Κινδυνοι και προοπτικες

Η περιοδική έκδοση: “Καταναλωτικά Βήματα”, που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών με έδρα τη Θεσσαλονίκη συνεχίζει την προσπάθειά του για την ενημέρωση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Πρόσφατο τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο σε ένα θέμα μεγίστης σημασίας που αφορά όλους μας μια και σχετίζεται με την καθημερινή μας διατροφή και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την υγεία μας, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Παρά τα διεθνή νομοθετημένα δικαιώματα προστασίας των καταναλωτών, ήδη σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν και να επιλέγουν τις γενετικά τροποποιημένες τροφές έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αναπτύσσονται από μια επαναστατική τεχνολογία σπόρων που έχει υιοθετηθεί από τους γεωργούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αργεντινή και αλλού. Σήμερα τα γενετικά τροποποιημένα συστατικά χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα που εμπορεύονται, επεξεργάζονται, παράγονται μαζικά, πωλούνται και καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο. Οι εντατικές προσπάθειες προώθησης και οι υποσχέσεις με λιγότερα παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα είχαν ως αποτέλεσμα την εικοσαπλάσια αύξηση στις πωλήσεις των γενετικά τροποποιημένων σπόρων από το 1995, αν και τα κέρδη για τους γεωργούς είναι βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα βέβαια με τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που παράγουν τους “μαγικούς” σπόρους, αφού επιλυθούν ορισμένα προβλήματα που εκκρεμούν ακόμη στο σύστημα, η γενετική τροποποίηση θα ξεκλειδώσει τα βιοχημικά κλειδιά για την αντιμετώπιση της πείνας σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν καλωσορίσει την βιοτεχνολογική ανάπτυξη και το όραμα για μια τεχνολογική λύση στο ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα του κόσμου. Οι επιστημονικές καινοτομίες έχουν ξεπεράσει την ικανότητα των νομοθετών να προβλέπουν τις αντίξοες επιδράσεις της νέας τεχνολογίας στην υγεία και στο περιβάλλον, αφού με εξαίρεση ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες η κυκλοφορία τέτοιου είδους προϊόντων έχει θεσμοθετηθεί νομικά.

Οι κίνδυνοι, δυστυχώς, που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη υγεία τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι τουλάχιστον ανησυχητικοί. Οι αλλεργικές αντιδράσεις, αντοχή στα αντιβιοτικά και η πιθανότητα για καινούριες και πιο δραστικές τοξίνες στα τρόφιμα αποτελούν ορατό κίνδυνο που απορρέει από την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων. Η σόγια που είχε τροποποιηθεί με γονίδια από βραζιλιάνικα καρύδια αποσύρθηκε το 1996 όταν οι έλεγχοι έδειξαν ότι μπορούσε να προκαλέσει μοιραίες αντιδράσεις σε άτομα που είχαν προδιάθεση προς τις αλλεργίες. Η Βρετανική Εταιρία έχει αποκαλέσει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από την αντίσταση στα αντιβιοτικά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά τον 210 αιώνα. Επίσης η γενετική τροποποίηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των φυσικών τοξινών των φυτών στα τρόφιμα ή να δημιουργήσει εντελώς νέες τοξίνες κατά μη αναμενόμενους τρόπους.

Ίσως, λοιπόν, σε μερικά χρόνια, αν όχι από σήμερα, ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της διατροφής είναι να καλλιεργούμε μόνοι μας τα προϊόντα του καθημερινού τραπεζιού μας.

Σ.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.