Καταδικασαν την ανακηρυξη του τουρκοκυπριακου ψευδοκρατους

Την καθιερωμένη πορεία διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Προξενείο και την κατάθεση ψηφίσματος πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου τα μέλη της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την «ίδρυση» του ψευδοκράτους «τουρκική δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» που έγινε στις 15 Νοεμβρίου του 1983, στο κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου μετά και από την τουρκική εισβολή το 1974», όπως δήλωσαν στο ψήφισμά τους.

Η πορεία ξεκίνησε από την παλιά Νομική και κατευθύνθηκε προς το Τουρκικό Προξενείο, όπου για μια ακόμη χρονιά δεν παρέλαβαν το ψήφισμα, αλλά τοποθέτησαν ένα πλαίσιο για να το καρφιτσώσουν εκεί εκπρόσωποι των φοιτητών. Οι φοιτητές παρέμειναν για λίγη ακόμη ώρα στον κάθετο δρόμο που οδηγεί στο Τουρκικό Προξενείο μια και ο δρόμος ως είθισται ήταν κλειστός από δυνάμεις των ΜΑΤ και λίγο πριν αναχωρήσουν τραγούδησαν στον εθνικό ύμνο με την πλάτη γυρισμένη στο προξενείο.

«Λευτεριά επιστροφή», «Ελλάδα – Κύπρος συμπαράταξη», «Η Κύπρος δεν ξεχνιέται, η Κύπρος δεν πουλιέται», «Η Κύπρος θα νικήσει, ποτέ δε θα λυγίσει», «Ανεξαρτησία, λευτεριά, δημοκρατία» είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία, ενώ παράλληλα τραγουδούσαν «χώμα που μ’ ανάστησες Αμμόχωστος».

Γ. Παπουής «Στόχος της Τουρκίας η επεκτατική πολιτική»

Ο Γιάννης Παπουής, πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της κίνησής τους. «Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτήν την παράνομη ανακήρυξη του κυπριακού ψευδοκράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου που ήταν αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής από την Τουρκία.

Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Εδώ και χρόνια επιχειρείται να βρεθεί μια λύση, αλλά η Τουρκία κάνει αυτό που θέλει και πιέζει να μη λυθεί, γιατί στόχος της είναι η επεκτατική πολιτική. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει περισσότερο την Άγκυρα και τον κ. Ταλάτ, ο οποίος εξαρτάται από την Τουρκία. Δεν έχουν πλέον να μιλήσουν με τουρκοκύπριους και την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει τα ψηφίσματα που καταδίκασαν αυτή την ανακήρυξη και να βοηθήσει την Κύπρο στο να βρεθεί μια λύση βιώσιμη για όλο τον κυπριακό λαό κι όχι να μας δίνουν μια λύση η οποία δεν είναι υπέρ της Κύπρου.

Η μόνη νόμιμη είναι η κυπριακή δημοκρατία στο νησί. Θα πρέπει να φύγουν όλοι οι έποικοι και να αποστρατικοποιηθεί όλο το νησί γιατί το μόνο δικαίωμα είναι για τον κυπριακό λαό.

Θέλουμε μια λύση χωρίς ξένες κηδεμονεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει κι άλλο. Άλλα μάς λέει η Τουρκία κι άλλα ζητάμε, δεν βρίσκεται λύση μ’ αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να μπει ο διεθνής παράγοντας γιατί διαφορετικά πάλι εδώ θα είμαστε».

Ο κ. Παπουής σχολίασε τη στάση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής που δεν δέχτηκαν και φέτος το ψήφισμά τους. «Το έκαναν πριν τρία χρόνια για λόγους εντυπωσιασμού. Τώρα, που οι συνομιλίες είναι απευθείας και θα έπρεπε να υποχωρήσουν και να δεχθούν το ψήφισμά μας, κάνουν το ίδιο. Δε μπορούν να μιλήσουν μαζί μας;» είναι το ερώτημα του κ. Παπουή.

Ε. Χατζηγεωργίου «Η Τουρκία κουβαλάει μέσω των κατεχομένων παράνομους μετανάστες στην Κύπρο»

Η Ελένη Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των κυπρίων φοιτητών και μίλησε για τη δική της εμπειρία. «Εμείς οι παλιότεροι ζήσαμε την εισβολή στο πετσί μας και νιώσαμε τη βάρβαρη μπότα του Αττίλα. Βρεθήκαμε έξω από τα σπίτια μας. Έπαιρναν παιδιά 18 χρονών φαντάρους, διαλυμένους από τις βόμβες των αεροπλάνων.

Τα παιδιά αυτά δεν παύουν να βλέπουν τον Πενταδάκτυλο με μια τεράστια τουρκική σημαία και μια τεράστια σημαία του ψευδοκράτους, στις οποίες τα τελευταία χρόνια οι τούρκοι έχουν τοποθετήσει λάμπες, οι οποίες ανάβουν κάθε βράδυ κατά χιλιάδες, τονίζοντας την εισβολή και την κατοχή.

Οι φοιτητές το ζουν στο πετσί τους αυτό κάθε φορά που βρίσκονται στην Κύπρο, όπως το βιώνουν και μέσα από τις διηγήσεις των πατεράδων και των παππούδων τους. Πέρασαν 35 χρόνια από την αναγνώριση και θα πρέπει η Ε.Ε. να λάβει μέτρα για την επανένωση μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Ξεκίνησαν συνομιλίες με την Τουρκία και δήλωσαν ότι δεν θ’ ανοίξει οποιοδήποτε κεφάλαιο με την Τουρκία εάν δεν αναγνωρίσει την Κύπρο ως κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. κι αν δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Αυτό δεν έγινε ποτέ κι άνοιξε κεφάλαιο για την Τουρκία».


Η κ. Χατζηγεωργίου κατήγγειλε την παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, με την είσοδο μεταναστών. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία κουβαλάει μέσω των κατεχομένων παράνομους μετανάστες στην Κύπρο. Έχουν φτάσει τους 20.000. Η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Δε μπορεί να τους στείλει στα κατεχόμενα γιατί αναγνωρίζει ένα ψευδοκράτος που δεν υπάρχει – είναι ένα δημιούργημα του Ντενκτάς και της Άγκυρας – κι αφετέρου δεν μπορεί να τους στείλει πίσω στην Τουρκία γιατί δε μπορούν να πλευρίσουν κυπριακά καράβια και αεροπλάνα.

Η Κύπρος πρέπει να μείνει στο λαό της και όλοι οι ξένοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Κύπρος δεν συνομιλεί με τον οποιοδήποτε κ. Τάλατ, αλλά με την Τουρκία. Ο κ. Ταλάτ το δήλωσε ευθέως σε τηλεοπτικό κανάλι «εξαρτώμαι άμεσα οικονομικά από την Τουρκία. Δε μπορώ να δεχτώ τηλέφωνο αν δεν μεσολαβήσει ο διεθνής κωδικός της Τουρκίας, δε μπορώ να δεχθώ αλληλογραφία εάν δε μπει ο κωδικός 10 που είναι η Μερσίνα της Τουρκίας» ήταν η δήλωση του κ. Ταλάτ γι’ αυτό και η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Άφρικα» είχε τίτλο «σήκω πάνω αράπη, κάτσε κάτω αράπη», ο οποίος χαρακτηρίζει πλήρως το ότι είναι άτομο άμεσα εξαρτώμενο από την Τουρκία. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασκεί την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο. Τη δήλωση αυτή του κ. Τάλατ θα πρέπει να την εκμεταλλευτούν τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσουν από τον διεθνή παράγοντα να μπει η Τουρκία στις συνομιλίες και να φύγει ο κ. Τάλατ, ο οποίος δεν αντιπροσωπεύει τους τουρκοκύπριους, μια και δεν έχουν μείνει στην Κύπρο. Οι τουρκοκύπριοι ήταν 120.000 κι έχουν μείνει περίπου 70.000.

Η Τουρκία έχει μεταφέρει 400.000 εποίκους, μαζί με τον τουρκικό στρατό, οπότε όποιο ψήφισμα γίνεται στα κατεχόμενα δεν είναι από τους τουρκοκυπρίους αλλά από τους εγκάθετους της Άγκυρας».

Ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «ν’ ασκήσουν μια γενναία εθνική πολιτική που να είναι προς το συμφέρον της Κύπρου που είναι η πατρίδα των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων, των αρμενίων και των μαρωνιτών κι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να συμβιώσουν εν ειρήνη»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.