Κωστας Τσατσαριδης: Ποιες ειναι οι βασικες αλλαγες στο φορολογικο καθεστως απο 1/1/2011

Σύγχυση και ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο έχουν επιφέρει οι καταιγιστικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που ξεκίνησαν από τις αρχές του προηγούμενου έτους αλλά και αυτές, που τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2011. Πρόκειται για ορισμένες ρυθμίσεις, που αλλάζουν κατά πολύ το φορολογικό τοπίο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ο λόγος είναι για το Νόμο 3842/2010 με τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και επέφερε σημαντικές αλλαγές στον κορμό του φορολογικού μας συστήματος. Την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου ακολούθησαν και άλλοι νόμοι, αλλά και προεδρικά διατάγματα, που τον συμπλήρωναν. Με την έναρξη της νέας χρονιάς άρχισαν να εφαρμόζονται ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις ένα θολό τοπίο για τους επιχειρηματίες, που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Στον ΠτΘ ο κ. Κωνσταντίνος Τσατσαρίδης, οικονομολόγος-φοροτεχνικός, αλλά και νέος αντιδήμαρχος οικονομικών στο δήμο Κομοτηνής. Ο κ. Τσατσαρίδης εστίασε στις βασικές αλλαγές, που επήλθαν εδώ και λίγες μέρες, βάσει του νέου νόμου, ενώ δεν παρέλειψε να καταθέσει και την προσωπική του άποψη για το σύνολο των φορολογικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο.

Η αυστηρότητα των ποινών σε πρακτικό επίπεδο δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα»

Το βασικότερο σημείο, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, είναι η αυστηρότητα των ποινών, που επιβάλλονται πλέον με το Ν.3842 σε όσους δεν αποδίδουν το ΦΠΑ και σε όσους γενικότερα αποκρύπτουν από την εφορία τα έσοδά τους. Οι νέες ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, ξεκίνησαν να ισχύουν ήδη από τις 3/1/2011. Όπως μας εξήγησε ο κ. Τσατσαρίδης, «ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε παράβασης, το μέγεθος του αποκρυπτόμενου ποσού, αλλά και τη συχνότητα, που γίνονται οι παραβάσεις, έχουν και ανάλογες ποινικές ευθύνες». «Το ζήτημα, όμως», τόνισε, «ότι οι ευθύνες πλέον ξεκινούν από μηδενική βάση. Δηλαδή, οποιοδήποτε κι αν είναι το ποσό της παράβασης, είναι υποχρεωμένη η φορολογική αρχή να τον παραπέμψει στον εισαγγελέα. Από εκεί και μετά ανάλογα με το ύψος, που θα έχει αυτή η παράβαση, κλιμακώνονται και οι ποινές, που θα επιβληθούν». Αντιπαρέβαλε δε τη ρύθμιση αυτή με όσα ίσχυαν στο παρελθόν για τις εν λόγω παραβάσεις, σύμφωνα με τα οποία όλη η διαδικασία επιβολής των ποινών στους παραβάτες προσέκρουε στη γραφειοκρατία των μηχανισμών. Όπως εξήγησε ο κ. Τσατσαρίδης, «αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα, ήταν να επιβάλλει ένα πρόστιμο το ΣΔΟΕ και στη συνέχεια να ακολουθούν ενστάσεις από το φορολογούμενο στο διοικητικό δικαστήριο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εμπλοκή σε μια χρονοβόρα διαδικασία, που μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια». Τα παραπάνω όρισε ως θετικά αποτελέσματα του νέου νόμου, αφού «πλέον οι διαδικασίες αυτές μπαίνουν σε προτεραιότητα, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης, και θα εκδικάζονται πολύ συντομότερα, επομένως και οι ποινές θα είναι άμεσες». Ξεκαθάρισε, βέβαια, γιατί και σε αυτό το σημείο έχει υπάρξει μια σύγχυση σε πολλούς φορολογούμενους, ότι «η παραπομπή ενός παραβάτη στον εισαγγελέα ή στο δικαστήριο δε σημαίνει ότι θα τον βάλουν στη φυλακή, αλλά θα πληρώσει δικαστικά έξοδα. Αν, μάλιστα, επιβληθεί ποινή φυλάκισης, θα μετατραπεί σε χρηματική ποινή. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος ο παραβάτης ακόμη και τις 2-3 αποδείξεις, που δε θα εκδώσει, μπορεί να τις πληρώσει στο 10πλασιο σε σχέση με το ποσό, που έχει φοροδιαφύγει». Εστιάζοντας σφαιρικά στη συγκεκριμένη ρύθμιση, εξέφρασε την άποψη ότι «το μέτρο είναι πάρα πολύ αυστηρό και σε πρακτικό επίπεδο δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα».

Αλλαγή στο καθεστώς εξόφλησης τιμολογίων

Μια άλλη σημαντική αλλαγή, που εντόπισε ο κ. Τσατσαρίδης, είναι η ρύθμιση, που ορίζει ότι για την εξόφληση ενός τιμολογίου πάνω από 1500€ για ιδιώτες και πάνω από 3000 για επαγγελματίες, απαιτείται η εξόφληση να γίνεται με επιταγή ή με κατάθεση του ποσού σε τράπεζα. Με το προηγούμενο καθεστώς ο οφειλέτης είχε τη δυνατότητα εξόφλησης και με μετρητά. Για τους επαγγελματίες η ισχύς αυτού ξεκίνησε από 1/6/2010, ενώ πλέον τίθεται σε εφαρμογή και για τους ιδιώτες.

 

Μέσω λογιστών οι καταθέσεις των φορολογικών δηλώσεων

Κατά τρίτον, ο κ. Τσατσαρίδης επέστησε την προσοχή των επιχειρηματιών στην αλλαγή του τρόπου κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Όπως εξήγησε, «οι επιχειρηματίες θα καταθέτουν πλέον τις φορολογικές τους δηλώσεις διάμεσου των λογιστικών γραφείων και θα κατατίθενται όλες ηλεκτρονικά». Εκτίμησε δε ότι αποτέλεσμα της εν λόγω αλλαγής είναι ότι «μειώνονται δραστικά οι εργασίες των εφοριακών και αυξάνονται πάρα πολύ οι εργασίες των λογιστών».

Περαιτέρω, η συμβουλή του προς τους επιχειρηματίες, μετά και την εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων, αλλά και του συνόλου του νέου φορολογικού νόμου, είναι να ενημερώνονται σωστά και να συζητούν με το λογιστή, που παρακολουθεί την επιχείρηση τους. Περαιτέρω, παρότρυνε «να εφαρμόζουν το νόμο, δεδομένου ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση».

 

«Μόνο με τη συνεχόμενη φοροείσπραξη δε δημιουργείται ανάπτυξη»

Καταθέτοντας, εν κατακλείδι, την προσωπική του άποψη για την αποτελεσματικότητα, που μπορεί να έχουν οι συγκεκριμένες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, εκτίμησε ότι «μέχρι τώρα η κυβέρνηση ακολουθεί μια καθαρά, επιβαλλόμενη βέβαια, φοροεισπρακτική πολιτική». Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να συνδυαστεί με μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. «Ήδη οι επιχειρήσεις», τόνισε, «έχουν φτάσει σε ένα οριακό σημείο, αφού, όπως βλέπουμε, σε καθημερινή βάση κλείνουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, επειδή δε μπορούν να αντέξουν όλες τις υφιστάμενες υποχρεώσεις τους». «Η κυβέρνηση», συνέχισε, «θα πρέπει να δει, πλέον, το κομμάτι της ανάπτυξης, να πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά διάμεσου των τραπεζών, για να μπορέσει η αγορά να ανασάνει και να προχωρήσει η οικονομία. Γιατί διαφορετικά, μόνο με τη συνεχόμενη φοροείσπραξη δε δημιουργείται ανάπτυξη, αλλά έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο».

Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις

Σε άμεση εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το μέτρο της αποσύνδεσης του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του φόρου.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες το ευνοϊκό για χιλιάδες επιχειρήσεις μέτρο θα ισχύσει από τις αρχές Μαρτίου. Ειδικότερα:
* Το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ χωρίς να απαιτείται η ταυτόχρονη καταβολή του φόρου.
* Ο φόρος είτε θα προκαταβάλλεται σε ένα ποσοστό 30% και θα εξοφλείται σε τρεις δόσεις είτε θα εξοφλείται σε δόσεις χωρίς προκαταβολή.

 

Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει και διαβούλευση με την τρόικα. Πάντως, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ευχαριστημένοι με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να πεισθούν πως το μέτρο θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη ρευστότητα με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ καθώς τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση αναγκών. Όπως υποστηρίζουν, η διευκόλυνση αποπληρωμής θα οδηγεί στην άμεση βεβαίωση του συνολικού προς είσπραξη ποσού από τον ΦΠΑ και στην καλύτερη δυνατότητα προγραμματισμού της πορείας των εσόδων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.