Και στον Αθηναικο τυπο το ονειδος των πανωτοκιων

Οι Νεοδημοκράτες υποσχέθηκαν ότι θα τα ρυθμίσουν αλλά φοβούνται τις τράπεζες όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ

Πλήρης η δικαίωση του «Παρατηρητή» που πριν από λίγες εβδομάδες επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα των πανωτοκίων παρουσιάζοντας τη μέγιστη απάτη από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες εκμεταλλευόμενες την ανυπαρξία οδηγιών και εγκυκλίων από την πλευρά της κυβέρνησης, μόνο το νέο νόμο δεν εφαρμόζουν.

Όπως έγραφαν λοιπόν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», «στο σφυρί βγάζουν και πάλι οι τράπεζες περιουσίες, λόγω συσσωρευμένων χρεών από πανωτόκια» και προσθέτουν: « από την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση της κυβέρνησης εξαιρέθηκε η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, αφού λόγω των περιορισμών που τέθηκαν είτε δεν μπορούσαν καν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση είτε η αίτησή τους απορρίφθηκε στη συνέχεια από τις τράπεζες. Την ίδια ώρα που νέοι πλειστηριασμοί για χρέη από πανωτόκια βρίσκονται σε εξέλιξη τα στοιχεία των τραπεζών είναι αποκαλυπτικά για τις φρούδες υποσχέσεις που μοίραζε η Ν.Δ. προεκλογικά ενώ διαψεύδουν και τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι “ με το νέο νόμο λύθηκε το πρόβλημα των χρεών από πανωτόκια” που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες».

Ποιες κατηγορίες δανειοληπτών μένουν εκτός ρύθμισης

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αποκάλυψε ο «Παρατηρητής» και στα οποία επανήλθαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» εκτός ρύθμισης μένουν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών:

1) Με την τροπολογία περί αλληλόχρεων λογαριασμών για τον υπολογισμό της ρύθμισης λαμβάνεται υπόψη όχι το αρχικό ποσό του δανείου αλλά η οφειλή όπως διαμορφώθηκε κατά την εκταμίευση του τελευταίου δανείου. Ειδικά για τα δάνεια που ελήφθησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, συχνά το συνολικό ποσό του χρέους μετά τη ρύθμιση ξεπερνά κατά πολύ το διπλάσιο ή το τριπλάσιο του αρχικού δανείου που είχε πάρει ο δανειολήπτης. Φτάνει μέχρι το επταπλάσιο ή και το οχταπλάσιο του δανείου, γεγονός που καθιστά παντελώς ασύμφορη την υπαγωγή στη ρύθμιση.

2) Εκτός των διατάξεων του νόμου βρίσκονται και οι δανειολήπτες, οι υποθέσεις των οποίων έχουν ρυθμιστεί με προηγούμενη υπουργική απόφαση, καθώς και όσες έχουν υπαχθεί σε συμβιβασμό.

3) Μηδαμινό και το όφελος για πολλά αγροτικά δάνεια που ελήφθησαν πριν από το 1990 με το αιτιολογικό ότι ως αρχικό κεφάλαιο υπολογίζεται αυτό που προέκυψε από την τελευταία προ του 1990 ρύθμιση.

4) Εκτός ρύθμισης μένουν χιλιάδες δανείων που αφορούν την αγορά πάγιου εξοπλισμού και άλλα που είχαν δοθεί για συναφείς δραστηριότητες τα οποία οι τράπεζες δεν αναγνωρίζουν ως αγροτικά και κατά συνέπεια δεν εντάσσουν στην ευνοϊκή ρύθμιση.

5) Πέραν των αγροτικών δανείων, η πρακτική των τραπεζών να απορρίπτουν αιτήσεις δανειοληπτών οι οφειλές των οποίων δεν έχουν ξεπεράσει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, εξαιρεί δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

6) Το γεγονός ότι στο νόμο δεν εντάσσονται τα δάνεια που τελούν υπό την εγγύηση του Δημοσίου, στερεί από τις επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση, γεγονός που τις οδηγεί σε οικονομικό αφανισμό.

Μετά ταύτα η κυβέρνηση καλείται επιτέλους να τοποθετηθεί και να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες για ένα ζήτημα που αποτέλεσε-και δικαίως- την αιχμή της αντιπολιτευτικής της κριτικής προς τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνάμα μια μείζονα υπόσχεση στους καταταλαιπωρημένους Έλληνες δανειολήπτες.

Ευθύβουλος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.