Καταπολεμηση των διακρισεων και εκστρατεια ενταξης των ΑμεΑ

«Καταπολέμηση των διακρίσεων – Προώθηση της ένταξης των ΑμεΑ: Εμπόδια και προοπτικές» ήταν το θέμα συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο γενικός γραμματέας της Παναγιώτης Αριστείδης.

Η συνέντευξη τύπου διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου δράσης «Διαδρομές Ισότητας», το οποίο εντάσσεται στο Κοινοτικό Πρόγραμμα «2007 – Ευρωπαϊκό Έτος ίσων Ευκαιριών για Όλους» και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 50% από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, που αποτελεί τον εκτελεστικό φορέα του Ευρωπαϊκού Έτους σε εθνικό επίπεδο.

Όπως προβλέπεται από τη Δράση 4 – «Συνεντεύξεις Τύπου και Fora Δημόσιας Διαβούλευσης» η Ε.Σ.ΑμεΑ. πραγματοποιεί σειρά Συνεντεύξεων Τύπου στην Περιφέρεια, με σκοπό την προβολή των εμποδίων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τόσο τα άτομα όλων των κατηγοριών αναπηρίας που βιώνουν απλή διάκριση λόγω αυτής καθ’ αυτής της αναπηρίας τους, όσο και τα άτομα με αναπηρία που υφίστανται πολλαπλή διάκριση, λόγω του συνδυασμού της αναπηρίας με κάποια άλλη αιτία διάκρισης (όπως φύλο, θρησκευτικές πεποιθήσεις κλπ) και των τρόπων άρσης τους.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, αναφερόμενος στην επιλογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την υλοποίηση του προγράμματος «Διαδρομές Ισότητας, το οποίο ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, εξήγησε ότι στην περιοχή μας υπάρχει απλή και πολλαπλή διάκριση με βάση την αναπηρία, το θρήσκευμα κλπ. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Ίσων Ευκαιριών για όλους, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ο τριτοβάθμιος κοινωνικός και συνδικαλιστικός φορέας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας υλοποιεί το Σχέδιο Δράσης «Διαδρομές Ισότητας», μια φιλόδοξη εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της ΕΣΑμεΑ, η οποία υλοποιείται από 15.03.2007 έως 31.12.2007 σε μία από τις πλέον ευαίσθητες Περιφέρειες της χώρας μας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ζοφερή αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από την έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η GPO για λογαριασμό της Ε.Σ.ΑμεΑ., στο πλαίσιο της Δράσης 2 – «Εκπόνηση Έρευνας Κοινής Γνώμης», σε δείγμα 2000 ατόμων, η οποία κατέγραψε τις στάσεις και τις αντιλήψεις για την ομάδα – στόχο των «Διαδρομών Ισότητας» και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στην Ημερίδα της Ε.Σ.Αμε.Α. στην Κομοτηνή με θέμα «Καταπολέμηση των διακρίσεων – Προώθηση της ένταξης των ΑμεΑ στην ελληνική κοινωνία: Εμπόδια και Προοπτικές», στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2007 στις 9.00 το πρωί στο ξενοδοχείο. «Σ’ αυτή την προσπάθεια αποφασίσουμε να μετρήσουμε την κοινή γνώμη για τα πώς οι πολίτες, η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αντιλαμβάνεται, βλέπει, νιώθει τα θέματα της αναπηρίας. Γι’ αυτό κάναμε μια μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης στην περιοχή σας», ανέφερε ο κ. Βαρδακαστάνης, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες της περιοχής να παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις των αξιόλογων επιστημόνων για τα θέματα της αναπηρίας που θα γίνουν στο πλαίσιο της προαναφερόμενης διημερίδας.

Μερικά από τα στοιχεία της έρευνας

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν μερικά από τα στοιχεία της έρευνας από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Παναγιώτη Αριστείδη. Ο κ. Αριστείδης χαρακτήρισε σημαντική την έρευνα. «Το στοιχείο ότι η έρευνα έγινε σε 2000 άτομα είναι ένα στοιχείο που ακόμα δίνει μεγαλύτερη εγκυρότητα στα αποτελέσματά της. Ουσιαστικά, η έρευνα έχει να κάνει με τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα, για τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία όταν υπάρχει κι άλλη αιτία διάκρισης, όπως το φύλλο κ.ά.».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 72,4% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά στο κατά πόσο απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες ίσα δικαιώματα, ενώ όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία 64,1% απάντησαν ότι δεν υφίσταται.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αποτελεί και το γεγονός ότι 8 τους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για τα ΑμεΑ στην Ε.Ε., αισιοδοξία ωστόσο προκαλεί ότι ακριβώς το ίδιο ποσοστό βλέπει βελτίωση στη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία.

Σημαντικό ρόλο αποδίδουν στα ΜΜΕ, αφού 6 στους 10 τα αναφέρουν ως τη βασική πηγή ενημέρωσης, ενώ μόλις 12,8% γνωρίζει τις δράσεις των σωματείων ΑμεΑ.

Τέλος, όσον αφορά σε ζητήματα προσβασιμότητας, 9 στους 10 θεωρούν υπερβολικά δύσκολη την πρόσβαση την ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, ενώ ακολουθεί η προσβασιμότητα και η κίνηση μέσα σε μια πόλη, την οποία κρίνει εξίσου δύσκολη το 85,2% των ερωτηθέντων. Το ζήτημα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση αποτέλεσε άλλωστε και το κεντρικό θέμα της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και της Ετήσιας Έκθεσης της Συνομοσπονδίας, η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα στις 3 Δεκέμβρη 2007.

Το γεγονός ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας αποδεικνύει περίτρανα ότι η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί συγκριτικά με το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έντονη την απουσία στοχευμένων πολιτικών ισότιμης πρόσβασης και ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια οικονομία και μια κοινωνία που θα συμπεριλάμβανε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, παρέχοντας υποστήριξη στους αποκλεισμένους, όπως τα άτομα με αναπηρία.

Εκστρατεία «10 εκατ. υπογραφές για την αναπηρία»

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Βαρδακαστάνης έκανε λόγο για την εκστρατεία «10 εκατ. υπογραφές για την αναπηρία» -που ξεκίνησε τον Ιανουάριο ρου 2007 μετά από πρόταση προέδρου προς το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Φόρουμ- με στόχο να απαιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας καταπολέμησης των διακρίσεων σε όλους τους τομείς δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την αναπηρία. «Η Ελλάδα είχε υποχρέωση να συλλέξει από το 1 εκατ. 22,5 χιλιάδες, με βάση τον πληθυσμό μας το συνολικό πληθυσμό της ΕΕ. Περάσαμε τις 110 χιλιάδες με πολύ μεγάλη ευκολία και θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν σ’ αυτό. Όταν αποφασίσαμε να σταματήσουμε την καμπάνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαμε περάσει το 1 εκατ. 400 χιλιάδες. Θα συλλέγαμε όσες υπογραφές θέλαμε γιατί είχαν στόχευση. Στόχος μας ήταν να απαιτήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο την θέσπιση ειδικής νομοθεσίας καταπολέμησης των διακρίσεων σε όλους τους τομείς δικαιοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την αναπηρία».

Η κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει από μόνη της. Αλλάζει μόνο όταν μεγάλες κοινωνικές ομάδες το επιθυμούν. Και τα άτομα με αναπηρία θα συνεχίζουν να αγωνίζονται με σθένος για ίσες ευκαιρίες, για ένα καλύτερο αύριο. «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί σ’ αυτή την προσπάθεια».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.