Καθολικος ελεγχος αποθεματων συσπορου βαμβακιου απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Την Τρίτη και την Τετάρτη η περιφερειακή Διεύθυνση Θράκης του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε καθολικούς ελέγχους για το σύσπορο βαμβάκι σε όλη τη Θράκη. Στον έλεγχο συνέδραμαν ελεγκτές του ΕΛΓΑ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠτΘ, στη Ροδόπη από τους 4.000 τόνους αποθηκευμένου σύσπορου βαμβακιού μόνο οι 2.500 τόνοι ανταποκρίνονται σε πραγματικά αποθέματα.

Ο διευθυντής του παραρτήματος, Μαρίνος Χατζηνάκης μίλησε στον ΠτΘ για τους ελέγχους. «Γίνονται έλεγχοι στα πλαίσια της καταγραφής των αποθεμάτων του Δεκεμβρίου. Για κάποιους παραγωγούς που διαθέτουν αποθέματα και δε μπορούσαν να παραδώσουν το προϊόν τους, γιατί ξεπερνούσε τα 296 κιλά το στρέμμα, οφείλουμε να καταγράψουμε τις ποσότητες, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποιες είναι ακριβώς». Ο κ. Χατζηνάκης σχολιάζει ότι ορισμένες φορές οι ίδιοι οι παραγωγοί υπερεκτιμούν την ποσότητα που έχουν και υποβάλουν δηλώσεις με βάση τις εκτιμήσεις τους.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται τα αποθέματα στην δήλωση των παραγωγών. Υπήρχε η εντύπωση ότι στην περιοχή μας λόγω του ότι έχουμε μικρές ποσότητες δε θα είχαμε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι έλεγχοι είχαν προηγηθεί. Οι λανθασμένες δηλώσεις βέβαια δεν αφορούν όλους τους παραγωγούς, αλλά μια μερίδα.

Αυστηροί έλεγχοι

Ο κ. Χατζηνάκης διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις δεν καθορίζουν την ενίσχυση. «Η ενίσχυση δίνεται όταν μπει το προϊόν στο εκκοκκιστήριο, μετά από απόλυτο έλεγχο κι όχι με τη δήλωση. Το προϊόν ελέγχεται στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου από δέκα πλευρές, άρα δεν τίθεται ζήτημα υπεξαίρεσης ενισχύσεων, αλλά μη ορθού υπολογισμού των αποθεμάτων». Οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι ο έλεγχος είναι επισταμένος κι άρχισαν να διαμαρτύρονται.

«Τις προηγούμενες φορές οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί, ενώ τώρα είναι συνολικοί» εξηγεί ο κ. Χατζηνάκης. Για να δώσει την εικόνα της αυστηρότητας των ελέγχων μεταφέρει ότι στο ελεγκτικό έργο συνδράμουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβαλε φέτος τους όρους για αυστηρούς ελέγχους και είναι προφανές ότι κάποιοι παραγωγοί βρέθηκαν προ απροόπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠτΘ καταμετρήθηκαν 4.000 τόνοι αποθηκευμένου σύσπορου βαμβακιού στη Ροδόπη εκ των οποίων μόνο οι 2.500 τόνοι ανταποκρίνονται σε πραγματικά αποθέματα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.