Κανουν διακοπες δουλευοντας εθελοντικα

Είναι εθελοντές και παρακολουθούν καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Χάρη στo WWF Ελλάς παραμένουν πιστοί στο ραντεβού που δίνουν με το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και με σπάνιας ομορφιάς και αξίας τόπους, όπως το Δέλτα του Έβρου ή το Δάσος της Δαδιάς. Ζουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο σε περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας, αλλά και μοναδικής ομορφιάς, αναζητούν το ωραίο της φύσης και ταυτόχρονα προσθέτουν ένα μικρό λιθαράκι στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο θεσμός των προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας του WWF Ελλάς ξεκίνησε διστακτικά το 1995 και στα χρόνια που πέρασαν εξελίχθηκε, μεγάλωσε, ωρίμασε, ανανεώθηκε και περιμένει πάντα την υποστήριξη των νέων.

Στο Δάσος της Δαδιάς πέντε νέοι από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία βρήκαν το δικό τους καταφύγιο. «Ο στόχος των προγραμμάτων είναι πολλαπλός. Βασικό μας μέλημα είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των νέων για τα θέματα του περιβάλλοντος, η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στα προγράμματα πεδίου του WWF Ελλάς, η παραγωγή έργου», δηλώνει η Μπεατρίς από την Ισπανία, εργαζόμενη μ’ αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Μιλά για εκπαίδευση, που γίνεται ταυτόχρονα με ψυχαγωγία και ξεκούραση.

Κάνει λόγο για πολλά οφέλη που προσφέρει αυτός ο τρόπος ζωής, τόσο η ομαδική ζωή, όσο και η επαφή με τη φύση, η γνωριμία με ντόπιους ανθρώπους. «Μας υπενθυμίζουν αξίες χαμένες στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Η εθελοντική εργασία που πραγματοποιείται στο Δάσος της Δαδιάς και στο Δέλτα του Έβρου, έχει ως αντίδωρο τα «ευχαριστώ» των κατοίκων, αλλά και τη δωρεάν διαμονή, την εξασφάλιση του φαγητού και ένα χαρτζιλίκι για τα μικρά, καθημερινά έξοδα.

Το πρόγραμμα που ακολουθούν οι εθελοντές του WWF Ελλάς διαφοροποιείται σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της, άλλοτε μπορεί να είναι ο καθαρισμός παραλίων ή ειδικών περιοχών, η διάνοιξη και η συντήρηση οικο-τουριστικών μονοπατιών, η κατασκευή περιφράξεων, η κατασκευή τεχνητών φωλιών, η ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού. Στο Δάσος της Δαδιάς οι πέντε νέοι έχουν αναλάβει υπό την προστασία τους τα άγρια πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Άλλοτε, ο μαυρογύπας και άλλοτε οι μαύροι, σπάνιοι, πελαργοί.

Αυτού του είδους τα προγράμματα υλοποιούνται την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Συνήθως συμμετέχουν εθελοντές από 18 ως 35 ετών οι οποίοι μαζί με τους ανθρώπους του WWF Ελλάς συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να αποδείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για το φυσικό μας περιβάλλον, ενώνοντας το κέφι, τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος, η Πρέσπα, η Κερκίνη, το Πόρτο Λάγος, η Δαδιά Έβρου, το Δέλτα Αξιού, το Δέλτα Έβρου, το Ζαγόρι Ηπείρου, τη Βωβούσα Ανατολικού Ζαγορίου. Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες, όπως οι πέντε φύλακες – προστάτες της Δαδιάς,
μένουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο μακριά από την πατρίδά τους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που «ανανεώνουν» την παρουσία τους, την παραμονή τους.

Το δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης

Η Μπεατρίς από την Ισπανία τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει κάνει προγράμματα εθελοντικής εργασίας με το WWF-Ελλάς, αποκλειστικά στη Βόρεια Ελλάδα. Κέρδισε καλούς φίλους μέσα απ’ αυτά, αξέχαστες εμπειρίες, αλλά και γνωριμία με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. «Η Δαδιά είναι σπάνιο μέρος και χαίρομαι που οι ντόπιοι ανακαλύπτουν τον τόπο τους μέσα από τα δικά μας μάτια» δηλώνει η Μπεατρίς που μιλά με αγάπη και για τους ντόπιους που έχει μέχρι σήμερα γνωρίσει. Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις από το επιστημονικό δυναμικό του WWF Ελλάς, εκδρομές, αλλά και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα. Τις προσεχείς ημέρες οι πέντε «ξένοι» επιστήμονες εθελοντές θα βρεθούν στις γιορτές του Άρδα, όπου και θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό στους συμμετέχοντες. «Το Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά και μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες περιοχές της χώρας» δηλώνει η Μπεατρίς ενθουσιασμένη από τον τόπο που φιλοξενεί τα καλοκαίριά τους. Η συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών της Γκίμπρενας και του Παρατηρητηρίου, η συντήρηση του κεντρικού παρατηρητηρίου των αρπακτικών και άλλες καθημερινές εργασίες στα δικά τους μάτια φαντάζουν όχι δύσκολες, αλλά απλές. Εκείνο που προέχει είναι η προστασία αυτού του μοναδικού τόπου και οι εθελοντές του WWF Ελλάς γνωρίζουν τον τρόπο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.