«Καθοριστικος παραγοντας διαμορφωσης του οικονομικου και πολιτικου περιβαλλοντος ειναι το κρατος»

Ο Σπύρος Ρουκανάς είναι νέος Διδάκτωρ στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του ΔΠΘ (από τους πρώτους φοιτητές που αποφοίτησαν από το ίδιο Τμήμα). Μελέτησε την οικονομική θεωρία κα ανάπτυξη υπό το πρίσμα της Διεθνούς πολιτικής οικονομίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πεδίο της διεθνούς οικονομίας εμφανίζει ορισμένες αδυναμίες. «Θεωρώ ότι ο κύριος διαμορφωτής του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος είναι το κράτος», δηλώνει και εξηγεί ότι «καθοριστικοί παράγοντες είναι τόσο οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, όσο και η αγορά με τους διεθνούς οργανισμούς». Παράλληλα σχολιάζει τον τρόπο λειτουργίας του Τραπεζικού Συστήματος, τις επανακρατικοποιήσεις στην Μεγάλη Βρετανία και την ανάγκη αναδιανομής των κερδών…

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του νυν οικονομικού περιβάλλοντος;

Το περιβάλλον βιώνει συνθήκες διογκούμενης και συνεχούς αλληλεξάρτησης και ως εκ τούτου οφείλουμε να κάνουμε μια σύνθετη ανάλυση των πραγμάτων, αλλά έχοντας ως γνώμονα ότι κύριος και καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος είναι το κράτος σε συνδιαμόρφωση με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και την αγορά και τους διεθνείς οργανισμούς.

Από τη μία, όμως, έχουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο που θέλει να ελέγχει ό,τι ήλεγχε το κράτος, από την άλλη το κράτος αντιστέκεται ευρισκόμενο σε δεινή θέση…

Θεωρώ ότι το κράτος έχει έναν ισχυρό ρόλο. Αυτό αποτυπώθηκε και από την πρόσφατη κρίση που έγινε στην Αμερική με τα δάνεια υψηλού ρίσκου, με την κρίση ρευστότητας. Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν «ενέσεις» ρευστότητας που προήλθαν από τις κεντρικές τράπεζες τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όταν αντιμετωπίζει προβλήματα η αγορά, φθάνει σε οριακό σημείο, απαιτείται ορισμένες φορές η παρέμβαση του κράτους προκειμένου να επανέλθει στην κανονική λειτουργία της.

Ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να είναι ρυθμιστικός, βοηθητικός ή κύριος;

Αυτό σχετίζεται με τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα κάθε χώρας. Θα πρέπει να το δούμε πολύ εξειδικευμένα, για να καταλήξουμε στο αν και κατά πόσο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα θα πρέπει να έχει κύριο ρόλο το κράτος ή ένα ρυθμιστικό ρόλο το κράτος; Πρέπει να δούμε τις κοινωνικές, οικονομικές και ιστορικές συνθήκες. Παρατηρούμε για παράδειγμα ότι στις ΗΠΑ το κράτος παίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο και όχι ένα κύριο ρόλο. Ενώ στην Ευρώπη παραδοσιακά το κράτος έχει ένα πιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορούμε να δώσουμε σαφή απάντηση. Σίγουρα όμως οφείλουμε να μελετήσουμε τις αλληλεξαρτήσεις και τις συνθήκες που δημιουργούνται.

Το γεγονός ότι επανακρατικοποιούνται υπηρεσίες και οργανισμοί στη Μεγάλη Βρετανία, που γνώρισε τον άκρατο φιλελευθερισμό. Πού οφείλεται αυτό;

Οφείλεται, ίσως, στο γεγονός ότι η αγορά μπορεί να μην λειτούργησε σωστά και αναθεωρούν ορισμένες πολιτικές. Θεωρούν ότι στο δεδομένο χρόνο απαιτείται η παρέμβαση του κράτους για την ορθή λειτουργία. Ένα κράτος που θα είναι λιγότερο γραφειοκρατικό κι όχι ένα κράτος που θα εμφανίζει σημάδια γραφειοκρατίας.

Ποιοι τομείς λειτουργούν καλύτερα υπό τη σκέπη του κράτους;

Μόνο δύο, η υγεία και η παιδεία. Χρειάζονται μια ισχυρότερη κρατική παρέμβαση γιατί και η υγεία είναι ισχυρός παράγοντας στην κοινωνική πρόοδο, αλλά και η παιδεία που έχει αντίκτυπο στην κοινωνική και στην οικονομική πρόοδο μιας χώρας. Νομίζω ότι τα υπόλοιπα ζητήματα η αγορά μπορεί να τα ρυθμίσει, χωρίς να παρουσιάζονται τόσες πολλές αγκυλώσεις και στρεβλώσεις.

Το τραπεζικό σύστημα σημειώνει υπέρογκα κέρδη, αλλά οι καταναλωτές, πλήττονται… Τι εξήγηση δίνετε;

Έχουμε ένα Τραπεζικό Σύστημα στην Ελλάδα, που εμφανίζει τεράστια κέρδη. Μέσα από έρευνες και αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι δεν υπάρχουν τα ίδια ποσοστά κερδών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ίσως να είναι στρεβλή η τραπεζική ελληνική αγορά, αλλά αλλού λειτουργεί διαφορετικά.

Απαιτείται αναδιανομή των κερδών; Κα με ποιον τρόπο;

Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να εκλείπουν τα φαινόμενα φτώχειας. Να οδηγούμαστε στην πρόοδο. Είτε γίνει μέσω της αναδιανομής των κερδών είτε μέσω της ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού εκπαιδεύοντάς το καλύτερα, δίνοντάς του τη δυνατότητα για ευκαιρίες απασχόλησης. Πρόκειται για πολιτικές που κάθε φορά θα πρέπει να εξετάζονται.

Υπάρχει πετυχημένο σύστημα που εφαρμόζεται σε κάποια γωνιά του πλανήτη; Σύστημα το οποίο ανθίσταται, δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα της αγοράς και στηρίζει τον πολίτη;

Επιτυχημένο απόλυτα δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα σύστημα. Απλά νομίζω ότι γίνεται μια προσπάθεια, περισσότερο στην Ευρώπη, για τη δημιουργία πιο ευνοϊκών συνθηκών για τους πολίτες.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.