Καμια ανακαμψη για την αγορα στις πρωτες εκπτωσεις του 2020

Το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων επιβεβαίωσε το δυσχερές κλίμα

Επαναφορά στην «κανονικότητα» των δυο εκπτωτικών περιόδων ζητά ο εμπορικός κόσμος

Κική Κωνσταντινίδου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

«Το ότι υπάρχουμε μέχρι σήμερα και προσπαθούμε να κρατηθούμε είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες»

Η παρέλευση του Φλεβάρη σηματοδότησε και το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων, της πρώτης δηλαδή μεγάλης εκπτωτικής περιόδου του 2020. Και τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μάλλον μία ακόμα δυσχερή για τους εμπόρους χρονιά δείχνουν, καθώς μόλις το 7% των εμπορικών επιχειρήσεων είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις.

Παράλληλα το συντριπτικό 69% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο τζίρος στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις που έριξαν «αυλαία» το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, το 24% ότι κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και το 7% ότι φέτος οι επιδόσεις ήταν βελτιωμένες, με τον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης να μετρά τις μεγαλύτερες «απώλειες» καθώς το 75% των εμπόρων δήλωσε ότι οι πωλήσεις του ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Τα προϊόντα τεχνολογίας, ήτοι οι πωλήσεις ειδών ψυχαγωγίας και επιμορφωτικών ειδών βρέθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σε καλύτερη θέση, καθώς το 12% δήλωσε ότι οι πωλήσεις κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Και το 2020 χρονιά που θα ταλαιπωρήσει τους επαγγελματίες»

Η αγορά της Ροδόπης δεν διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την πανελλαδική εικόνα με τους αριθμούς της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου να απέχουν από το θετικό πρόσημο. Άλλωστε όπως εξήγησε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τα στοιχεία τα οποία μελετά η έρευνα της ΕΣΕΕ είναι στοιχεία που αποστέλλονται από τους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας.

Και ενώ η έρευνα του οικείου εμπορικού Συλλόγου βρίσκεται εν εξελίξει η πρώτη εικόνα σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου από την παρελθούσα πλέον εκπτωτική περίοδο, έρχεται να επιβεβαιώσει το ήδη δυσχερές κλίμα που ισχύει και κατεγράφη και στην χριστουγεννιάτικη αγορά.

«Δεν υπάρχει καμία ανάκαμψη, έτσι όπως θα περιμέναμε τουλάχιστον, γιατί βγήκαμε από μία χρονιά, το 2019, οριακά σταθερή και την χριστουγεννιάτικη αγορά που ήταν πτωτική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χειμερινές εκπτώσεις του 2020» ανέφερε η ίδια υπογραμμίζοντας πως από τα πρώτα στοιχεία διαφαίνεται ότι και το 2020 θα είναι μία χρονιά που θα ταλαιπωρήσει τους επαγγελματίες, παρά τα θετικά μέτρα και τις φοροελαφρύνσεις που υπάρχουν.

Το καταναλωτικό κοινό, άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, «δεν έχει ανακάμψει ως προς τη ρευστότητα του οικογενειακού προϋπολογισμού και αυτό φαίνεται καθαρά στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις της πόλης μας».

Σύμφωνα με την ίδια το κλίμα της μείωσης του τζίρου και του κύκλου εργασιών έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια για να επαναλάβει το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου για την αλλαγή της νομοθεσίας και συγκεκριμένα του νόμου 4177, περί εκπτώσεων και προσφορών και την απαραίτητη κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που έχει δημιουργήσει αναστάτωση τόσο στους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, οι επαγγελματίες «ζητούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα που συνίσταται σε δύο μεγάλες εκπτωτικές περιόδους και μείωση των προσφορών που επιτρέπεται να κάνει κάποιο κατάστημα για να μπορούν να σταθεροποιηθούν οι τιμές στα φυσιολογικά επίπεδα τους και να επανέλθει ξανά η αίγλη των εκπτώσεων». «Τότε θα φανούν οι πραγματικές ανάγκες και θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική κίνηση και κατανάλωση στην αγορά» επεσήμανε.

Ο νέος «ελλιπής» πτωχευτικός και η εξαίρεση του ακατάσχετου λογαριασμού

Ως προς τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου που κατατέθηκαν εκ νέου και στην πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη στο ΕΒΕΡ ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Κωνσταντινίδου μίλησε τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για την ανάγκη θέσπισης ακατάσχετου λογαριασμού και για τον επαγγελματικό κλάδο που εκπροσωπεί.

«Και τα δύο είναι θέματα τα οποία μας ταλανίζουν, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, και για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως και στον καινούργιο πτωχευτικό, επί του οποίου βέβαια δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν υπάρχει ουδεμία μέριμνα για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες που έχουν είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά είτε επιχειρηματικά δάνεια στα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

«Τα δάνεια αυτά, έχουν παρθεί σε μία περίοδο που ο κύκλος εργασιών ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και όπως θα δείτε η πλειοψηφία αυτών έχουν μείνει στάσιμα κατά την περίοδο της κρίσης.  Οπότε προσπαθούμε, κρατάμε τις επιχειρήσεις μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο και όσοι έχουμε κρατηθεί και δεν έχουμε κλείσει, έχουμε βάλει πλάτη σε όλη αυτή την κρίση που έχει περάσει η χώρα μας για να μπορέσει να αντέξει η οικονομία μας. Παρόλα αυτά και πάλι είμαστε αυτοί για τους οποίους δεν έχει υπάρξει κάποια μέριμνα» τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στα όσα αναμένεται να φέρει ο νέος πτωχευτικός σε σχέση με την αδυναμία ενός δανειολήπτη να ρυθμίσει τα χρέη του, καθώς προβλέπεται ρευστοποίηση της περιουσίας τόσο του ιδίου όσο και των εγγυητών.

«Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι εγγυητές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι η πλειοψηφία της ελληνικής επαρχίας είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, οπότε ρευστοποιείται η οικογενειακή περιουσία. Πώς θα μπορέσουμε λοιπόν να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτή την οικογένεια, ειδικά όταν το επιχειρείν θα μπορέσει να το ασκήσει μετά από τρία χρόνια;» διερωτήθηκε η ίδια ζητώντας πρόβλεψη από πλευράς κυβέρνησης για τους επαγγελματίες οι οποίοι στα προ κρίσης χρόνιας είχαν «αξιοσέβαστο κύκλο εργασιών» και σήμερα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε προηγούμενες υποχρεώσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή η ίδια υπενθύμισε και το αίτημα για ακατάσχετο λογαριασμό ούτως ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν, όπως σημείωσε, να πληρώνουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Αυτά είναι πράγματα καθημερινά και όχι πράγματα που συμβαίνουν σε μία ή δύο επιχειρήσεις. Όλοι οι λογαριασμοί μας είναι δεσμευμένοι, η ρευστότητα “φεύγει” με το έτσι θέλω στο να καλύπτονται φορολογικές και εργασιακές υποχρεώσεις του παρελθόντος, η κίνηση έχει πέσει και φυσικά δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα να μας χρηματοδοτήσει» τόνισε καταλήγοντας πως « το ότι υπάρχουμε μέχρι σήμερα και προσπαθούμε να κρατηθούμε είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες».

Συνέχεια στις προσφορές αλλά με προσοχή

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ το 81% των επιχειρηματιών δήλωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις προσφορές και μετά τη λήξη των χειμερινών εκπτώσεων, ενδεχομένως μέχρι την εκποίηση των αποθεμάτων, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτές δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τις δέκα ημέρες και πως θα πρέπει να τηρούνται και όσα προβλέπει ο νόμος για τις εκπτώσεις.

«Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο μέρος στο κατάστημα στο οποίο θα υπάρχουν οι προσφορές με διπλές αναγραφόμενες τιμές, και το προσφερόμενο εμπόρευμα  -σε χαμηλότερη τιμή- να μην είναι πάνω από το 50% του συνόλου των εμπορευμάτων» εξήγησε, επισημαίνοντας πως μπορεί να αποτελούν απλά και βασικά βήματα θα πρέπει όμως να τηρούνται καθότι τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.