Ιστορικη αναδρομη στον χρονο

Με την επίσημη τελετή έναρξης την Παρασκευή το βράδυ στον προαύλειο χώρο της Τσανακλείου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Θράκης για το 2009 που φέτος είναι αφιερωμένες στον άνθρωπο και κυρίως σε αυτόν που δεν λησμονεί.

Συγκεκριμένα η βραδιά ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή ένα ταξίδι στον χρόνο από τα δύσκολα χρόνια της πόλης μέχρι την Κομοτηνή του σήμερα δια χειρός του Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ Νεκτάριου Δαπέργολα και συνεχίστηκε με τις 4tissimo, ένα σύνολο τεσσάρων κοριτσιών που έχει πρωτοστατήσει σε εκδηλώσεις στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής «σε μια προσπάθεια να δοθεί μια διαφορετική νότα στη βραδιά, μια μουσική που ταιριάζει στην ιστορική στιγμή» όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας» Τριανταφυλλιά Καζάκου –Βρούζου.

Στην επιλογή της Τσανακλείου, που αφορά στο ιστορικότερο σημείο αλλά και τον επόμενο χώρο που θα στεγάσει το δημαρχείο της πόλης, για την έναρξη των Ελευθερίων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής. «Θεωρώ ότι η επιλογή αυτού του χώρου και γενικότερα νέων χώρων σε αυτά τα Ελευθέρια καταδεικνύει ότι η πόλη μας έχει πολλές γωνιές, πολλά και όμορφα σημεία που μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε και αυτός θα είναι και ο στόχος μας. Η Κομοτηνή επεκτείνεται και πέραν της πλατείας και τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να αναδειχθούν ώστε να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο αλλά και άλλα σημεία της πόλης, όπως η Παπαδριέλλιος βιβλιοθήκη, που θα δημιουργήσουν πλέον χώρους πολιτιστικούς, στους οποίους οι Κομοτηναίοι θα απολαμβάνουν τις διάφορες μορφές τέχνης και όπου θα λειτουργούν σχολές που η δημοτική αρχή έχει προγραμματίσει για το μέλλον».

Τη χαρά της για την αξιοποίηση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου της Τσανακλείου εξέφρασε η κ. Φελίνα Καζάκου ευχόμενη να αναδειχθούν και άλλα σημεία της πόλης «έτσι ώστε να υπάρξει μια μικρή αποκέντρωση και κυρίως να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τα ιστορικά της μνημεία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε τη διαφορετικότητα στον κόσμο και για το πως τελικά θα πρέπει να γιορτάσουμε την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό της χώρας μας» είπε, ενώ κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Επενδυμένο με μουσική ήταν το αφιέρωμα στην ιστορία της πόλης από το 1913 και εντεύθεν που επιμελήθηκε ο Νεκτάριος Δαπέργολας Δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ. Εστιάζοντας στις σημαντικότερες ημερομηνίες της ιστορίας της πόλης ανέφερε ως πρώτη αυτήν της απελευθέρωσης με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το έτος 1913. «Δύο μήνες μετά επιδικάζεται η Θράκη και πάλι στους Βουλγάρους. Ακολουθεί μια δύσκολη περίοδος έξι ετών περίπου βουλγαρικής κατοχής και με τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι Βούλγαροι αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Για λίγους μήνες η Θράκη διοικείται από τους συμμάχους αλλά χάρη των διπλωματικών κινήσεων του Βενιζέλου κυρίως στο Παρίσι τελικά επέρχεται η ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στο ελληνικό κράτος».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.