Κοινωνικοι εταιροι και διευρυμενη ΕΕ

Με θέμα «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και το κοινοτικό κεκτημένο» το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ διοργάνωσε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη, στις 15 και 16 Μάρτη, στην Αθήνα. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Γενικής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις εργασίες της συμμετείχε η καθηγήτρια και δημοτική σύμβουλος κ. Μάγδα Γιαμουστάρη ως αντιπρόεδρος του ΙΝ.Ε Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η οποία και μας μεταφέρει όσα ελέχθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνδιάσκεψης.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Συνέλευσης για την κοινωνική Ευρώπη κ. Κατηφόρης μίλησε για το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ που πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της οικονομικής σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής, σταθερής ανάπτυξης, πλήρους απασχόλησης κοινωνικού κράτους, κοινωνικής ελευθερίας. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι άλλο είναι το υψηλό επίπεδο απασχόλησης και άλλο η πλήρης απασχόληση των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο οι όροι «απασχόληση» και «κοινωνική ασφάλιση» έχουν κοντινή ή μακρινή απόσταση από το κοινωνικό κράτος. Όπως μεταφέρει η κ. Γιαμουστάρη, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς «διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές και είπε πως χρειάζονται μεταβιβάσεις κεφαλαίου προς την Τουρκία (ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ) για να δώσουν ώθηση για την κίνηση του μηχανισμού της οικονομίας της κάτι που έχει προταθεί από ομοσπονδίες εργαζομένων στην ΕΕ, αλλά δεν κερδίζει έδαφος από τις κυβερνήσεις».

Κατά την τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος των εργατικών κέντρων τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πρόσωπο πρέπει να εξελιχθεί σαν μία κοινωνική σταθερή αξία και κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Ανέφερε πως ο παράγοντας άνθρωπος πρέπει να θεωρηθεί η βάση του κοινωνικού γίγνεσθαι που βρίσκεται απέναντι στον παράγοντα του κεφαλαίου. «Οι κυβερνήσεις να μας αφήσουν με ανεξάρτητη σκέψη σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τους γιατί τα μέλη των σωματείων των εργαζομένων σκέφτονται διαφορετικά από τις κυρίαρχες τάξεις»τόνισε με έμφαση. Δήλωσε ακόμη πως εκτυλίσσεται μια αμερικανοκεντρική διευθέτηση των ζητημάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι τα τραγικά γεγονότα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, αποδεικνύουν ότι διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και βαθαίνει η φτώχεια. Άρα η διαδικασία εξέλιξης του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι δεν μπορεί να εκτείνεται στο διηνεκές, αφού πιέζει ο χρόνος. Τόνισε ακόμη ότι στην προσπάθεια εξάλειψης κοινωνικού κράτους η Ευρώπη φαίνεται αμέτοχη. Στην Τουρκία, είπε, εξαφανίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και γι’ αυτό μεγάλη ευκαιρία είναι το ευρωπαϊκό περιβάλλον. Παρότρυνε τους συνδικαλιστές των χωρών της ΕΕ να υψώσουν τις φωνές τους εντός της ΕΕ για να μην απομονωθεί η ευρωπαϊκή κοινωνική φωνή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Τουρισμού Τουρκίας έδωσε μία άλλη προσέγγιση. Ανέφερε ότι από το 1959 επί Κεμάλ υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή πορεία από την Τουρκία και τώρα είπε «έχουμε ενσωματώσει στο εθνικό μας δίκαιο τις κύριες βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού κεκτημένου». Τόνισε ότι μπορεί οι συνδικαλιστές της Τουρκίας να έχουν παράπονα για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, αλλά η Τουρκία από την εποχή Οζάλ έχει κάνει βήματα προς την Ευρώπη και μάλιστα όχι τόσο από ωφελιμιστική σκοπιά (πλούσια ταμεία) όσο γιατί επιθυμούν να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής κοινωνικής οικογένειας. «Τον περιορισμένο φυσικό πλούτο της υφηλίου μπορούμε να τον μοιραστούμε”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, “και στη μοιρασιά θα υπάρξουν διενέξεις αλλά θα τις ξεπεράσουμε. Η γη διανύει μια τεράστια φάση ριζικών αλλαγών. Την παρομοιάζω με την πλημμύρα και την Κιβωτό του Νώε. Ο Νώε κάλεσε τους ανθρώπους να μπουν μέσα με όποιο πλούτο διέθεταν. Έτσι και εμείς θα ενώσουμε τις δικές μας δυνάμεις για να διασωθούμε».

Ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα προκύψουν για τις υπό ένταξη χώρες, που είναι κυρίως οικονομικά, και για αυτές αλλά και για τις χώρες που ήδη μπήκαν στη ζώνη του ευρώ. Τόνισε ότι στην Ιταλία υπάρχει ακόμη συσσωρευμένο χρέος και για να κάνει μείωση του πληθωρισμού της που έφτανε στο 12,5% δεν είχε κάνει για αρκετό χρόνο καμία σχεδόν αύξηση μισθών και μάλιστα τα υπεύθυνα συνδικάτα συμφωνούσαν στο να γίνουν θυσίες και έτσι εισήλθαν οι Ιταλοί στη ζώνη του ευρώ.

Αναφερόμενος στους παριστάμενους εκπροσώπους εργαζομένων των κρατών που είναι υπό ένταξη έκανε τη διαπίστωση ότι οι ρυθμοί ανάπτυξής τους είναι πολύ χαμηλοί σήμερα και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Άλλο πρόβλημα θεώρησε την εξισορρόπηση των κρατικών προϋπολογισμών: «Βάζετε εσείς τα μισά για την ανάπτυξη και η Ευρώπη τα άλλα μισά και αυτό είναι δύσκολο για εσάς», σημείωσε.

Επίσης σημαντικό πρόβλημα θεώρησε την αντικατάσταση των δασμών της χώρας τους από κοινούς δασμούς.

Ως ένα σημαντικό πρόβλημα ανέφερε και την ανάγκη των χωρών αυτών να αλλάξουν τα στρατιωτικά τους συστήματα, αφού μόνο η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Αρα, είπε, η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι ένας απλός περίπατος, πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι για να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Όλοι μαζί να ζητήσουμε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, να γίνει δηλαδή και Σύμφωνο Ανάπτυξης. Οι δαπάνες για τις μεγάλες επενδύσεις να μην εγγράφονται στο κεφάλαιο των ελλειμμάτων αλλά στο θετικό για να μην επιφέρουν πρόστιμα στις χώρες.

Να δημιουργηθούν χαρτονομίσματα του 1 και 2 Ε γιατί με τα νομίσματα έγινε αύξηση 30% των τιμών των προϊόντων.

Η αλλαγή της έδρας των επιχειρήσεων είναι θετική και η εργασία που εξάγεται είναι γεγονός, αλλά εκεί να υπάρχουν ελευθερίες και συνδικαλιστικά δικαιώματα Αυτός είναι ο στόχος της συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών συνδικάτων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κοινωνική οικονομική ολοκλήρωση χωρίς να υπάρχει το σωστό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ως προς αυτό απαιτείται από τα συνδικάτα ευρύτερη ενόραση.

Ο Γάλλος εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της Συνδικαλιστικής Ακαδημίας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών συνδικάτων μίλησε για τη ΣΕΣ (Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Συνδικάτων). Παρουσίασε τους στόχους της που είναι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την επέκταση της πολιτικής ελευθερίας και το σεβασμό των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών. «Μπορούμε», είπε, «να επηρεάσουμε τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις γιατί η ΣΕΣ συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά να επηρεάζουμε κάθε πολιτική της ΕΕ στηριζόμενοι σε ένα σύστημα αξιών που θα βασίζεται σε βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ένα σύστημα αξιών με πλήρη απασχόληση, ποιότητα απασχόλησης, ανάπτυξη οργανισμών δημόσιας ωφέλειας. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνουν να γίνουν μαζί με τους εταίρους. Να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης και ο συνδικαλισμός να έχει απέναντί του αμυντική και επιθετική δράση επινοώντας νέες στρατηγικές. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης και ο συνδικαλισμός να έχει απέναντί του αμυντική και επιθετική δράση επινοώντας νέες στρατηγικές. Αν θέλουν να καταπολεμήσουμε τα προβλήματά της θα πρέπει να καθορίσουμε κάποιες αξίες Ευρωπαϊκές όπως είναι η υπεράσπιση της συνδικαλιστικής μας ταυτότητας».

Ο Μάριο Σέπι, πρόεδρος της Ομάδας Εργαζομένων της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή), μίλησε γι’ αυτήν και για τη λειτουργία της. «Βασίζεται», είπε «σε τρεις ομάδες, η πρώτη εκπροσωπεί εργοδότες και επιχειρήσεις (βιομηχανίες τράπεζες εμπόριο κτλ), η δεύτερη εκπροσωπεί την ομάδα των εργαζομένων και η τρίτη διάφορες δραστηριότητες και οργανώσεις μη κυβερνητικού χαρακτήρα. Για τη λειτουργία της ΕΟΚΕ παρέχουμε υποχρεωτικές γνωμοδοτήσεις που μας ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν ληφθεί απόφαση. Δρούμε προληπτικά άρα αποτελεσματικά Αναλαμβάνουμε ακόμη πρωτοβουλίες με τις υπό ένταξη χώρες σε μεικτές επιτροπές. Πρέπει να διατηρηθούν οι εθνικοί τοπικοί πολιτισμοί γιατί η πολιτιστική ιδιομορφία αποτελεί πλούτο της Ευρώπης. Για να αποφύγουμε διεκδικήσεις εθνικής ταυτότητας που θα χρησιμοποιηθούν σαν πολιτικό εργαλείο πρέπει να επιτρέψουμε την ανάπτυξη πολιτισμών με εγγύηση πολιτιστικής προόδου», επισήμανε ο κ. Σέπι στο τέλος της εισήγησής του.

Από τις επισημάνσεις – προβληματισμούς που έκαναν οι εκπρόσωποι των Βαλκανικών χωρών (Βουλγαρίας – Ρουμανίας) ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο προβληματισμός της Αντιπροέδρου Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων Εκπαίδευσης Ρουμανίας στο Μπρασόφ που αριθμεί 9.000 μέλη. Επιγραμματικά τόνισε ότι τα προβλήματα εκπαίδευσης είναι σημαντικά στη Ρουμανία με βασικό τους μισθούς πείνας, όπως τους χαρακτήρισε: «Θα θέλαμε να σχετιστούμε με τα συνδικάτα εκπαιδευτικών της Ελλάδας για να αποκτήσουμε εμπειρία», κατέληξε.

Ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος των συνδικάτων εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. «Οι ηγέτες μας», είπε, «με πολιτική δημαγωγία καλλιέργησαν στη Βουλγαρία την εξής ψυχολογία: μόλις ενταχθούμε στην ΕΕ αμέσως θα γίνουμε πλούσιοι». Εντόπισε δε τρία βασικά προβλήματα: χαμηλό εισόδημα σε σχέση με υψηλές τιμές προϊόντων, πρόβλημα απασχόλησης -ανεργίας – ανασφάλειας και συνθήκες εργασίας και δικαιώματα ως προς την δημιουργία οργανώσεων. Ο αντιπρόεδρος των συνδικάτων έκανε έκκληση για συνεχόμενη ανταλλαγή πληροφοριών και εξέφρασε φόβους ότι η φτώχεια των χωρών θα προκαλέσει προβλήματα βίας, γεγονός που υποσκάπτει τα θεμέλια της ειρήνης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.