Καλη χρονια η φετινη για το βαμβακι

Καλύτερη στρεμματική απόδοση και μεγαλύτερες τιμές από πέρυσι βλέπει ο Σταμάτης Κουρούδης - Υπερτριπλασιάστηκε φέτος η παραγωγή πιστοποιημένου βαμβακιού, που αποτελεί το μέλλον της παραγωγής και βελτιώνει τα εισοδήματα των καλλιεργητών

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική από άποψη παραγωγής αναμένεται να είναι η φετινή χρονιά για το βαμβάκι στη Ροδόπη, μιας και οι σχετικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την μη προσβολή των καλλιεργειών από ασθένειες και έντομα, έχουν δημιουργήσει ελπίδες για μια καλύτερη φετινή σοδειά.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη Κουρούδη, πρόεδρο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, η τιμή του βαμβακιού διεθνώς βρίσκεται σε καλά επίπεδα, αν και πάντα την εποχή της συγκομιδής παίρνει καθοδική τροχιά.
 
Αυτή την περίοδο τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια προχωρούν περεταίρω και την πιστοποίηση του βαμβακιού, επεκτείνοντάς την ώστε και να αυξήσουν τα κέρδη των παραγωγών, αλλά και να προετοιμαστούν για το μέλλον, μιας και όλο περισσότερες βιομηχανίες ζητούν αποκλειστικά πιστοποιημένο βαμβάκι.
 
«Η δική μας φιλοσοφία είναι ότι τα πράγματα δεν είναι πια όπως παλιά, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το κράτος τα επόμενα χρόνια οπότε θα πρέπει να προσαρμοστούμε και εμείς στις νέες συνθήκες με προϊόντα μεγαλύτερης αξίας, καλύτερες τιμές και να βελτιώνουμε το εισόδημα, γιατί η χρηματοδότηση μικραίνει και τα κόστη και η φορολόγηση μεγαλώνει». 

Μια καλή χρονιά για το βαμβάκι 

«Φαίνεται ότι είναι μια καλή χρονιά για το βαμβάκι» σημείωσε ο κ. Κουρούδης, τονίζοντας πως φέτος δεν είχαμε ούτε τα άσχημα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ετών, αλλά ούτε και τις εντομολογικές προσβολές, για αυτό και στα ποτιστικά χωράφια αναμένονται καλύτερες αποδόσεις.
 
Βέβαια το γεγονός ότι δεν έβρεξε φέτος το καλοκαίρι επηρεάζει αρνητικά τις καλλιέργειες σε ξηρικά χωράφια, για αυτό και η απόδοση θα είναι μικρή, όμως η αναλογία ποτιστικών και ξηρικών καλλιεργειών έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια υπέρ των πρώτων, οπότε και ο κ. Κουρούδης αναμένει σημαντικά καλύτερη παραγωγή.
 
Όσο για την τιμή του βαμβακιού, αυτή κινείται καλύτερα από πέρυσι, κάτι που σημαίνει και ένα καλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς, παρόλο που η αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ότι θα χρειαστούν σημαντικά ποσά για την πληρωμή των παραγωγών, που αυτή τη στιγμή, σε όλη τη χώρα, δεν υφίστανται γιατί οι τράπεζες πολύ απλά δεν χρηματοδοτούν.
 
Αυτό όμως σημαίνει πως αν ο αγρότης περιμένει την πώληση του βαμβακιού για να πληρωθεί, παίρνει ένα μέρος του ρίσκου επάνω του, μιας και η αυξομείωση της τιμής μπορεί να του αποφέρει μικρότερο εισόδημα.
 
«Αυτό δυστυχώς χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο σημαντικό, αν δεν υπάρχει τραπεζική χρηματοδότηση αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί αποκλειστικά από τις πωλήσεις, που γίνονται σε διάστημα πολλών μηνών, και τους πρώτους μήνες της συγκομιδής οι τιμές είναι συμπιεσμένες» εξήγησε ο κ. Κουρούδης.
 
Για αυτό άλλωστε τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, για πρώτη φορά έδωσαν τη δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείσουν την τιμή όταν ήταν ψηλά, καταφέρνοντας να πιάσουν μια τιμή την οποία δεν θα έβρισκαν στη σεζόν, ενώ δίνουν επίσης τη δυνατότητα να φέρνουν το προϊόν τους στο εκκοκκιστήριο, να πληρωθούν άμεσα μέρος του ποσού, περίπου ίσο με τα 2/3 της αξίας, και το υπόλοιπο όταν «κλείσει» την τιμή, με βάση το χρηματιστήριο.

Απαραίτητη πλέον η πιστοποίηση 

Ο κ. Κουρούδης επέμεινε πάντως ότι πλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παράγεται ένα προϊόν το οποίο έχει μεγαλύτερη αξία, την οποία καρπώνεται ο παραγωγός, και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο, σύμφωνα με τον ίδιο, με την πιστοποίηση του βαμβακιού. Για αυτό άλλωστε και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια έχουν προχωρήσει στην πιστοποίηση του βαμβακιού, με άμεσα αποτελέσματα.
 
Συγκεκριμένα φέτος, δεύτερη χρονιά που εφαρμόζεται η πιστοποίηση, τα στρέμματα που έλαβαν πιστοποίηση υπερτριπλασιάστηκαν, από τα 5,5 χιλιάδες στρέμματα σε σχεδόν 18.000. «Είναι ένα καλό νούμερο για ξεκίνημα, γιατί αυτό θα επεκτείνεται κάθε χρόνο. Δίνουμε στους παραγωγούς 4 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή στην ουσία είναι πάνω από 70 χιλιάδες ευρώ που εξαιτίας της πιστοποίησης καταλήγουν στους παραγωγούς, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι ότι γίνεται επώνυμο το βαμβάκι και βοηθά στην προώθησή του» υπογράμμισε ο κ. Κουρούδης.
 
Να σημειωθεί ότι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια εφαρμόζουν το καινοτόμο πρόγραμμα «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές», προωθώντας την καλλιέργεια που σέβεται τον αγρότη, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Αυτή τη στιγμή η πιστοποίηση του βαμβακιού είναι η επικρατούσα τάση στην παγκόσμια αγορά, μιας και το σύνολο των γνωστών εταιρειών που χρησιμοποιούν βαμβάκι έχουν θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 να χρησιμοποιούν μόνο πιστοποιημένο βαμβάκι. Μάλιστα ο κ. Κουρούδης θεωρεί πως για τις περισσότερες ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, υπενθυμίζοντας πως το ΙΚΕΑ από φέτος θα παίρνει μόνο πιστοποιημένο βαμβάκι, ενώ και άλλες εταιρείες είναι ήδη πολύ μπροστά από τους στόχους τους.
 
«Είναι η επόμενη τάση, δυστυχώς ενώ αυτό το πράγμα έπρεπε να γίνει κεντρικά δεν έγινε, για αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία κάποιοι ιδιώτες και το ξεκινήσαμε. Έγινε η αρχή πέρυσι, φέτος συνεχίζεται με πολύ καλό ρυθμό και ήδη εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Και αυτό το βήμα είναι η δημιουργία ενός πιστοποιημένου τελικού προϊόντος από τη Θράκη, με το πιστοποιημένο Βαμβάκι των Εκκοκκιστηρίων να δίνεται σε πιστοποιημένο κλωστήριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου γίνεται πιστοποιημένο νήμα, και κατόπιν σε εταιρεία της Ξάνθης ώστε να γίνει έτοιμο εσώρουχο.
 
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει αγορά και δυνατότητες για το πιστοποιημένο βαμβάκι, το οποίο άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, δεν είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί.

«Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι το πρότυπο αυτό, το οποίο είναι παγκόσμιο, βάζει όρους που εμείς σαν Ελλάδα πληρούμε ήδη στο 90%» σημείωσε, μιας και τόσο εκ της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι όροι έχουν καλυφθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.