…ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ…

Βασίλης Κροκίδης, φοιτητής Νομικής Σχολής

«Πρέπει να ξεφύγουμε από το σύστημα των πελατειακών σχέσεων»

Σας άγγιξε η προεκλογική περίοδος που διανύσαμε;

Τον καθένα τον απασχολούν τα πολιτικά. Υπάρχει βέβαια μια γενικότερη απαξίωση στις μέρες μας στον ευρύτερο θεσμό των εκλογών.

Η απαξίωση πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας;

Οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι θεωρούν τις διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων σχεδόν ανύπαρκτες ή και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν ασχολούνται με αμιγώς πολιτικά θέματα, αλλά εστιάζονται περισσότερο στο να κερδίσουν τις εντυπώσεις με οποιονδήποτε τρόπο.

Τα μεγάλα κόμματα έχουν όντως διαφορές;

Για μένα είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας και θέσεων. Πιστεύω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα σε καίρια ζητήματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές στις θέσεις τους. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφορές που παρουσιάζονται σε λεπτομέρειες σε κάθε προεκλογικό αγώνα. Στηρίζονται στο παιχνίδι των εντυπώσεων, στο ποιος θα τους εμπιστευτεί περισσότερο γι’ αυτό και προβάλλονται οι αρχηγοί τους.

Αυτή η προσωποπαγής δράση δεν σας ενοχλεί; Μιλάμε για κόμματα…

Στη δημοκρατία, στις μέρες μας, το προφίλ και η εμπιστοσύνη που αποπνέει ο κάθε αρχηγός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Ποιο θέμα θα θέλατε να δείτε πρώτο στην ατζέντα του Πρωθυπουργού την 17η Σεπτεμβρίου;

Ως φοιτητής περισσότερο με νοιάζει το θέμα της παιδείας. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κυριαρχούν στα κόμματα τα θέματα της παιδείας. Κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει μια αλλαγή…

Η δημοκρατία δίνει σε όλους ευκαιρίες στην Ελλάδα;

Υπάρχει μια συνεχής εναλλαγή φατριών, οικογενειών, ονομάτων, επωνύμων. Με ενοχλεί, πρέπει να ξεφύγουμε από όλα αυτά. Υπάρχει ανανέωση σε πρόσωπα και σε ηλικίες. Οι ιδέες πάνω κάτω είναι ίδιες, παρωχημένες, πρέπει να ξεπεραστούν, να πάμε σε ένα νέο επίπεδο. Δηλαδή να αφήσουμε τον καθένα σε μια αυτοδιάθεση. Αυτά που πρεσβεύει να τα λέει και να μην τον αφήνουν πίσω παλιότερες νοοτροπίες που του επιβάλλει το παρελθόν.

Παρωχημένο και το ρουσφέτι; Γιατί ανθεί και βολεύει…

Είναι μια πραγματικότητα που σίγουρα υπάρχει. Από εκεί και πέρα, το πόσο την αποδέχεται ο καθένας είναι στη διακριτική ευχέρειά του. Προσωπικά δεν δέχομαι τον όρο ρουσφέτι, θεωρώ ότι ο καθένας με την αξία του μπορεί να φτάσει εκεί που θέλει. Με την προσωπική του αξία και δύναμη. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το σύστημα των πελατειακών σχέσεων που ακόμη υπάρχει.

Αν δεν ζούσατε τις εκλογές στην Ελλάδα, σε ποια χώρα θα θέλατε να τις ζήσετε και γιατί;

Στη Γαλλία! Γιατί μου αρέσει πολύ η χώρα, ιδιαίτερα στις προεκλογικές της περιόδους. Το είδαμε και στις τελευταίες εκλογές, έζησαν μια έντονη περίοδο, υπήρχαν απόψεις και τριβή των πολιτικών κομμάτων. Θεωρώ ότι η Γαλλία είναι κύτταρο της πολιτικής. Υπάρχει ζύμωση ιδεών και καμιά φορά δημιουργούνται ρεύματα για όλη την Ευρώπη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.