνέχεια ξαναανεβάσουν τις τιμές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.