«Κλειστες πορτες» απο τη διοικηση του ΤΑΡ στο σχεδιο ανακαινισης του π. Επισκοπειου που κατεθεσε η ΙΜΜΚ

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων «Καταθέσαμε έτοιμη και ώριμη μελέτη, ζητώντας απλά την υλοποίησή της, για την απόδοση ενός ιστορικού κτιρίου της πόλης στους νέους της»

Τη δυσαρέσκειά του για την αρνητική μέχρι σήμερα στάση της διοίκησης του ΤΑΡ για την ένταξη του έργου αναπαλαίωσης και ανακαίνισης του πρώην Επισκοπείου Κομοτηνής που βρίσκεται επί της οδού Νέστωρος Τσανακλή, ανάμεσα στα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός, ως επιπρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη που θα παρέχει η Εταιρεία στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), εξέφρασε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
 
Όπως είχε εξηγήσει σε σχετικό του άρθρο στον «ΠτΘ» ο Υποναύαρχος του Λ.Σ. (ε.α.) κ. Νικόλαος Παπανικολόπουλος («Τι συμβαίνει με τα “τέλη” και τα “οφέλη” από τον αγωγό ΤΑΡ στην περιφέρεια ΑΜ-Θ», 21 Νοεμβρίου 2015) «η “Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη” (Corporate Social Responsibility) είναι η ηθική δέσμευση της επιχείρησης να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής τόσο των εργαζομένων σε αυτή, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αλλά, κυρίως, των κοινωνιών της περιοχής που δραστηριοποιείται» επισημαίνοντας πως η Εταιρεία Κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ ανακοίνωσε την εξασφάλιση έργων και παρεμβάσεων προς τους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως κοινωνική αντιπαροχή ύψους 5 εκ. ευρώ.
 
Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατέθεσε στην διοίκηση της Εταιρείας πρόταση ανακαίνισης και αναπαλαίωσης του παλαιού Επισκοπείου της Κομοτηνής, με στόχο, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση της βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως, αλλά, κυρίως, την απόδοση ενός ιστορικού κτιρίου της πόλης στην τοπική κοινωνία, με επίκεντρο τους νέους.
 
Όπως εξήγησε μάλιστα ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, της κατάθεσης της πρότασης προϋπήρξε σχετική μελέτη επί του σχεδίου ανακαίνισης, την οποία είχε αναλάβει ιδιωτικό μελετητικό γραφείο για λογαριασμό της Μητρόπολης και η οποία τέθηκε στη διάθεση της Εταιρείας για την υλοποίησή της.
 
«Πρόκειται για ένα κτίριο αριστούργημα, το οποίο αυτή τη στιγμή καταστρέφεται, υπό την έννοια ότι εμφανίζει πάρα πολλά προβλήματα. Σήμερα λειτουργούμε εκεί, με μεγάλη δυσκολία τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, ωστόσο βασική μας έννοια είναι το κτίριο αυτό να μην καταρρεύσει. Αυτόν τον σκοπό είχε και η σχετική μελέτη που έγινε και ολοκληρώθηκε, μέσα από την οποία σε συνδυασμό με την προμελέτη, τις μελέτες αποτύπωσης, τα τοπογραφικά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το κτίριο αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στους νέους» εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας πως η βασική στόχευση του έργου, προέκυψε ως άμεσο αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Κομοτηνή είναι μία πόλη με πολλούς νέους, μαθητές και φοιτητές.
 
Όπως εξήγησε στις επιδιώξεις του ιδίου ήταν και η άμεση διασύνδεση του κτιρίου με την Τσανάκλειο, σε επίπεδο αντικειμένου λειτουργίας, με τη μεταφορά της βιβλιοθήκης της Μητροπόλεως – η οποία διαθέτει πληθώρα αξιόλογων βιβλίων- την ψηφιοποίησή της, αλλά και την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία και το διαδίκτυο, για τη δημιουργία ενός χώρου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τη μαθητιώσα και τη φοιτητιώσα νεολαία της πόλης. 

«Σκοπός μας είναι το κτίριο να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία» 

«Εξ’ αρχής έκανα σαφές ότι σκοπός μας είναι το κτίριο αυτό να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Δεν κρατάμε τίποτα, γίνονται όλα για τους νέους» εξήγησε ο ίδιος. «Δεν θέλουμε π.χ. να μεταφέρουμε εκεί τα γραφεία της Μητροπόλεως, ούτε να συνεχίσει τη λειτουργία της στο χώρο η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Είπαμε εξ αρχής ότι ο χώρος αυτός θα δοθεί στα παιδιά» επεσήμανε τονίζοντας «ότι η σχετική μελέτη περιλαμβάνει και τη δημιουργία διαφόρων αιθουσών, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν εικαστικές εκθέσεις ή διαλέξεις και παρουσιάσεις, χωρητικότητας 50-60 ατόμων.». 

«“Κόψαμε” από αλλού για να υλοποιήσουμε τη μελέτη, έτσι ώστε να είμαστε σοβαροί σε αυτό που προτείνουμε» 

Πάνω σε αυτή τη λογική, όπως υπογράμμισε, «καταθέσαμε την αίτηση και προς την Eταιρεία, όχι ζητώντας χρήματα, αλλά να αναλάβει την υλοποίηση της μελέτης μία κατασκευαστική εταιρεία δικής της επιλογής». «Η Μητρόπολη “έκοψε” από αλλού, από άλλους πόρους για να κάνουμε τις μελέτες, για να είμαστε και σοβαροί σε αυτό που θα προτείνουμε. Αν δει κάποιος τα σχέδια θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μία πολύ καλή, ώριμη μελέτη» εξήγησε «ωστόσο, δυστυχώς, βρήκαμε πόρτες κλειστές». «Στεναχωριέμαι πολύ γι’ αυτό» ανέφερε στη συνέχεια εστιάζοντας στο ανύπαρκτο προτάσεων και ωρίμων μελετών από τους φορείς της περιοχής μας –δήμο, αντιπεριφέρεια- διερωτώμενος αν τελικά στο νομό Ροδόπης θα υπάρξουν έργα στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών από τη διέλευση του ΤΑΡ. 

«Δεν θα σταματήσω να διεκδικώ την υλοποίηση του έργου» 

«Προσωπικά δεν θα σταματήσω να διεκδικώ την υλοποίηση του έργου της ανακαίνισης του παλαιού Επισκοπείου» ανέφερε επιλέγοντας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.Παντελεήμων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, η διοίκηση του ΤΑΡ να επανεξετάσει τη θέση της επί του έργου. Eνός έργου που, ομολογουμένως, είναι ιδιαίτερης αξίας για την Κομοτηνή, αφού, μέσω της ανακαίνισής του, θα εξασφαλιστεί η επιβίωση ενός από τα ωραιότερα αστικά οικοδομήματα της Κομοτηνής των αρχών του προηγούμενου αιώνα, σε μια οδό, όπως αυτή της Νέστορος Τσανακλή όπου και το αρχοντικό που στεγάζεται σήμερα η Κ.Καραθεοδωρή, η κατοικία του πρώτου αιρετού δημάρχου της Κομοτηνής Νικολάου Ζωίδη, το αρχοντικό Ηλιάδη, η Τσανάκλειος Αστική Σχολή κ.α, σε μια οδό- σημαντικό σημείο-χώρο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.