Κλειδι το φυσικο αεριο στην στρατηγικη της ενεργειας στη Θρακη

«Το ζητούμενο είναι πάντα η πρόσβαση του κόσμου στη φτηνή ενέργεια» σημείωσε ο γ.γ. της Δ.Ε. του ΤΕΕ Κωνσταντίνος Ξιφαράς

Τη στρατηγική της ενέργειας στη Θράκη παρουσίασε την Τετάρτη  ο γ.γ. της Δ.Ε. του ΤΕΕ, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, και γραμματέας της Ελληνικής
Επιτροπής Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
 
Η Θράκη είναι στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων για πολλά χρόνια, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, με την υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων, από την πρώτη διασύνδεση με τα ανατολικά του ΔΕΣΦΑ, αλλά και άλλα έργα που υλοποιούνται, όπως ο TAP, ο IGB, καθώς και έργα τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις υλοποίησης, όπως ο IGI Poseidon, η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας, η γεώτρηση του Πρίνου, το FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση φυσικού αερίου στην Κομοτηνή.
 
Έτσι την ώρα που η Θράκη σαν περιοχή έλκεται από τις ενεργειακές επενδύσεις, θεωρεί πως είναι ευκαιρία εκτός από τα μεγάλα έργα, να μπορέσουν να γίνουν κινήσεις για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας της Περιφέρειας ΑΜΘ, ένα θέμα το οποίο απαιτεί μια ισχυρή πολιτική βούληση.
 
Άλλωστε πιστεύει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τη στιγμή που δεν έχουμε φτηνή ενέργεια και οι βόρειες χώρες της ΕΕ έχουν φτηνότερη ενέργεια λόγω των πολλών διασυνδέσεων και της διαφοροποίησης των πηγών.
 
«Η Ελλάδα δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης, για πολλά χρόνια, όμως  η δημιουργία και η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας έδωσε τη δυνατότητα, εκτός του ρωσικού αερίου της Gazprom να προμηθευόμαστε αέριο και από άλλες χώρες» τόνισε ο κ. Ξιφαράς για να εμφανιστεί σίγουρος πως «αυτό ήταν μόνο η αρχή».
 
Με το TAP, μπορούμε να προμηθευόμαστε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, όμως για να φτάσει ο ανταγωνισμός αυτός στις τιμές, χρειάζεται και να υπάρχουν χαμηλότεροι φόροι, μιας και ο ειδικός φόρος είναι αρκετά υψηλός. 

Καθυστέρησαν, αλλά προχωρούν τα δίκτυα φυσικού αερίου 

Το αρνητικό για την ανάπτυξη των δικτύων ήταν ότι οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα διανομής και εμπορίας στην περιφέρεια, που είχαν σχεδιαστεί προ της κρίσης, απέβησαν άκαρποι, ενώ η κυβέρνηση δημιούργησε τη ΔΕΔΑ, η οποία πήρε την άδεια για να λειτουργεί εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, όπου υφίστανται διαχειριστές.
 
Η προσπάθεια για δημιουργία δικτύων σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ξιφαρά, όμως με τις προσπάθειες των περιφερειών, μεταξύ των οποίων και η ΑΜΘ, έχει πάρει τον δρόμο της και σύντομα ελπίζει πως θα βγουν οι διαγωνισμοί.
 
Θεωρεί μάλιστα πως από τη στιγμή που η Θράκη είναι σε ένα πραγματικά στρατηγικό σημείο, δηλαδή κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και με την αναβάθμιση του λιμανιού και των έργων διασύνδεσης, είναι δεδομένη η σημασία της.
 
Τα επόμενα χρόνια θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και ο εργολάβος ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή του IGB, και με όλα αυτά τα έργα, θα φέρουν πολλές ποσότητες αερίου, από διαφορετικές πηγές, στην περιοχή και τη χώρα. «Το ζητούμενο είναι πάντα η πρόσβαση του κόσμου στη φτηνή ενέργεια» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πάντως πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, μιας και αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει 350-450 εκ. για να αντιμετωπιστεί η διαφορά στα νησιά και την Κρήτη.
 
Για αυτό για φτηνότερη ενέργεια στη χώρα μας χρειάζονται περισσότερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, διασυνδέσεις αγωγών, και πρόσβαση στο CNG και το LNG. 

Μέρος του ενεργειακού μείγματος για πολλά χρόνια το φυσικό αέριο 

Ο κ. Ξιφαράς ανέφερε πως είναι σημαντικές οι δυνατότητες και παραγωγής ενέργειας στην περιοχή από ανανεώσιμες πηγές, όπως τα αιολικά πάρκα ή η γεωθερμία, τη στιγμή που υπάρχει η ευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση μέχρι το 2050 οι ανανεώσιμες πηγές να είναι η κύρια πηγή ενέργειας.
 
Μέχρι τότε όμως, το φυσικό αέριο θα παίξει το ρόλο της «πράσινης» εναλλακτικής μορφής ενέργειας σαν γέφυρα από το λιγνίτη και το πετρέλαιο προς τις ΑΠΕ.
 
«Το αέριο, το οποίο είναι το πιο “πράσινο” από τα άλλα ορυκτά καύσιμα, θα έχει το ρόλο του, και πρέπει να είναι μέρος του ενεργειακού μείγματος» σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως μόνο αν προχωρήσει πολύ η τεχνολογία στην αποθήκευση ενέργειας, αυτό θα είναι εφικτό, γιατί το peak της ζήτησης δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από ΑΠΕ. Για αυτό και θεωρεί πως το αέριο θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού μείγματος, όπως και ο λιγνίτης, γιατί αποτελεί την μόνη ενέργεια βάσης που διαθέτει η χώρα, και στρατηγικό απόθεμα, παρόλο που πρέπει αργά ή γρήγορα να βρεθεί λύση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.