Καλλιτεχνικη διευθυντρια του Μεγαρου η Δεσποινα Μουζακη

Παμψηφεί πέρασε η πρόταση της Επιτροπής Διαχείρισης Μεγάρου Κομοτηνής - Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Ροδόπης η τελική απόφαση

Μια από τις δυναμικότερες και πλέον επιτυχημένες κυρίες στο στίβο του ιδιωτικού τομέα, και μάλιστα στο σκληρό χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής, με πολλά εύσημα και από τη θητεία της σε θεσμικούς φορείς, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που υπηρέτησε από το 2005-2010, την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, επέλεξε να προτείνει ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, η Επιτροπή Διαχείρισης του Μεγάρου, η σύνθεση της οποίας έχει δοθεί προ μηνών στη δημοσιότητα, με στόχο την κατάρτιση του οργανισμού του Μεγάρου και του καλλιτεχνικού προγράμματος της περιόδου.
 
Με την πρόταση αυτή που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υιοθετήθηκε παμψηφεί από όλα τα μέλη της επιτροπής ήτοι από τους: Χρήστο Μέτιο (Πρόεδρο), Ιωάννα Χατζηαντωνίου (Αντιπρόεδρο), Αθανάσιο Καραμπίνη, Ανέστη Βακιάνη, Ζάνα Καταροπούλου, Μπουλέντ Κιαμήμογλου, Ιωάννη Κολοκοτρώνη, Χαλήλ Μουσταφά, Άννα Παπαγιαννάκη, Θεόδωρο Σαββάκη, Ισμήνη Στεργιαννίδου, Ιωάννη Τζερνικούδη και Σούκα Φισούν, και αφού αυτή επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Ροδόπης, το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ξεκινά μια καινούρια πορεία.
 
Φυσικά, ενδεχομένως, να υπάρχουν αντιρρήσεις καθότι η κ. Μουζάκη γνωρίζει πολύ καλά τα του κινηματογραφικού χώρου και όχι τον κόσμο της όπερας, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα είχε συνηθίσει να ακούει το κοινό της Κομοτηνής, εντούτοις το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ποτέ μέχρι σήμερα στον κοινωνικό βίο δεν συνταυτίστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή της χώρας.
 
Όσο για την επιλογή της κ. Μουζάκη μάλλον και εκ προοιμίου οφείλει να χαρακτηριστεί ως επιτυχία της Επιτροπής, αφού πραγματικά η συγκεκριμένη κυρία, κατάφερε, ως άνθρωπος της πράξης και όχι των λόγων, να διεθνοποιήσει στην πράξη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προσδίδοντάς του μια νέα δυναμική διαψεύδοντας οποιεσδήποτε αρχικές επιφυλάξεις.
 
Να σημειώσουμε ότι στα θετικά της κ. Μουζάκη προσγράφεται η εμπειρία της από τον ιδιωτικό τομέα και οι δεδομένες οργανωτικές της ικανότητες, η λιτότητα του λόγου της και η επιμονή της στην πράξη. Καλώς να ορίσει λοιπόν…
 
Υ.Γ.: Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό της, χωρίς την εργογραφία της, η οποία είναι εκτενής και ξεπερνά τις δεκαπέντε σελίδες. 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της Δέσποινας Μουζάκη

Η Δέσποινα Μουζάκη είναι Παραγωγός Οπτικοακουστικών Έργων και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει τα μαθήματα της Παραγωγής και Διεύθυνσης Παραγωγής από το 2005.
 
Κάτοχος πτυχίου Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και σκηνοθεσίας από τη Σχολή Σταυράκου. ΜS στην Επικοινωνία και τον Κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σπουδές ντοκιμαντέρ με τον Richard Leacock και νέες τεχνολογίες στο Media Lab του MIT, Film Finance και Marketing στο Media Business School της Ισπανίας.
 
Το 1998 διορίστηκε στη θέση της Αντιπροέδρου στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Διετέλεσε Διευθύντρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2005 έως το 2010. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ίδρυσε τα καινοτόμα προγράμματα Crossroads co-production forum, Agora film market, Salonica Studio training workshop, Digital Wave programme και το SEE (SouthEastern Europe) Cinema Network.
 
Είναι μέλος της European Film Academy από το 2002, της οποίας έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ σήμερα συμμετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για το ετήσιο βραβείο της Ευρωπαικής Ακαδημίας.
 
Mέλος της Επιτροπής της FIAPF (International Federation of Film Producers Associations), μέλος της ΠΑΚΤ, μέλος Δ.Σ. του PROMEDIA, καθώς και εθνικός συντονιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος EAVE EUROPE AUDIOVISUAL.
 
Τον Οκτώβριο του 2002 εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων).
 
Είναι μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO από το 2005. Είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φίλων Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη της επιτροπής Ακαδημαϊκών Συμβούλων Κινηματογραφικών Σπουδών του ΔΟΑΤΑΠ. Υπεύθυνη της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τον Οπτικοακουστικό εγγραμματισμό και την εισαγωγή του στα σχολεία.
 
Ιδρυτής της CINEGRAM S.A. Film & TV Productions, εταιρείας παραγωγής διαφημιστικών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών. Από το 1994 είναι παραγωγός πολλών επιτυχημένων ταινιών με διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων ταινιών “Μη μου άπτου” (1995) του Δημήτρη Γιατζουζάκη και “Peppermint” του Κώστα Καπάκα (9 κρατικά βραβεία ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ). Παραγωγός διεθνών συμπαραγωγών: της πολυβραβευμένης (8 κρατικά βραβεία ποιότητας) “Πολίτικης κουζίνας” (2003) του Τάσου Μπουλμέτη, της ταινίας “Νύφες” (2004) του Παντελή Βούλγαρη, “Το όνειρο του Ίκαρου” του Κώστα Νάτση (2004), “Είναι o Θεός μάγειρας;” (2004) του Στέργιου Νιζήρη, «Urania» (2007) και «Μαγική Στιγμή» (2011) του Κώστα Καπάκα, καθώς και του ντοκιμαντέρ «Περιουσιακά στοιχεία» (2007) της Σούλας Δρακοπούλου, που αναφέρεται στο έργο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Παραγωγός, μεταξύ άλλων των τηλεοπτικών σειρών «Οι δρόμοι της Ελιάς» (2009) για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και «Δέκα» (2007), τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου έργου του Μ. Καραγάτση για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
 
Μεταξύ των διεθνών συμπαραγωγών με σημαντικές και ιδιαίτερες διακρίσεις, συμπεριλαμβάνονται οι ταινίες “Tu Honoreras ta mere et ta mere” (2011, Γαλλία) της Brigitte Rouan, «My only sunshine” (2008,Τουρκία- Ελλάδα) της Reha Erdem, “Fugitive Pieces” (2007, Καναδάς-Ελλάδα) του Jeremy Podeswa, «Borrowed bride» (2005, Τουρκία Ελλάδα) του Atif Yilmaz, «Ο Jerusalem» (2006, Γαλλία-Μ.Βρετανία-Ιταλία-Ισραήλ- Ελλάδα) του Elie Chouraqui.
 
Σκηνοθέτης των ταινιών “The king and the corpse” και “Man frames”, των ταινιών μικρού μήκους “Waterside” και “Off scene” το 1985 και των ντοκιμαντέρ “Mill girl follies” (1986) και “Dario Fo in America” (1987) βραβευμένο με το New England Film/Video Fellowship από το MIT Council for the Arts, με χορηγία από το Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.