Κωστης Σιμιτσης «Δεν υπαρχει “ανταρτικο” ψηφοδελτιο στην ΠΑΜ-Θ∙ ειναι η αλλη οψη του ιδιου νομισματος»

«Ο κ. Μέτιος είναι 3 χρόνια στη θέση του, ενώ οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες 5 σε όλους τους νομούς όμως το έργο που παρατηρείται είναι μηδενικό» - «Δεν είμαι νεόπλουτος ούτε της οικονομίας ούτε της πολιτικής»

Στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στα στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Κωστής Σιμιτσής.
 
Έχοντας γράψει ήδη 11.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ διασχίζοντας την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την καλύτερη δυνατή στελέχωση του συνδυασμού του αλλά και για την καλύτερη δυνατή γνώση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο κ. Σιμιτσής προτάσσει ως βασικό χαρακτηριστικό της δικής του προσπάθειας αλλά και συνολικά της Περιφέρειάς μας την επόμενη ημέρα, τη συνεργασία. 
 
Ως έμπειρος γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχοντας διατελέσει επί δύο τετραετίας δήμαρχος Καβάλας και έχοντας πλούσια συνδικαλιστική δράση αλλά και παρουσία στα κοινά πριν από την εκλογή του ο ίδιος κατέρχεται στη «μάχη» των Περιφερειακών εκλογών, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
 
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την Νατάσσα Βαφειάδου για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το νέο εκλογικό νόμο, τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια αλλά και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.
 
Κωστής Σιμιτσής όμως… 

«Στα χρόνια του Καλλικράτη δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι αντιπεριφερειάρχες που παίξανε τον ρόλο του τοπικού συνδικαλισμού» 

ΠτΘ: κ. Σιμιτσή διεκδικείται τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε μία μάχη που πλέον δίνεται σε νέο πεδίο. Μία από τις βασικές, για τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλαγές έχει να κάνει με τους αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι στο παρελθόν σήκωναν αν όχι όλο το μεγαλύτερο βάρος της παράταξης προεκλογικά στους ώμους τους. Είναι δυσκολότερη η μάχη που δίνεται σήμερα;
Κ.Σ.: Το προηγούμενο διάστημα οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στον επικεφαλής του Συνδυασμού και την κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Σίγουρα θα προκαλέσει μία σημαντική απουσία, ωστόσο θα πρέπει να θυμηθούμε πως ήδη από τα χρόνια του Καλλικράτη, αναπτύχθηκε μία κριτική άποψη ως προς την αναγκαιότητα του θεσμού του Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος κατά τα άλλα δεν έχει και πολύ μεγάλες εξουσίες. Στα οχτώ χρόνια που διήρκησε ο Καλλικράτης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παίξανε ένα ρόλο τοπικού συνδικαλισμού. Δηλαδή ο κάθε νομαρχιακός χωρικός Αντιπεριφερειάρχης δούλευε αποκλειστικά για το δικό του νομό χωρίς να βλέπει το σύνολο. Τα φαινόμενα κορυφώθηκαν μετά το 2014, καθώς στην Περιφέρειά μας το διάστημα 2011- 2014 υπήρχε αξιοθαύμαστη ενότητα στον συνδυασμό του Άρη Γιαννακίδη και τα όποια παρατράγουδα παρατηρήθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Μετά το 2014 σε όλες τις Περιφέρειες  και όχι μόνο στη δική μας, το σύστημα ήταν τέτοιο που θα δικαιολογούσε την κατάργηση των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών. Επιπλέον παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες να αναπτύσσουν μία νοοτροπία διαδοχής, κάτι που δεν ήταν καλό για την πρόοδο της Περιφέρειάς μας. Πρέπει να  υπάρχει ένας Περιφερειάρχης, ένα ισχυρό πρόσωπο, το οποίο να κατευθύνει. Σε περίπτωση που κάποιος Αντιπεριφερειάρχης διαφωνούσε με την εκλογή του Περιφερειάρχη, έπρεπε να το έλεγε δημόσια και να έφευγε και όχι να μένει υπονομεύοντας τον θεσμό και το πρόσωπο του Περιφερειάρχη. 

«Κανείς δεν μπορεί να μου προσάψει πως κατά την οκταετία μου στον Δήμο Καβάλας λειτούργησα με κομματικά κριτήρια» 

ΠτΘ: Με δεδομένο πως έχετε πάρει το «χρίσμα» από το ΚΙΝ.ΑΛ., ποια πιστεύετε ότι είναι η δυναμική που θα σας δώσει η στήριξη αυτή;
Κ.Σ.:  Ο Περιφερειάρχης οφείλει να συνεργάζεται με  κοινωνικές και πολιτικές δομές. Εγώ συνεργάζομαι με το ΚΙΝ.ΑΛ, το οποίο με στηρίζει και μου έδωσε τη στήριξη στα τέλη Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά, ύστερα από διαδικασίες επιλογής που έγιναν. Σίγουρα περιμένω από τον κομματικό μηχανισμό στήριξη. Δεν κρύβομαι και ούτε θέλω να κρυφτώ. Το κόμμα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής μας ζωής, αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα και ως νομικός θεωρώ πως κάθε κόμμα εκφράζει κοινωνικές δυνάμεις. Από εκεί και πέρα ο εκλεγμένος πρέπει να αποδείξει και την ανεξαρτησία του και εγώ το απέδειξα ως δήμαρχος επί οκτώ χρόνια στην Καβάλα όπου κανείς δεν μπορεί να μου προσάψει ότι λειτούργησα με κομματικά κριτήρια. Δεν βλέπω όμως να συμβαίνει το ίδιο σήμερα είτε στην Περιφέρεια είτε σε αρκετούς Δήμους. 

«Η στόχευσή μου δεν απέχει από αυτές των άλλων υποψηφίων, αλλά το θέμα είναι η υλοποίησή τους» 

ΠτΘ: Αν και βρισκόμαστε εν αναμονή της επίσημης παρουσίασης της υποψηφιότητάς σας και κατ’ επέκταση των αξόνων του δικού σας προγράμματος για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, πώς θα περιγράφατε τους βασικούς άξονες – προτάσεις σας για την περιοχή μας;
Κ.Σ.: Η στόχευσή μου, γιατί εδώ μιλάμε για πολύπλοκο ζήτημα, δεν είναι απλή. Η Περιφέρεια αποτελεί μια πολυσύνθετη ενότητα με πάρα πολλά προβλήματα, προοπτικές, ποικίλες ανάγκες και μάλιστα μεταξύ τους αντιφατικές. Έτσι και η δική μας Περιφέρεια έχει ορισμένα χαρακτηριστικά όπως η θρησκευτική ποικιλία και η εθνική, δεδομένα τα οποία οφείλουμε να τα προσέξουμε και να τα λάβουμε υπ’ όψιν. Η δική μου κατεύθυνση δεν απέχει από αυτές των άλλων υποψηφίων, αλλά το θέμα είναι η υλοποίησή τους. Η καταπολέμηση της ανεργίας, η δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη, η κατοχύρωση της ισονομίας ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τα  έργα υποδομής στον τομέα του περιβάλλοντος, στον τομέα της οδοποιίας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των απορριμμάτων βρίσκονται στην κορωνίδα του ενδιαφέροντος. Για μένα το μότο που θα έχω είναι το εξής: «Συνεργασία και Δουλειά».
 
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ο Περιφερειάρχης ασκεί κρατική κυβερνητική πολιτική, δεν κάνει κάτι διαφορετικό, ούτε του κεφαλιού του. Δεν μπορεί να φύγει από τις κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση. Όσο και να μιλάμε για αυτοδιοίκηση, σίγουρα υπάρχει άνωθεν κατεύθυνση και αναφέρομαι σε διαχρονική κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση υιοθέτησε τη μακρόχρονη διαβούλευση για το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας. Είναι πλέον νόμος του κράτους και οφείλουμε όλοι να το ακολουθήσουμε το λεγόμενο Χωροταξικό Περιφερειακό Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης. Φυσικά εδώ η δουλειά του Περιφερειάρχη έγκειται στο να χαράξει τις προτεραιότητες, να δει την ιεράρχηση των αναγκών και να προχωρήσει με τα λεφτά που διαθέτει από το ΕΣΠΑ ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στους στόχους σε συνεργασία με τους Δημάρχους. 

«Σε όλους του νομούς το έργο που παρατηρείται είναι μηδενικό» 

ΠτΘ: Ως πολίτες βιώνουμε όλοι καθημερινά την πραγματικότητα που συνιστά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Μία πραγματικότητα που μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα επιβεβαίωσε και η Eurostat τα στοιχεία της οποίας έδειξαν ότι η ΑΜ-Θ είναι η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδος και μία εκ των φτωχότερων της Ευρώπης. Πού θεωρείται ότι οφείλεται αυτό; Είναι ζήτημα αδυναμίας, άγνοιας ή οφείλεται κάπου αλλού;
Κ.Σ.:
Σίγουρα το θέμα είναι πολύπλοκο και έχει γίνει αντικείμενο ερευνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά στις φτωχότερες περιοχές οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η αδυναμία κρατικού μηχανισμού, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οι προσωπικές αδυναμίες, που ωθούν στην ανάγκη καταβολής μεγαλύτερου κόπου για να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα συγκριτικά με μία πιο προηγμένη περιοχή. Άρα εδώ στη δική μας Περιφέρεια που είναι διαχρονικά από τις πιο φτωχές της Ευρώπης και πιο φτωχή της Ελλάδος μαζί με την Ήπειρο, πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες με μεγαλύτερο κόπο.
 
Ο νέος Περιφερειάρχης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι θα έρθουν για να δουλέψουν, να χάσουν χρόνο από τη ζωή τους, στο γραφείο τους, στη δουλειά τους φτιάχνοντας σχέδια, προγράμματα, παρακινώντας τους άλλους να δουλέψουν. Αν δεν υπάρχει συνεργασία και παρακίνηση δεν γίνεται έργο. Απαιτείται συνεργασία με την ΠΕΔ για παράδειγμα. Ενδεικτικά αναφέρω πως ο κ. Μέτιος μόνο μία φορά στα 3 χρόνια θητείας του ως Περιφερειάρχης ήρθε σε συνεδρίαση της ΠΕΔ προκειμένου να συζητήσουμε  και να μας παρουσιάσει τι σκέφτεται. Και εδώ ερχόμαστε και στην προσωπική αδυναμία της διοίκησης. Η σημερινή διοίκηση για μένα είναι κάτι ενιαίο. Δεν υπάρχει αντάρτικο ψηφοδέλτιο. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα μεγάλη στελέχη που αντιπαρατέθηκαν στο εσωτερικό της παράταξης με τον κ. Μέτιο και πήγανε με τον κ. Τοψίδη είναι κάτι διαφορετικό από τον κ. Μέτιο. Αρχικά εκτιμώ πως κακώς μαλώσανε. Δεν έγιναν οι προσπάθειες που έπρεπε να κάνουν στο εσωτερικό μίας παράταξης, δηλαδή να είναι νομιμόφρονες και να κάνουν δουλειά, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Περιφέρειας, προκειμένου να φύγουμε από αυτήν τη θλιβερή πρωτιά.
 
Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν το είδα από τους Αντιπεριφερειάρχες που σήμερα αντιπαρατίθενται στον κ. Μέτιο και αναρωτιέμαι τι κάνανε αυτοί τόσα χρόνια. Ο κ. Μέτιος είναι 3 χρόνια στη θέση του, ενώ οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι 5 χρόνια.  Σε όλους τους νομούς το έργο που παρατηρείται είναι μηδενικό. Τα πράγματα έχουν μείνει στάσιμα εκεί που τα άφησε η προηγούμενη διοίκηση το 2014. Για παράδειγμα υπάρχουν προβλήματα ρύπανσης από τις Βιομηχανίες της Καβάλας και συνεχώς ανακοινώνει ο κ. Μαρκόπουλος ότι δεν λειτουργούν τα μηχανήματα, δεν υπάρχουν λεφτά για κονδύλια κ.ο.κ. την ώρα που τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Με λίγα λόγια θέλω να σας πω πως σημασία έχει η νοοτροπία συνεργασίας με τους άλλους. Μπροστά μας έρχεται η απλή αναλογική. Όλες οι παρατάξεις μπορούν να συνδιοικήσουν. 

«Ο κόσμος να στηρίξει αυτόν που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τη συνεργασία χωρίς να παραβιάσει αρχές και αξίες» 

ΠτΘ: Υπό τη λογική ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα επιβάλλει μετεκλογικές συνεργασίες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επικείμενων εκλογών είναι η ημέρα μετά. Με τα έως τώρα δεδομένα των υποψηφίων κρίνεται ότι μπορεί να υπάρξουν συνεργασίες στο επόμενο Περιφερειακό σχήμα;
Κ.Σ.: Η συνεργασία έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι η συνδιοίκηση, που δεν είναι υποχρεωτικό να συμβεί, και το άλλο είναι η συναίνεση, που είναι η πιο απλή μορφή. Δηλαδή συμφωνούμε με αποφάσεις της διοίκησης χωρίς να αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης. Τις ψηφίζουμε, τις στηρίζουμε αλλά μέχρι εκεί.
Μπορεί να υπάρξει και συνδιοίκηση και μάλιστα πιστεύω πως στις περισσότερες Περιφέρειες αυτό θα γίνει. Ειδικά δε στη δική μας πρέπει να γίνει , καθώς έχει συγκεκριμένα προβλήματα. Αναρωτιέμαι όμως αν κάποιοι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν στο εσωτερικό της δικής του παράταξης ασκώντας διοίκηση, πώς θα καταφέρουν να συνεργαστούν με αντίπαλους συνδυασμούς; Θεωρώ πως αν θέλει ο ψηφοφόρος να απαιτήσει λογαριασμό και απόδοση ευθυνών από την παράταξη που θα ψηφίσει, πρέπει να επιλέξει σοβαρά  βάσει προσώπων και όχι με αυστηρά κομματικά κριτήρια. Οφείλει ο κόσμος να στηρίξει αυτόν που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τη συνεργασία χωρίς να παραβιάσει αρχές και αξίες και έχει παρουσιάσει δείγματα συνεργασίας. Να μάθουμε να δουλεύουμε συνεργατικά για το καλό των ανθρώπων που περνάνε πολλά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.