Κ. Κροκος: «Το υπουργειο Γεωργιας δεν σταθηκε στο υψος των περιστασεων»
Τη θέσπιση ενός νέου οργάνου που θα έχει σαν αφετηρία την ΠΑΣΕΓΕΣ θα ζητήσει στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα διεξαχθεί αρχές Σεπτέμβρη στην Καλαμάτα, η Ένωση Νέων Αγροτών Ροδόπης.
Η Ελλάδα αριθμεί συνολικά 20 Ενώσεις Νέων Αγροτών που επιχειρούν να ακουστεί η φωνή τους στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Γεωργίας.
Η Καλαμάτα θα φιλοξενήσει φέτος από τις 6 ως τις 8 Σεπτεμβρίου το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών με θέμα «Η αγροτική πολιτική και η γνώμη των αγροτών», επιχειρώντας επί της ουσίας να δώσει βήμα στους νέους αγρότες γύρω από τα θέματα που τους αφορούν. Ο διευθυντής της Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης, κ. Κυριάκος Κρόκος, με την επιπλέον ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Ελλάδας, θα λάβει μέρος στις εργασίες, μαζί με μια εννεαμελή επιτροπή από το νομό.
Σχολιάζοντας ως επίκαιρο το θέμα εξηγεί: «Τα τελευταία γεγονότα σε σχέση με το βαμβάκι, αλλά και με άλλους κυβερνητικούς χειρισμούς για προϊόντα όπως ο καπνός, κάνουν επιτακτική την ανάγκη να αναθεωρηθεί ο τρόπος χάραξης της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας. Θεωρώ ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ’ το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο – αν και η έκφραση είναι βαριά – δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των καιρών και δεν έχει την ικανότητα να χαράξει σωστή αγροτική πολιτική. Η υπόθεση του βαμβακιού αποδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την έλλειψη σοβαρής αγροτικής πολιτικής από την πλευρά του υπουργείου».
Η Ένωση Νέων Αγροτών Ροδόπης θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο και ο κ. Κρόκος θα παρουσιάσει εισήγηση με αντικείμενο τη σχέση του συνεταιριστικού κινήματος με τη γνώμη των αγροτών. «Προτείνουμε τη δημιουργία ενός νέου οργάνου, το οποίο με βάση την ΠΑΣΕΓΕΣ θα χαράξει αγροτική πολιτική. Πιστεύουμε ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι πιο κοντά στα προβλήματα των αγροτών και μπορούν καλύτερα να εκφράσουν τη γνώμη τους. Εάν η γνώμη των αγροτών είχε εισακουστεί στο υπουργείο Γεωργίας δεν θα είχαμε σήμερα αυτά τα προβλήματα που έχουμε με το βαμβάκι αλλά και με άλλα προϊόντα».
Βασική, βέβαια, προϋπόθεση της εκφοράς γνώμης είναι η γνώση και της πολιτικής πραγματικότητας των Βρυξελλών, ειδικά σε μια περίοδο που συζητείται η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο κ. Κρόκος αναγνωρίζει τα σημεία των καιρών και την απόσταση του μέσου αγρότη από τα κέντρα ενημέρωσης.
«Ο αγρότης που είναι στο χωριό ίσως δεν μπορεί να καταλάβει ζητήματα τόσο πολύπλοκα. Από κει και πέρα έχουμε τους αρμόδιους για να τα επιλύσουν, όπως είναι το υπουργείο Γεωργίας. Κάθε φορά που γίνεται διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στο βαμβάκι όσο και στα υπόλοιπα προϊόντα, οι καταστάσεις χειροτερεύουν. Το υπουργείο Γεωργίας έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της σημερινής αγροτικής πολιτικής».
Ο ρόλος που καλούνται σε μεγάλο βαθμό να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες είναι το να ακολουθήσουν το δρόμο της αγροτικής ανάπτυξης και όχι της παραδοσιακής γεωργίας.
«Θέλουμε να αποτελέσουμε το κύτταρο, το οποίο θα δημιουργήσει αγροτική ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως δεν εισακούεται ούτε η δική μας γνώμη, παρόλο που οι Ενώσεις Νέων Αγροτών έχουν μια σημαντική δράση, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά ποτέ δεν είναι ο εταίρος του υπουργείου Γεωργίας σε παρόμοια θέματα. Είχαμε μια επικοινωνία μόνο για τα σχέδια νέων αγροτών». Στην Ελλάδα υφίστανται 20 Ενώσεις Νέων Αγροτών. «Σε σύγκριση με άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις, οι Ενώσεις μας έχουν πολύ μεγαλύτερη δράση σε τοπικό επίπεδο και ακολουθούν τις διαδικασίες των εκλογών. Επιπλέον, συντηρούμαστε με δικά μας χρήματα. Λειτουργούμε μέσα στον κόσμο, βλέπουμε τα προβλήματά του, τα οποία είναι και δικά μας και επιχειρούμε να τα προσπαθήσουμε και να προτείνουμε λύσεις», διαβεβαιώνει ο κ.Κρόκος.
Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 2ο όροφο της πρώην Κοινότητας Κοσμίου και να επικοινωνούν με το 0531029669. Το δικαίωμα συμμετοχής με διανυκτέρευση είναι 75 ευρώ, ενώ χωρίς διανυκτέρευση 35 ευρώ.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
