Κανονικα λειτουργει η Γραμματεια του Τμηματος Παρευξεινιων

Με το Νομάρχη Ροδόπης συναντήθηκε χθες το πρωί αντιπροσωπεία της ΠΑΣΠ Παρευξεινίων σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τμήμα, αλλά και όλα τα τμήματα διεύρυνσης του Δημοκριτείου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Νομάρχης Ροδόπης διαβεβαίωσε τους φοιτητές ότι η γραμματεία του τμήματος θα λειτουργήσει κανονικά, -πράγματι οι συμβασιούχοι επέστρεψαν από προχθές στην εργασία τους-, και μάλιστα σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου που βρίσκεται στα χέρια του θα μονιμοποιηθούν τον Απρίλιο σύμφωνα με το νομοσχέδιο Παυλόπουλου εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το πρόβλημα όμως εξακολουθεί να υφίσταται, διότι δεν αγγίζει μόνο το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και τα άλλα τμήματα της διεύρυνσης, όπως το ΔΟΣΑ και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Οργάνωσης του Πολυτεχνείου Ξάνθης. και επειδή το Δημοκρίτειο είναι για την περιοχή μας θέμα εθνικό και ανάσα ζωής ο ΠτΘ θα παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς.

Μία ημέρα πριν τη συνάντηση με το Νομάρχη συνομιλήσαμε με τα μέλη της ΠΑΣΠ Παρευξεινίων Χριστίνα Μπαχαράκη και Μαρία Καλφούδη για το θέμα το οποίο ήταν γνωστό από της 31 Αυγούστου. Όπως εξηγούν στον ΠτΘ Χριστίνα Μπαχαράκη και Μαρία ως παράταξη ήθελαν να προβούν σε κινητοποιήσεις αλλά βρίσκονταν εν αναμονή εν όψει των εξελίξεων της συνάντησης που θα είχε ο πρύτανης με την υπουργό Παιδείας, η οποία τότε δεν έγινε, ακολούθως της συνάντησης με τον υφυπουργό όπου και πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα. «Το θέμα έφθασε πλέον στο απροχώρητο όταν η κ. Γιαννάκου, σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ τόνισε «ότι δεν χρεώνεται εκείνη τα λάθη των προηγούμενων», ρίχνοντας ουσιαστικά το βάρος στις πρυτανικές αρχές. Εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε το βάρος σε κανένα, και κυρίως στις πρυτανικές αρχές. Επανειλημμένως είχαμε προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια να οδηγηθούμε σε γενικές συνελεύσεις, πράγμα το οποίο η ΔΑΠ το αντέκρουε προτρέποντάς μας να περιμένουμε απάντηση από το υπουργείο. Εμείς καταθέσαμε εκ νέου το θέμα αλλά λόγω της αυτοδυναμίας της ΔΑΠ δεν έγινε το αίτημά μας αποδεκτό, ώσπου φτάσαμε στο απροχώρητο».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι φοιτητές αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν ενημερώνοντας τους τοπικούς φορείς για το πρόβλημα

«Από τα τμήματα διεύρυνσης του ΔΠΘ είμαστε στην χειρότερη των περιπτώσεων. Με τις επισκέψεις που κάνουμε στους τοπικούς φορείς προσπαθούμε να πιέσουμε τα πράγματα, να προβάλουμε το πρόβλημα όσο πιο πολύ γίνεται στα ΜΜΕ, μήπως και ταρακουνηθούν στο υπουργείο Παιδείας γιατί δείχνουν πλήρη αδιαφορία».

Θέμα κατάληψης δεν υπάρχει γιατί όπως λένε η Χριστίνα Μπαχαράκη και η Μαρία θα επιβαρύνει το εξάμηνο. «Κάνουμε αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, και είμαστε στην αναμονή. Βέβαια αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει να γίνεται και μετά τη γενική συνέλευση. Προσπαθούμε να αφυπνίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές ώστε να προσπαθήσει ο καθένας με τον τρόπο του να προσεγγίσει το θέμα όσο πιο πολύ μπορεί, για να βοηθήσει. Η ΔΑΠ από την πλευρά της αντιδρά, θέλοντας να καλύψει το θέμα, αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό».

Στις 31 Ιανουαρίου ξεκινά η εξεταστική και οι φήμες για το αν θα γίνει ή όχι διογκώνονται Όπως τονίζουν οι δύο φοιτήτριες η γραμματεία του τμήματος λειτουργεί με μία μόνιμη υπάλληλο, γιατί το υπόλοιπο προσωπικό παραμένοντας απλήρωτο για έξι μήνες, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μονιμοποίηση, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί.

«Ακούγονται διάφορα για την εξεταστική, ότι θα παραταθεί κατά μια βδομάδα ή το χειρότερο κατά δύο βδομάδες. Στη γραμματεία έχει μείνει μία υπάλληλος η οποία σαφώς και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα. Αυτή την περίοδο χρειαζόμαστε δικαιολογητικά για να πάρουμε το φοιτητικό επίδομα. Η μία υπάλληλος αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλους τους φοιτητές, γιατί υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που τρέχουν. Βιβλία για κάποια μαθήματα δεν έχουν δοθεί και μάλιστα ακούγεται ότι θα τα πάρουμε μετά την εξεταστική. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής πρέπει να βρει σημειώσεις για να διαβάσει. Κάποιοι καθηγητές δείχνουν κατανόηση, βάζουν ή θα βάλουν ύλη μόνο από σημειώσεις. Επίσης έχουν έρθει βιβλία, δεν είναι ολοκληρωμένα όμως στον αριθμό και δεν φτάνουν για τους φοιτητές, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην παίρνουν βιβλία. Και το ερώτημα είναι έχουν οι οικογένειες χρήματα για να καλύψουν και αυτές τους τις ανάγκες; Επίσης πρόγραμμα εξεταστικής δεν έχει βγει, υποτίθεται ότι η εξεταστική θα ξεκινήσει στις 31 Γενάρη. Τα περισσότερα τμήματα έχουν πάρει το πρόγραμμά τους, εμάς δεν έχει καν καθίσει κάτω κανείς να βγάλει κάποιο πρόγραμμα και όχι για ένα 6μηνο, είναι 4 6μηνα».

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση φημολογείται ότι το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.